(9.10 hodin)

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, vládní návrh představuje legislativně technickou novelu zákona č. 76/2002 Sb., která má zajistit soulad tohoto zákona se směrnicí Rady 96/61/ES o integrované prevenci, a to co nejdříve před nabytím jeho účinnosti.

Na základě usnesení vlády bylo požadováno návrh projednat podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu, protože bylo naším cílem zabezpečit soulad s právem Evropských společenství ke dni nabytí účinnosti zákona, a z potřeby vydat prováděcí předpis. V průběhu prvního čtení byl uplatněn postup podle § 90 odst. 3 zákona a byl předložen pozměňovací návrh. Návrh zákona byl projednán ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Výbor doporučil sněmovní tisk projednat a schválit ve znění přijatého pozměňovacího návrhu. Tato změna se týká závěrečných ustanovení o integrované prevenci, protože směrnice Evropských společenství neumožňuje pro případy nových zařízení žádné přechodné ustanovení. Znamená to, že po vstupu České republiky do Evropské unie není možné žádné takové zařízení bez integrovaného povolení provozovat, a to i v případě, že pro ni bylo po 30. 10. 1999 již vydáno stavební povolení.

Z tohoto požadavku vychází současné znění § 45. Vzhledem k tomu, že směrnice vylučuje provozování nových zařízení, bude touto novou úpravou poskytnuta výše uvedeným novým zařízením možnost pokračovat ve stavebním řízení i po nabytí účinnosti zákona o integrované prevenci s tím, že návrh na zahájení kolaudačního řízení bude podmíněn doložením integrovaného povolení. Přijetím tohoto řešení bude splněn požadavek Evropské unie, a nedostaneme se tedy do rozporu s již uzavřenou kapitolou životního prostředí.

Za Ministerstvo životního prostředí s tímto pozměňovacím návrhem souhlasím a žádám sněmovnu, aby po druhém čtení tento návrh postoupila do čtení třetího a schválila jej.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 63/1. Slovo uděluji zpravodaji výboru panu kolegovi Josefu Víchovi.

 

Poslanec Josef Vícha: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí přikázáním této sněmovny projednal problém, který předložil pan ministr na schůzi dne 10. října 1992, s tímto usnesením:

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 6. schůzi po odůvodnění ministra životního prostředí Libora Ambrozka a po zpravodajské zprávě poslance Josefa Víchy a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk č. 63 projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Čl. 1, nové znění: Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů, zákon o integrované prevenci, se mění takto:

Za prvé. V § 45 se na konci doplňuje věta: Provozovatel zařízení, který podal žádost o stavební povolení do nabytí účinnosti tohoto zákona, a jestliže do tohoto data nebylo pro toto zařízení vydáno stavební povolení, je povinen doložit integrované povolení současně s návrhem na zahájení kolaudačního řízení.

Za druhé. Část 5 se zrušuje.

b) Zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem provedl příslušné legislativní technické úpravy.

c) Zmocňuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Podepsáni zpravodaj, ověřovatel a předseda výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu v rámci druhého čtení k tomuto bodu. Hlásí se pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, protože jsem otevřel při prvním čtení onen problém přechodných ustanovení, chtěl bych ocenit výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který myslím velice dostatečně a elegantně vyřešil tento problém, a domnívám se, že v tomto okamžiku je už zákon bez problémů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se dále hlásí o slovo? Pan kolega Kužvart.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, v rámci obecné rozpravy bych chtěl učinit jenom tuto poznámku.

Diskuse, jak vlastně naložit s vládní novelou, která byla na jaře tohoto roku úspěšně smetena hlasy pravicových poslanců, byla poměrně podrobná, a jak můj předřečník kolega Vymětal zde naznačil, skutečně tam chybělo to, co bych nazval "přechodné ustanovení". V rámci podrobné rozpravy navrhnu ještě jednu variantu, která podle mého soudu sníží riziko nekonečných soudních pří, ke kterým by mohlo docházet v průběhu příštího roku v dobré víře, že ten či onen investor nabyl stavební povolení, ale v situaci, kdy integrované povolení nedostane a má ho předkládat již ke kolaudaci, tzn. k dokončené stavbě, bude pochopitelně žádat veliké náhrady od státu za nesprávný úřední postup. To, co já v podrobné rozpravě navrhnu, tzn. úprava termínu, po který toto přechodné ustanovení, pracovně řečeno, bude platit, se sníží toto riziko na minimum.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP