Středa 15. ledna 2003

 

(10.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dovolím si říci, že jste založil prestiž České republiky ve světě a pokusil jste se pozvednout tento národ.

Za obě komory českého Parlamentu vám chci nyní poděkovat, protože jste nesmírně pomohl a prospěl lidem, kteří žijí v této zemi. Pane prezidente, my všichni vám děkujeme. (Potlesk.)

 

(Přítomní povstávají, prezident odchází ze sálu.)

 

Vážené kolegyně a milí kolegové, jednání společné schůze obou komor se řídí příslušnými ustanoveními jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Volbu prezidenta republiky upravuje Ústava České republiky a podrobnosti stanoví volební řád, který je uveden v příloze jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že se mezi sebou vzájemně dostatečně neznáme, tak vás prosím, abyste se do rozpravy hlásili pokud možno písemně. V sále jsou přítomni skrutátoři, kteří vám nabídnou přihlášku do rozpravy a zprostředkují rovněž její předání předsedajícímu.

Protože v tomto sále není hlasovací zařízení, budeme hlasovat zdvižením ruky. Nejprve budou vždy hlasovat senátoři a poté poslanci. Výsledky hlasování budou zjišťovat skrutátoři. Aby skrutátoři mohli zjistit výsledky hlasování, prosím vás, abyste ponechali zdviženou ruku dostatečně dlouho.

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů naší schůze. Doporučuji, abychom určili ověřovatele tři, a to jednoho z řad ověřovatelů Senátu a dva z řad ověřovatelů Poslanecké sněmovny. Navrhuji, aby ověřovateli byli senátor Karel Barták, poslankyně Taťána Fischerová a poslanec Petr Bratský. Ptám se vás, jestli má někdo jiné návrhy. Pokud tomu tak není, můžeme zkusit hlasovat.

Nejdříve prosím, aby byl zjištěn počet přítomných senátorů. (Probíhá sčítání.)

 

Táži se senátorů, kdo souhlasí, aby ověřovateli této schůze byli senátor Karel Barták, poslankyně Taťána Fischerová a poslanec Petr Bratský. (Probíhá sčítání hlasů.) Kdo je proti?

hlasování číslo 1 z počtu přítomných 81 senátorů, kvorum 41, pro hlasovalo 81, proti žádný. Senát s návrhem vyslovil souhlas.

 

Nyní prosím, aby byl zjištěn počet přítomných poslanců. (Probíhá sčítání.) Děkuji.

 

Nyní se táži poslanců, kdo souhlasí, aby ověřovateli této schůze byli senátor Karel Barták, poslankyně Taťána Fischerová a poslanec Petr Bratský. (Probíhá sčítání hlasů.) Kdo je proti?

V hlasování číslo 1 z počtu přítomných 199, kvorum 100, pro hlasovalo 199 poslanců, proti žádný. Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas.

 

Konstatuji, že ověřovateli 1. společné schůze obou komor Parlamentu byli určeni senátor Karel Barták, poslankyně Taťána Fischerová a poslanec Petr Bratský.

 

Žádnou žádost o omluvení jsem do této chvíle neobdržel.

 

Vážené kolegyně a kolegové, po jednání senátních a poslaneckých klubů a organizačních výborů obou komor vám předkládám návrhy, u nichž Senát i Poslanecká sněmovna dospěly ke shodnému stanovisku, a to

- aby byl prezident volen tajnou volbou,

- aby o procedurálních otázkách obě komory hlasovaly samostatně; v případě, že by nedošlo ke shodnému usnesení, platí, že návrh nebyl přijat,

- aby byl vysloven souhlas s účastí kandidátů na úřad prezidenta republiky a bylo jim uděleno slovo, požádají-li o to.

Proto navrhuji, abychom nyní rozhodli o účasti kandidátů na této společné schůzi obou komor Parlamentu. O tom budeme nyní hlasovat.

Prosím, aby byl zjištěn počet přítomných senátorů. (Probíhá sčítání.) Děkuji.

 

Táži se, kdo z přítomných senátorů je pro návrh, aby se kandidáti na úřad prezidenta republiky mohli zúčastnit společné schůze obou komor Parlamentu. Kdo je pro? Kdo je proti? (Probíhá sčítání hlasů.)

hlasování číslo 2 z 81 přítomných senátorů pro hlasovalo 81, proti žádný. Senát s návrhem vyslovil souhlas.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP