(9.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Jsme ve velkém očekávání. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nikdo. Všeobecnou rozpravu končím a zahajuji podrobnou rozpravu. Prosím pana poslance Kužvarta, aby hned přednesl to, co již avizoval.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Vážená sněmovno, předesílám, že hlavní podstata je, že ono přechodné ustanovení nebude platit do konce kalendářního roku, ale jde o určitou úpravu toho, s čím přišel předkládající resort.

To znamená, že bude ta úprava… A nyní na záznam diktuji. Úprava zmíněného zákona 76/2002 Sb. bude:

1. V § 43 odst. 1 se za písm. b) vkládá nové písmeno c), které včetně poznámky pod čarou č. 24 zní: "c) neuvedl do provozu do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, pro které však byla podána žádost o stavební povolení podle zvláštního právního předpisu do 31. října roku 2002."

A ona poznámka pod čarou č. 24: Jde o zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

2. Na konci § 45 se tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "s výjimkou zařízení, pro které byla podána žádost o stavební povolení podle zvláštního právního předpisu do 31. října 2002."

3. Část pátá se zrušuje.

Ostatní záležitosti, které se týkají této novely, zůstávají stejné, jak byly předneseny mými předřečníky.

Čili - podstata této úpravy je pouze v určitém zkrácení onoho přechodného období a snížení rizika, že by stát byl vystaven nekonečným soudním řízením o velké náhrady.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dál hlásí do podrobné rozpravy? Pan kolega Martínek. Prosím.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já jenom ve stručnosti okomentuji pozměňovací návrh, který přijal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj v této záležitosti, na který bude panem zpravodajem teď, předpokládám, upozorněno. Jinak ho máte v lavicích, v usnesení našeho výboru.

Návrh jsme poměrně velmi výrazně projednávali, velmi dlouho a pečlivě, s tím, že jsme měli řadu připomínek k celé záležitosti. Našel se nakonec rozumný konsensus mezi Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem průmyslu a naším výborem. Cílem toho pozměňovacího návrhu není nic jiného, než odstranit jistý problém, který v tom zákoně je.

Mám-li to velmi zjednodušeně říci, v podstatě znamená, že pokud některý z investorů zahájil proces stavebního řízení a nedokončí, byť třeba z administrativních důvodů, tuto záležitost do konce letošního roku, musel by v podstatě zahájit nové řízení, které může trvat až pět měsíců, což samozřejmě do značné míry může komplikovat celou záležitost a odradit mnohé investory od investování u nás. Navíc podle většinového názoru členů našeho výboru je zde velmi vážná pochybnost o tom, jestli vůbec můžeme dělat retroaktivitu práva, protože obecně je známo, že pokud někdo nějaký právní akt začíná v jakémsi stavu právního pořádku, tak by ho v tomto stavu měl také dokončit.

To je důvod našeho pozměňovacího návrhu a ten, samozřejmě, doporučuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Podrobnou rozpravu končím.

Chci se zeptat pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se závěrečným slovem. Pan ministr. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Diskuse, která se tady vedla v obecné a podrobné rozpravě, v podstatě nesouvisí s tím vlastním vládním návrhem zákona, ale řeší problém řádově několika podniků. Podle těch našich informací se to může týkat deseti až dvaceti podniků maximálně, které v současné době vedou stavební řízení nebo je ještě hodlají do konce roku zahájit a pro které by platila při tom stávajícím znění povinnost mít od Nového roku nejprve integrované povolení, a pak teprve žádat o povolení stavební, čímž by se celý proces investice zpomalil řádově o několik měsíců. Ty odhady jsou pět až šest měsíců.

My jsme na výboru společně hledali cestu, jak těmto podnikům vyjít vstříc. Diskutované varianty byly dvě. Výbor se přiklonil velkou většinou k té variantě v usnesení 63/1 k tomu, aby se přechodné období tedy vztahovalo na všechny podniky, které požádají do konce tohoto roku o vydání stavebního povolení.

Kolega Kužvart prezentoval původní návrh ministerstva.

My jsme na výboru nemohli najít shodu v otázce, zda by nedošlo k retroaktivitě. Já se sice domnívám, že ne, nicméně většinové usnesení výboru podle mého názoru i podle názoru naší legislativy je v souladu s požadavky Evropské unie. Proto ho můžeme také doporučit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Ještě pan zpravodaj? Pan zpravodaj nehodlá vystoupit. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

Slovo má kolega Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubu sociální demokracie požádal o třicetiminutovou přestávku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vzhledem k tomu, že vypadáte, pane poslanče, velmi nerozhodnutě, tak vám dám ještě pět minut navíc.

Takže - přestávka do 10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP