(14.30 hodin)
(pokračuje Cabrnoch)

Vláda svým nařízením stanovuje ceny za zdravotní péči, vláda je odpovědna za plošné zvyšování platů ve státních nemocnicích, aniž je toto navyšování výdajů pokryto odpovídajícím navyšování příjmů. Vláda jako zřizovatel má povinnost přispět svým příspěvkovým organizacím v případě jejich nevyrovnaného hospodaření. Vláda ani paní ministryně odpovědná za resort nemají nyní žádné právo zbavit se své odpovědnosti a přesunout dopad svých chyb a své nečinnosti na samosprávné celky, kterými kraje jsou.

Situace je skutečně vážná a nesnese ani odkladu, ani výmluv. Neřešení problému způsobí kolaps, možná lokální, možná plošný. Tento kolaps ohrozí dostupnost zdravotní péče a dotkne se jednoho každého občana této země. Je proto naprosto legitimní věnovat se této vážné situaci na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Žádám vás proto, kolegyně a kolegové, o podporu mého návrhu zařadit tento bod na jednání této schůze. Věřím, že i členové vlády vnímají svoji odpovědnost a že i oni návrh podpoří.

Současně vás chci ujistit, že ODS jako opoziční parlamentní strana zná svoji odpovědnost a využije všech cest k tomu, aby byla problematika dluhu státních nemocnic na parlamentní půdě řešena a vyřešena. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pane poslanče, to, co žádáte, je stejné jako žádost pana poslance Kováčika, rozdíl je pouze v zařazení. Možná by bylo dobré, kdybyste ten termín sladili.

Hovoří pan poslanec Martin Říman, připraví se paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl na pořad jednání této osmé schůze Poslanecké sněmovny nový bod programu s tímto názvem: Informace vlády o postupu přípravy výstavby dálnice D47. Tento bod navrhuji zařadit pevně jako druhý bod jednání na pátek 29. listopadu t. r.

Dovolte krátké zdůvodnění. Vláda sociální demokracie, tato i předchozí, vždy zdůrazňovala a zdůrazňuje svou připravenost pomoci regionu severní Moravy a Slezska. Mimo jiné toho chce dosáhnout také urychlenou výstavbou dálnice D47. Skutečnost je ovšem taková, že již dva roky vyjednává, aby tuto dálnici nestavěl stát, ale soukromý investor, a to proto, aby prý všechno šlo rychle. Z toho důvodu vláda nevypsala na investora výběrové řízení, ale zakázku za desítky, a jak se dnes ukazuje, za stovky miliard korun dala tzv. z ruky.

Po celou dobu jednání s tímto investorem upozorňovali mnozí odborníci vládu na to, že podmínky, za kterých se má smlouva podepsat, jsou pro stát zásadně nevýhodné a že cena je naprosto neobvykle přemrštěná.

V červnu letošního roku pak došlo k podpisu tzv. realizační dohody. Z té však vyplývají další dodatky a další smlouvy. Například dodnes není jasné, kolik vlastně tato stavba bude stát - zda proklamovaných 125 mld., či dvakrát nebo i třikrát tolik.

Hovořit o kvalitách této smlouvy by bylo možno celé hodiny. Snad dostatečně ilustrativní pro vás budou věty současného ministra dopravy, který řekl 13. listopadu v televizi - cituji: "Ti, kteří sjednávali podmínky pro stát, z nějakého důvodu tyto podmínky nastavili pro stát nevýhodně." - Další citát je z Hospodářských novin ze dne 15. listopadu: "Při sjednávání podmínek existoval zájem na nestandardním postupu." - A konečně z Mladé fronty dne 14. listopadu - opět cituji: "Nechám toto své podezření prošetřit kontrolní komisí ministerstva. Některé body uzavřené smlouvy jsou pro stát tak nevýhodné, že podezření z korupce samy navádějí." - Tolik citáty současného ministra dopravy.

To je tedy, dámy a pánové, výsledek dvouletého úsilí vlády.

Abych nebyl nespravedlivý, musím dodat, že mezitím stačil předseda vlády dvakrát v rozmezí dvou let zahájit stavbu jednoho a téhož úseku dálnice.

V průběhu těchto dvou let také, kdy nás všechny vláda neustále ujišťuje - občany i politiky - že region severní Moravy se konečně dočká, se práce na přípravě prakticky zastavily. Jeden příklad za všechny. Územní rozhodnutí na stavbu úseku Lipník - Bělotín bylo vydáno již před dvěma lety. Dodnes se nekoplo, práce na dalších fázích dokumentace nepokračují a urgentně hrozí, že propadne jednou vydané územní rozhodnutí.

Abychom to tedy zrekapitulovali. Dálnice není a evidentně v dohledné době nebude. Zato se však Česká republika může těšit buď na miliardové penále, nebo na desítky miliard zbytečně vyhozených oknem v průběhu dalších dlouhých 25 let. Myslím, že to je dost dobrých důvodů, abychom se vlády zeptali, jak v této věci hodlá dále pokračovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jako další se o slovo přihlásila paní poslankyně Alena Páralová. - Pardon, omlouvám se, pan poslanec Kováčik chce zřejmě upřesnit svůj návrh.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Nebojte se, nechci nikoho předbíhat, hlásím se pouze s faktickou poznámkou.

Na návrh pana kolegy Cabrnocha bych rád přistoupil. Pan kolega Cabrnoch navrhl termín 29. listopadu. Čili jako navrhovatel tohoto bodu přistupuji na návrh 29. listopadu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji. Prosím paní poslankyni Alenu Páralovou, připraví se paní předsedkyně Němcová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, navrhuji, aby z programu dnešní schůze byl stažen návrh, který je uveden pod číslem 8, je to návrh poslankyně Páralové a dalších, sněmovní tisk 92, a to z toho důvodu, že je zde otevřen stejný zákon, a to vládní návrh zákona o sociální potřebnosti. Prosím proto, aby tento můj návrh byl projednán až poté, co bude projednán vládní návrh.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím paní místopředsedkyni Němcovou, připraví se pan poslanec Josef Vícha.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a pánové poslanci, ráda bych v tuto chvíli jménem poslanců poslaneckého klubu ODS podala návrh na zařazení nového bodu do pořadu 8. schůze Poslanecké sněmovny. Tento bod by nesl název Zpráva vlády o stavu českého soudnictví.

Dovolte mi, abych krátce svůj návrh odůvodnila. Chci nejprve upozornit, že návrh na zařazení tohoto bodu jsem avizovala předem, a to při projednávání své interpelace na místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti Pavla Rychetského. Tehdy se moje interpelace týkala případu utýrání čtyřleté holčičky a postupu soudů v této kauze. Ve své interpelaci jsem žádala vysvětlení, jak je možné, že osmileté průtahy soudů vedly k zastavení stíhání pachatele, který brutálně umučil své dítě a o jehož vinně není pochybnosti. Advokát obviněného upozornil na fakt, že dle Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod má každý právo na rychlý a spravedlivý proces, a z tohoto důvodu má obviněný pachatel právo na zastavení trestního řízení.

I když Nejvyšší soud zrušil usnesení soudu o zastavení stíhání, jsme nyní v situaci, kdy po devíti letech bude nařízeno znovu v prvním stupni hlavní řízení. Soudy si tento případ už předaly celkem šestnáctkrát.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid ve sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan ministr v odpovědi na mou interpelaci uvedl, že tato kauza je - cituji - "opravdu otřesným příkladem fungování české justice".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP