(Jednání pokračovalo ve 14.20 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat hlasováním o předloženém návrhu. Hlasovací zařízení je opět funkční, takže poprosím pana předsedu volební komise, aby nás seznámil s tím, o čem budeme hlasovat.

Prosil bych vás ještě dodatečně, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Poslanec Pavel Hojda: Návrh usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna

1. přerušuje a odročuje projednávání tohoto bodu do poslední pravidelné schůze Poslanecké sněmovny v tomto roce;

2. doporučuje

a) předsedovi Poslanecké sněmovny vydat prostřednictvím České tiskové kanceláře výzvu oprávněným subjektům podle zákona 229/2002 Sb. k podání návrhu na finančního arbitra a jeho zástupce volební komisi Poslanecké sněmovny do 6. listopadu 2002,

b) vládě, aby předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, která by zejména obsahovala zpřesnění ustanovení týkajících se institucí a jejich profesních sdružení oprávněných podávat návrhy kandidátů na volbu finančního arbitra a jeho zástupce, způsobu a doby určené pro podávání návrhů na volbu finančního arbitra a jeho zástupce a uvedení těchto funkcionářů do jejich funkcí."

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vyslechli jsme návrh usnesení, ve kterém se navrhuje přerušit a odročit projednávání tohoto bodu do poslední pravidelné schůze, a doporučení předsedovi Poslanecké sněmovny. O celém tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 223 a ptám se, kdo je pro tento návrh, doporučený předsedou volební komise. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 223 z celkového počtu 150 poslanců se 143 vyslovilo pro tento návrh, proti nebyl nikdo. Návrh tedy byl přijat.

 

Můžeme tedy přikročit k dalšímu bodu volby, a to

 

49.
Návrh na volbu místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku České republiky

 

Opět prosím pana předsedu volební komise, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Jak uvedeno, jedná se o volbu místopředsedy a sedmi členů prezidia Fondu národního majetku České republiky.

Nejprve připomínám, že Poslanecká sněmovna dne 9. října 2002 odvolala z funkce člena prezidia Zdeňka Petříčka a Jaroslava Vránu. Dále vzala na vědomí rezignaci místopředsedy prezidia Františka Brožíka a členů prezidia Michala Tošovského, Milady Vlasákové, Václava Kupky, Jiřího Rusnoka a Jiřího Václavka. Od tohoto dne jsou uvolněna místa místopředsedy a všech sedmi členů prezidia Fondu národního majetku.

Dne 7. října 2002 předložila vláda tento návrh na volbu funkcionářů prezidia Fondu národního majetku: místopředseda Zdeněk Hrubý, členové Ivo Hartman, Karel Kühnl, Václav Srba, Pavel Šafařík, Antonín Tesařík, Jiří Václavek a Miroslav Václavek. Návrh byl postoupen poslaneckým klubům dne 7. října 2002.

Způsob volby stanoví zvláštní zákon, a to tajnou volbou, která je technicky připravena.

Pane předsedo, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám rozpravu a zjišťuji, že se o slovo nikdo nehlásí. Rozpravu tedy končím. Přerušujeme tedy jednání o tomto bodu a přistoupíme k dalším bodům z bloku voleb.

 

Je to dále bod

 

50.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky

 

Prosím, pane předsedo, uveďte laskavě tento bod.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Opět připomínám, že se jedná o volbu pěti členů dozorčí rady.

Také v tomto bodě je třeba připomenout, že Poslanecká sněmovna dne 9. října 2002 odvolala z funkce člena dozorčí rady Martina Kocourka, Jana Stráského, Oldřicha Vojíře a Michala Krause. Dále pak vzala na vědomí rezignaci člena dozorčí rady Martina Římana. Od tohoto dne jsou uvolněna místa všech pěti členů dozorčí rady Fondu národního majetku.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Václav Exner - KSČM, Martin Kocourek - ODS, Michal Kraus - ČSSD, Miloš Melčák - ČSSD, Vlastimil Ostrý - US-DEU, Oldřich Vojíř - ODS. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 10. října 2002.

Způsob volby stanoví zvláštní zákon, a to volbou tajnou, která je technicky připravena.

Pane předsedo, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám rozpravu k navrženým kandidátům. Zdá se, že ani nyní se o slovo nikdo nehlásí, proto rozpravu končím. Přerušuji nyní projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu

 

51.
Návrh na volbu členů dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Prosím, pane předsedo, uveďte tuto volbu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Jedná se o volbu dvou členů dozorčí rady České konsolidační agentury.

Poslanecká sněmovna 9. října 2002 odvolala z funkce člena dozorčí rady Libora Ježka, k témuž dni bylo dále stále neobsazeno místo jednoho člena. V současné době jsou tedy neobsazena dvě místa členů dozorčí rady České konsolidační agentury.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Petr Braný - KSČM, Alfréd Michalík - ČSSD a Pavel Pešek - US-DEU. Tyto návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 10. října 2002.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise však navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Prosím, pane předsedo, můžete zahájit rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Konstatuji, že se do rozpravy nikdo nehlásí, proto rozpravu končím.

Omlouvám se - sděluji dodatečně, že paní poslankyně Talmanová má náhradní kartu č. 9.

 

Budeme nyní hlasovat o návrhu volební komise, aby volba proběhla tajným hlasováním.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 224 a ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 224 se z přítomných 162 pro vyjádřilo 111, proti 37. Tento návrh byl tedy přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP