(12.00 hodin)

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, předkládaný materiál, který byl přijat v roce 2001, je ve stanoveném termínu předmětem jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Úmluva číslo 184 a doporučení číslo 190 se zabývají bezpečností a ochranou zdraví při práci v zemědělství se zřetelem na specifické problémy této konkrétní pracovní činnosti.

Ze strany Mezinárodní organizace práce je činnosti v zemědělství věnována značná pozornost, poněvadž zemědělství patří k nejvýznamnějším odvětvím lidské činnosti a zabývá se jím velké množství lidí na celém světě. Významu ochrany zdraví a bezpečnosti práce je přikládána stále větší váha, což souvisí zejména s osvobozováním od nádenické práce, s postupující mechanizací a chemizací v tomto odvětví lidské činnosti.

Tímto pokrokem přichází bohužel také velké množství úrazů, včetně smrtelných, a to jak samotných pracovníků v zemědělství, tak i lidí v bezprostředním i vzdáleném okolí. Zaměstnavatelé se navrženým opatřením brání. A jejich tendenci napomáhá v našich podmínkách inkompatibilita některých ustanovení s právním řádem České republiky.

Rozborem jednotlivých článků úmluvy sice dospějeme k závěru, že je v naší legislativě postaráno o věcnou náplň vytyčených zásad, ale na druhé straně skutečnost, že o bezpečnost a zdraví při práci se dělí Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí, nenaplňuje především po organizační a formální stránce všechny články úmluvy. Česká republika tak v současnosti nesplňuje všechny požadavky úmluvy, a proto je doporučeno její neratifikování. Rozbor 29 článků v konfrontaci s naším právním řádem sice nepředstavuje situaci, kdy by doporučované normy nebyly naším právním řádem respektovány, ale článek 4 odhaluje zásadní inkompatibilitu již výše zmíněnou. Musel by totiž vzniknout pouze jeden kompetentní orgán dohledu nad touto oblastí a k vynucování dodržování předpisů.

Zatím je inspekce bezpečnosti práce oddělena od inspekce hygieny práce. Je tedy věcí dalšího vývoje v této sféře, se snahou o sjednocení těchto orgánů, a poté pak možná ratifikace úmluvy, včetně doporučení. Přesto doporučuji, aby tento materiál byl postoupen do druhého čtení k projednání ve výborech, a doporučila bych ho přikázat k projednání do výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a do zemědělského výboru.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce Miladě Emmerové. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nepřihlásil. Ani přihlášku z místa nevidím. Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Prosím, paní zpravodajka Milada Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Doporučovala bych to, co jsem řekla závěrem, ještě do zemědělského výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, to je druhý návrh. Má někdo další návrh? Není tomu tak.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví? Zahajuji hlasování pořadové číslo 60. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 60 jsme tento návrh přikázali 137 hlasy proti 22, nehlasovalo 25, výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Dále byl předložen návrh na přikázání výboru zemědělskému. V hlasování pořadové číslo 61 o tom rozhodneme. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 61 ze 184 přítomných jich je 126 pro, proti 27, nehlasovalo 31. Návrh byl schválen.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a výboru zemědělskému. Končím bod č. 13.

 

Nyní mi dovolte, abych přikročil k bodu

 

14.
Návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Zároveň žádám, aby se slova ujal pan předseda volební komise Pavel Hojda. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny:

mandátový a imunitní výbor: rezignace Petr Pleva - ODS, volba Bohuslav Záruba - ODS;

stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS: rezignace Ladislav Šustr - KDU-ČSL, volba Taťána Fischerová - US-DEU;

stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR: rezignace Vlasta Parkanová - KDU-ČSL, volba Jan Škopík - KDU-ČSL;

stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství: rezignace Jan Škopík - KDU-ČSL, volba Vlasta Parkanová - KDU-ČSL.

Tyto návrhy byly zaslány na vědomí všem poslaneckým klubům.

Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustavených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny však verbálně nestanoví způsob hlasování. Protože volba komisí i ustavení výborů proběhly veřejným hlasováním, navrhuji proto, aby dnešní volba proběhla stejným způsobem veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům vzala Poslanecká sněmovna nejprve na vědomí všechny rezignace en bloc a pak hlasovala o kandidátech za členy orgánů Poslanecké sněmovny, a to o každém zvlášť.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Nevidím ani nikoho, kdo by se do rozpravy hlásil. Proto rozpravu končím. Prosím, aby se slova opět ujal předseda volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Nejprve tedy hlasováním vezmeme na vědomí rezignaci poslance Petra Plevy na členství v mandátovém a imunitním výboru, rezignaci poslance Ladislava Šustra na členství ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS, rezignaci poslankyně Vlasty Parkanové na členství ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR a rezignaci poslance Jana Škopíka na členství ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme hlasovat o předloženém návrhu na rezignace, a to v hlasování pořadové číslo 62, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 62 je z přítomných 186 poslanců pro 173, proti nikdo, nehlasovalo 13. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna vzala všechny rezignace na vědomí.

Nyní budeme hlasovat o jednotlivých kandidátech na uvolněná místa v příslušných orgánech Poslanecké sněmovny.

Za člena mandátového a imunitního výboru je navržen Bohuslav Záruba.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP