(14.10 hodin)
(pokračuje Hojda)

Prosím, pane předsedající, abyste uklidnil sněmovnu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, vyzývám vás, abyste věnovali pozornost poměrně významnému sdělení předsedy volební komise pana poslance Hojdy, které se týká návrhu na volbu finančního arbitra. Žádám o klid.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Návrh projednala volební komise na své schůzi dne 8. října a pokládala jej za společný návrh subjektů určených zákonem, a proto konstatovala, že volba může proběhnout nejdříve 18. října letošního roku.

Vady zákona se však brzy projevily v praxi. Dne 9. října byl totiž předsedovi Poslanecké sněmovny doručen další návrh, a to od České exportní banky. Tento návrh byl podepsán generálním ředitelem a místopředsedou představenstva Ing. Tomášem Révészem s tím, že jej podává po konzultaci s některými členy představenstva. Volební komise učinila dotaz, zda je generální ředitel oprávněn podávat takovýto návrh a bez projednání v představenstvu. Poté volební komise obdržela nový dopis, kterým Česká exportní banka vzala svůj návrh zpět.

Do dnešního dne tak volební komise obdržela další tři návrhy, a to od Sdružení obrany spotřebitelů České republiky, České konsolidační agentury a Komise pro hypoteční obchody. Dne 21. října 2002 však komise pro hypoteční úvěry svůj návrh vzala zpět.

Z toho, co jsem řekl, vyplývá, že k dnešnímu dni má Poslanecká sněmovna k dispozici tři návrhy na volbu finančního arbitra a návrhy na jeho zástupce. Protože podle jednacího řádu musí být návrhy předloženy volební komisi deset dní přede dnem volby, nelze tuto volbu provést na dnešní schůzi, protože zákonná lhůta pro předložení těchto návrhů uplyne až v úterý 29. října letošního roku.

Na své dnešní schůzi se volbou finančního ředitele a jeho zástupců volební komise opět zabývala. Aby nedošlo k jakémukoli pochybení tím, že by po provedené volbě Poslaneckou sněmovnou mohla některá další instituce podle zákona podat ještě své návrhy a tím zpochybnit již proběhlou volbu finančního ředitele a jeho zástupce, přijala volební komise své usnesení č. 44, se kterým vás teď seznámím.

Volební komise Poslanecké sněmovny pověřuje předsedu volební komise poslance Pavla Hojdu, aby navrhl Poslanecké sněmovně přijmout k tomuto bodu následující usnesení:

Poslanecká sněmovna

1. přerušuje a odročuje projednávání tohoto bodu do poslední pravidelné schůze Poslanecké sněmovny v tomto roce,

2. doporučuje

a) předsedovi Poslanecké sněmovny vydat prostřednictvím ČTK výzvu k oprávněným subjektům podle zákona č. 229/2002 k podání návrhů na finančního arbitra a jeho zástupce volební komisi Poslanecké sněmovny, a to do 6. listopadu 2002,

b) vládě, aby předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, který by zejména obsahoval zpřesnění ustanovení týkající se institucí a jejich profesních sdružení oprávněných podávat návrhy kandidátů na volbu finančního arbitra a jeho zástupce, dále způsobu a doby určené pro podávání návrhů na volbu finančního arbitra a jeho zástupce, dále uvedení těchto funkcionářů do jejich funkcí.

Prosím, pane předsedo, abyste otevřel k uvedenému bodu diskusi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Doufám, že jste všichni vyslechli návrh a vyjádření předsedy volební komise. Otevírám rozpravu k názoru, který zde zazněl k volbě finančního arbitra. - Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Vzhledem k tomu, že došlo k malé chybě na hlasovacím zařízení a nemohu nechat hlasovat, vyhlašuji pětiminutovou pauzu do 14.20 minut. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 14.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP