Středa 15. ledna 2003

 

(Jednání pokračovalo ve 14.01 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení páni poslanci, dovolte mi zahájit přerušené jednání naší schůze a především mi dovolte seznámit vás s výsledkem prvého kola tajné volby prezidenta republiky. Ještě jednou vás žádám, abyste zaujali své pozice a dovolili mi seznámit vás se zápisem o volbě prezidenta v prvním kole první volby, tak jak je tady uvedeno, ze dne 15. ledna 2003.

V tomto prvním kole počet vydaných hlasovacích lístků v Poslanecké sněmovně byl 200. Počet vydaných hlasovacích lístků v Senátu 81. Tedy počet vydaných hlasovacích lístků celkem 281. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků v Poslanecké sněmovně je 200. Počet odevzdaných platných i neplatných lístků v Senátu 81. Počet odevzdaných platných i neplatných lístků celkem 281. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků v Poslanecké sněmovně i počet neodevzdaných hlasovacích lístků v Senátu je celkem nula.

Pro Jaroslava Bureše bylo odevzdáno 39 hlasů. V Poslanecké sněmovně bylo pro Jaroslava Bureše odevzdáno 39 hlasů. V Senátu bylo odevzdáno 7 hlasů. Celkem odevzdáno 46 platných hlasů.

Pro Václava Klause v Poslanecké sněmovně bylo odevzdáno 92 platných hlasů. V Senátu 31 platných hlasů. Celkem v obou komorách bylo pro Václava Klause odevzdáno 123 platných hlasů.

Pro Miroslava Kříženeckého bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 44 platných hlasů. V Senátu 2 platné hlasy. Celkem pro Miroslava Kříženeckého bylo odevzdáno 46 platných hlasů. (Potlesk.)

Pro Petra Pitharta bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 20 platných hlasů. V Senátu 35 platných hlasů. Celkem pro Petra Pitharta bylo odevzdáno 55 platných hlasů.

Volební komise učinila závěr, že v prvním kole nebyl zvolen nikdo. Do druhého kola postupují Václav Klaus a Petr Pithart.

Dovolte mi, abych ještě sdělil, že na základě usnesení společné volební komise po vyhlášení tohoto výsledku prvního kola i dalších eventuálních kol budou volební lístky neprodleně skartovány.

Co se týče dalšího postupu. Volební komise by potřebovala na přípravu dalšího kola zhruba hodinu. Já bych proto navrhl, abychom druhé kolo první volby zahájili v 15 hodin. Doporučuji, aby kluby využily tohoto času na jednání poslaneckých klubů. Hlasovací lístky budou pak po 15. hodině vydávány po dobu 40 minut. Dohodl jsem se s volební komisí, že dalších 45 minut bude volební komise potřebovat na zpracování výsledků druhého kola volby. Takže tady v sále bychom se pak po proběhnutí druhého kola mohli sejít v 16.15 hodin.

Opakuji. Druhé kolo první volby by proběhlo v 15 hodin a nad výsledky tohoto druhého kola bychom se mohli sejít v 16.15 hodin.

Já bych ještě požádal předsedu volební komise - nyní za Poslaneckou sněmovnu - pana poslance Hojdu, aby nám přece jenom ještě připomněl, jak budeme v tom hlasování postupovat, protože se přece jenom vyskytl případ chyby. Možná stojí za to si to ještě jednou zopakovat. Prosím, pane předsedo, shrňte nám, co máme dělat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, jak sdělil předseda sněmovny, vyskytla se určitá chybička. Proto bych zopakoval pro všechny. Do druhého kola první volby postoupili dva kandidáti. Budou uvedeni na volebním lístku. Platný hlas je ten, který buď obě čísla před kandidáty přeškrtne písmenem "x", anebo jednoho kandidáta označí kroužkem, číslo tohoto kandidáta, a druhého kandidáta, číslo před tímto kandidátem, označí písmenem "x".

Chtěl bych připomenout opět, že volby budou probíhat naprosto stejně. Chtěl bych i požádat poslance, aby zejména v té levé části, kde se budou vydávat volební lístky pro poslance, aby stáli maximálně ve dvouřadech, aby nedocházelo k určitým zácpám, tak jak se nám stalo při první volbě. Jinak si myslím, že ta volba proběhla naprosto korektně.

Přeji všem šťastnou ruku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane předsedo. Já v tuto chvíli jednání přerušuji. Opakuji, že volba se bude konat v 15 hodin a na vyhlášení výsledků se sejdeme v 16.15 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.07 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP