(14.10 hodin)
(pokračuje Špidla)

pan Bohuslav Sobotka - ministr financí, 
pan Jiří Rusnok - ministr průmyslu a obchodu, 
pan Milan Šimonovský - ministr dopravy a spojů, 
pan Libor Ambrozek - ministr životního prostředí, 
pan Vladimír Mlynář - ministr bez portfeje, 
pan Pavel Němec - ministr pro místní rozvoj 
a pan Stanislav Gross - místopředseda vlády a ministr vnitra.

Děkuji vám. (Potlesk.)

Omlouvám se:

paní Marie Součková - ministryně zdravotnictví. 

Teď je seznam úplný. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane premiére. Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 2. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Nejprve přednesu svůj návrh. V souladu s naším jednacím řádem máme do pořadu schůze zařazen bod 19, to jsou "Odpovědi členů vlády na písemné interpelace". Navrhuji vyřadit tento bod z pořadu, protože není do této chvíle naplněn.

Nyní prosím vás, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili vy. O slovo se přihlásil jako první pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví a volbu jejích členů, to znamená, že legislativně by to bylo zařazení dvou nových bodů na pořad této schůze.

Chci jenom připomenout, že tato stálá komise pracovala v období 1992 - 1996 a rovněž fungovala i ve třetím volebním období až do června letošního roku. Jsem přesvědčen o tom, že činnost této komise se osvědčila a že by bylo vhodné a potřebné, aby takovýto orgán při Poslanecké sněmovně pracoval i ve čtvrtém volebním období.

Uvedl bych alespoň tři argumenty, které hovoří pro zřízení nebo ustavení této stálé komise.

Za prvé. Jistě mi dáte za pravdu, že sektor bankovnictví, v tom širším slova smyslu včetně pojišťovnictví a spořitelen, je velmi důležitý a stává se velmi aktuálním především v období, kdy bude kulminovat úsilí České republiky o vstup do Evropské unie, kdy bude vrcholit úsilí o sladění legislativních norem na tomto úseku a o fungování tohoto sektoru v následujícím období.

Za druhé. Jsem přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna by měla být pravidelně informována o stavu bankovního sektoru, a to buď přímo, anebo nepřímo prostřednictvím takovéhoto orgánu, jakým by například byla stálá komise pro bankovnictví. Jsem přesvědčen o tom, že sněmovna nebo komise by měla vést stálý dialog s Českou národní bankou, s Bankovní asociací, popřípadě s některými dalšími orgány a institucemi, z nichž bych uvedl zejména Českou asociaci pojišťoven, Úřad pro dohled nad družstevními záložnami, Asociaci družstevních záložen a některé další.

Třetí argument je z hlediska dalšího možného rozvoje a perspektivy. Jsem přesvědčen, že právě některé otázky bankovnictví, měnové politiky státu, finančních instrumentů bankovních institucí, vlády a sněmovny pro podporu ekonomiky, ale i role cedulové banky v České republice a její fungování ať už v rámci České republiky, Evropské unie nebo perspektivně Evropské měnové unie je potřebné diskutovat a projednávat právě v dostatečném časovém předstihu, abychom na tuto situaci byli připraveni, a nikoliv překvapeni, až nastane.

Proto navrhuji zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví. Navrhuji ustavení podle poměrného zastoupení, to znamená obdobně, jak je to u výborů Poslanecké sněmovny, a navrhuji počet členů této stálé komise na 15.

Navrhuji zařazení dvou nových bodů do programu 2. schůze Poslanecké sněmovny, a to za body 7 a 15 a ostatní přečíslovat. Za bodem 7 navrhuji vložit nový bod ve znění "Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví a způsobu jejího ustavení nebo volby" a za bod 15 navrhuji nový bod v tomto znění "Návrh na volbu členů nebo ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví".

Tolik můj návrh na doplnění dnešního programu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Registruji tento návrh, jsem ale přesvědčen, že návrh této komise není třeba zvlášť schvalovat, protože je to součást bodu 4, kde jsou návrhy ke zřízení stálých komisí. Jenom bych chtěl upozornit, že na poradě zástupců klubů dnes ráno byl se zřízením této komise všeobecný souhlas. Takže si nemyslím, že bychom to měli zvlášť projednávat.

Dále se hlásil pan poslanec Kohlíček? Ten to ruší. Už se tedy nikdo nehlásí s pozměňovacím návrhem nebo doplněním k návrhu pořadu? Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány.

 

Nejdříve budeme hlasovat o mém návrhu. Připomínám, že jsem navrhl vyřadit bod 19 - Odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 bylo přítomno 197 poslanců, pro hlasovalo 182, proti bylo 8.

 

Opakuji, že návrh pana poslance Recmana pokládám za nehlasovatelný, protože tyto návrhy budou součástí bodu 4, takže nelze navrhovat něco, co už je v pořadu sněmovny.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 2. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen, s tím upraveným pozměňovacím návrhem, který jsem podal.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem pořadu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 bylo přítomno 197 poslanců, pro hlasovalo 196 a proti nebyl nikdo. Pořad schůze byl schválen.

 

Končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP