(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dalším bodem je

 

1.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny

 

Žádám předsedu volební komise poslance Pavla Hojdu, aby se ujal slova a seznámil nás s dalším postupem. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, ve stanovené lhůtě byly volební komisi poslaneckými kluby předloženy tyto čtyři návrhy na kandidáty na funkci místopředsedů Poslanecké sněmovny: Vojtěch Filip - KSČM, Ivan Langer - ODS, Hana Marvanová - US-DEU, Miroslava Němcová - ODS.

Jedná se o druhou volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny většinovým způsobem a tajným hlasováním. Také tato volba probíhá nejvýše ve dvou kolech.

Znovu připomínám, že v prvém kole jsou místopředsedy Poslanecké sněmovny zvoleni kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Nezíská-li nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců tolik kandidátů, aby byl obsazen stanovený počet místopředsedů Poslanecké sněmovny, koná se na neobsazená místa druhé kolo druhé volby. Do druhého kola postupují nezvolení kandidáti z prvého kola. Ve druhém kole jsou zvoleni kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců.

Nebyla-li ani ve druhém kole volby obsazena stanovená místa místopředsedů, koná se prvé kolo třetí volby s novými kandidáty, které předkládají poslanecké kluby volební komisi nejpozději 24 hodin přede dnem volby.

Tajná volba je technicky připravena a může být kdykoli zahájena.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu, do níž se hlásí pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, nehlásím se do rozpravy. Jen chci upozornit, že před zahájením volby požádám o třicetiminutovou přestávku na poradu klubu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Někdo další se hlásí do rozpravy? Rozpravu končím. Pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, žádám o třicetiminutovou přestávku na poradu klubu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Přerušuji jednání do 14.50 hodin, kdy začne hlasování, které potrvá 15 minut. Pak 30 minut dáme komisi na vyhodnocení. Jednání opět začne v 15.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP