(17.10 hodin)
(pokračuje Špidla)

Podpoří takové transformační kroky, které povedou k adaptaci NATO na nové bezpečnostní hrozby, včetně obrany proti mezinárodnímu terorismu. Vláda podporuje podstatné rozšíření aliance o země, které budou na členství řádně připraveny. Vláda má zájem na rozvoji co nejužších vztahů mezi NATO a Evropskou unií při zvládání krizí.

Pražský summit bude mezníkem v dalším vývoji NATO, významným pro modernizaci a další rozšiřování aliance a pro posilování evropské a euroatlantické spolupráce v jejím rámci. Úspěšné konání tohoto summitu považuje vláda za svůj důležitý úkol.

Vláda pokládá za největší bezpečnostní riziko mezinárodní terorismus, především ve spojení se šířením zbraní hromadného ničení. Proto se aktivně zapojí do úsilí NATO i širšího mezinárodního společenství směřujícího k minimalizaci tohoto nebezpečí, včetně účasti v protiteroristických operacích, operacích na podporu míru a humanitárních misích. Zvláštní význam bude v této souvislosti přisuzovat alianční spolupráci při ochraně před zbraněmi hromadného ničení.

V návaznosti na nové momenty ve vývoji mezinárodní situace se bude vláda zabývat aktualizací bezpečnostní strategie České republiky.

Mezi základní úkoly české zahraniční politiky patří rozvíjení dobrých dvoustranných vztahů založených na partnerství, rovnoprávnosti, demokracii, respektu a vzájemně výhodné spolupráci. Za mimořádně důležité vláda považuje dobré vztahy se sousedními státy.

Vláda bude i nadále udržovat nadstandardní vztahy se Slovenskou republikou a prohlubovat úspěšně se rozvíjející vztahy s Polskou republikou jako významným partnerem České republiky.

Velký význam vláda přikládá efektivně fungující visegrádské spolupráci.

Vláda klade velký důraz na přátelské vztahy se Spolkovou republikou Německo a hodlá všestranně rozvíjet mnohovrstevné vztahy na základě smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z roku 1992 a společné Česko-německé deklarace z roku 1997. Naše spojenectví se Spolkovou republikou Německo v NATO a příští partnerství v Evropské unii poskytuje širší prostor pro další rozvíjení těchto vztahů.

Vláda má zájem na dobrých sousedských vztazích s Rakouskou republikou a bude klást důraz na jejich další rozvoj, orientovaný na společnou budoucnost v Evropské unii. Vláda bude prosazovat důsledné plnění melkského procesu.

Vláda bude aktivně spolupracovat s Maďarskou republikou, a to i v rámci středoevropských regionálních aktivit.

Ve vztahu k otázkám souvisejícím s koncem a výsledky druhé světové války bude vláda vycházet z usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky č. 2235 ze dne 24. dubna 2002.

Zvláštní pozornost bude vláda věnovat rozvoji těsných přátelských a spojeneckých vztahů s USA.

Vláda bude nadále rozvíjet vzájemně výhodné vztahy s Ruskou federací a s Ukrajinou ve všech oblastech společného zájmu. Za významnou pokládá vláda další účast České republiky v procesu politické a hospodářské stabilizace a obnovy jihovýchodní Evropy.

V oblasti Blízkého a Středního východu bude vláda aktivně podporovat společné úsilí k vyváženému řešení vleklého palestinsko-izraelského konfliktu, ke snížení napětí a k zajištění bezpečnosti, stability a hospodářské prosperity v tomto regionu.

Vláda bude pokračovat v rozvíjení a prohlubování dvoustranných styků se zeměmi Latinské Ameriky, Asie, Afriky, Austrálie a Oceánie na principech rovnosti a vzájemné výhodnosti a s důrazem na ekonomické zájmy.

Důležitým prvkem zahraniční politiky bude i nadále rozvoj mnohostranných vztahů. Vláda bude podporovat kroky směřující k posílení autority, efektivnosti a akceschopnosti Organizace spojených národů v oblasti prevence konfliktů, krizového řízení, humanitární pomoci, postkonfliktní obnovy a dlouhodobého rozvoje, podpory demokratizačních procesů a respektu k lidským právům ve smyslu Deklarace tisíciletí. V tomto směru bude působit i prostřednictvím českého předsednictví 57. valného shromáždění Organizace spojených národů. Vláda se bude nadále aktivně podílet na práci Rady Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a dalších evropských regionálních seskupení.

Vláda je připravena podílet se na dalším rozvoji mezinárodního práva, a to zejména v oblasti všeobecného posilování mezinárodněprávní ochrany lidských práv a mezinárodního humanitárního práva. V tomto smyslu je vláda odhodlána zasazovat se o prohloubení účinnosti příslušných právních norem při potírání jednání vedeného proti mezinárodnímu společenství jako celku, mimo jiné i podporou příslušných kompetentních a nestranných mezinárodních soudních institucí.

Vláda bude dále upevňovat postavení České republiky v mezinárodních ekonomických organizacích, aktivně se podílet na jejich činnosti a čerpat z nich podněty pro domácí hospodářskou a sociální politiku. Pozornost bude věnovat především dialogu s Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, spolupráci se Světovou bankou, Mezinárodním měnovým fondem a Světovou obchodní organizací.

Nedílnou součástí zahraniční politiky vlády České republiky bude i zahraniční rozvojová spolupráce, která je mimo jiné jedním z nástrojů podpory demokratizačních procesů ve světě a kterou bude vláda uskutečňovat v souladu s principy uplatňovanými ve vyspělých zemích.

Vláda vytvoří podmínky pro posilování jednotné prezentace České republiky v zahraničí.

Vláda bude i nadále věnovat pozornost rozvoji vztahů s krajanskými komunitami v zahraničí.

Základní prioritou vlády je vstup České republiky do Evropské unie. K dosažení členství jsou vytvořeny vhodné podmínky. Vláda stojí před úkolem dokončit domácí přípravu na vstup a přístupová jednání a zabezpečit účinné působení České republiky v unii.

V přístupových jednáních bude vláda usilovat, aby v dosud neuzavřených kapitolách budoucí přístupové smlouvy byly sjednány podmínky co nejvýhodnější pro Českou republiku. Vláda se bude zasazovat o schválení přístupové smlouvy tak, aby se Česká republika stala členským státem počátkem roku 2004.

Vláda bude iniciovat přijetí právní úpravy umožňující referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. Do období před tímto referendem vláda dále posílí své úsilí zaměřené k tomu, aby o Evropské unii a významu a dopadech začlenění České republiky do tohoto integračního uskupení byla co nejlépe informována česká veřejnost. Získat občany České republiky pro co nejširší účast v referendu a pro vyhlášení souhlasu se vstupem naší země do Evropské unie vláda chápe jako jeden ze svých stěžejních úkolů.

Vláda vytvoří podmínky pro přechod České republiky z pozice přidružené země do postavení rovnoprávné členské země Evropské unie tak, aby dnem vstupu v ní byla Česká republika schopna účinně jednat, obhajovat své zájmy a potřeby a být platným členem tohoto společenství. Vláda bude jednat tak, aby se Česká republika mohla z pozice členské země Evropské unie podílet na rozvoji hospodářského a sociálního modelu, který respektuje princip demokracie a lidských práv a důstojnost všech národů.

Vláda se aktivně zúčastní debaty o budoucnosti Evropské unie, a to jak v rámci Konventu, tak i na následující mezivládní konferenci, která rozhodne o podobě unie pro nadcházející období. V této debatě se bude zasazovat o další prohlubování a rozšiřování ekonomické a politické integrace Evropy včetně její sociální dimenze, o posilování jejího demokratického charakteru a nadnárodních prvků v jejím vývoji, při respektování národní a kulturní svébytnosti jednotlivých států a regionů na základě principu subsidiarity.

Vláda zajistí aktivní podíl České republiky na informaci a naplňování společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie. Vláda bude podporovat co nejširší zapojení do procesu vytváření evropské bezpečnosti a obranné politiky jak v oblasti vojenské, tak i civilní.

Vláda se plně hlásí k cílům Evropské unie a bude usilovat o dosažení strategického cíle stanoveného Evropskou radou v Lisabonu v březnu 2000 učinit Evropskou unii nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa, založenou na znalostech, schopnou trvale udržitelného růstu, s více a lepšími pracovními místy a větší sociální soudružností.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP