(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro celý tento text včetně všech pozměňovacích návrhů, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 23 přítomno 173 poslanců, pro bylo 148, proti žádný, takže jsme přijali návrh pořadu schůze.

 

A z toho, co jsme přijali, je zřejmé, že jako první se umístil nakonec návrh pana poslance Třešňáka, a čím začneme, je návrh na zkrácení lhůty pro projednávání sněmovního tisku 26 ve výborech Poslanecké sněmovny.

Ale ještě předtím se hlásí předseda volební komise pan poslanec Hojda podle očekávání a já mu dávám příležitost, aby vyhlásil lhůty.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsme schválili zařazení tří nových volebních bodů, a to je změny ve složení orgánů sněmovny, volbu člena dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení a volbu člena dozorčí rady Fondu národního majetku, vyhlašuji z pověření volební komise lhůtu pro podávání návrhů, a to do zítřka 27. listopadu do 18 hodin k rukám tajemníka volební komise doktora Žáka. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Nyní bych zahájil prvním bodem schváleného programu schůze a to je

 

1.
Návrh na zkrácení lhůty pro projednávání sněmovního tisku 26
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Prosím pana poslance Jiřího Třešňáka, aby tento návrh uvedl a současně aby přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, stolek je váš.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, jsem velice rád, že návrh na rozšíření programu této naší schůze prošel, a chtěl bych vám všem za to poděkovat.

Jak je všeobecně známo, poklesl podíl investičních celků na našem vývozu z 15 % na pět a to není samozřejmě radostné zjištění. V letošním roce se podařilo podepsat kontrakt na dodávku paroplynové elektrárny do Spojených států mexických. Je to v naší novodobé historii poprvé, co se nám to do tohoto státu podařilo, a tak je logické, že s touto zemí neexistovala dohoda o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní z příjmů a majetku.

Tato smlouva je koncipovaná tak, že pokud schvalovací proces nebude do konce kalendářního roku ukončen, vstoupí tato smlouva v platnost až od 1. 1. 2004, to znamená, že v roce 2003 by vůbec nebyla v platnosti, i kdybychom - lidově - prošvihli jenom pár dnů. V roce 2003 kontrakt předpokládá již dodávky této elektrárny z České republiky do Mexika, a tak při neexistenci této smlouvy by koordinátor celé dodávky, Škoda Praha, a. s., utrpěl ztrátu 66 milionů Kč. Je zcela mimo mou představu, že by tato sněmovna mohla být třeba i smítkem na cestě ke zvyšování exportu, který tato země nutně potřebuje.

Doufám, že se mi podařilo, vážené kolegyně a kolegové, vás přesvědčit o potřebnosti ratifikace této smlouvy, i když vím, že oproti mnohým kolegům v této sněmovně mám velký handicap. Mnozí jste brilantní řečníci, takže když skončíte svůj projev, ženy začnou plakat a muži chtějí do boje. To já neumím. Přesto doufám, že se svým zdůvodněním uspěji. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane kolego, jenom mi jde o to, že v první fázi jste měl zdůvodnit zkrácení lhůty pro projednávání tohoto sněmovního tisku. Dohodli jsme se, že prvním bodem bude zkrácení lhůty toho sněmovního tisku, a pak budeme projednávat ten tisk, takže já bych nyní potřeboval, kdybyste uvedl návrh na zkrácení i s tím.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Podle jednacího řádu této sněmovny § 91 odst. 1 mezi prvním a druhým čtením je zákonná lhůta 60 dnů. Do dnešního dne ještě schází 15 dnů a tady v tom zdůvodnění jsem řekl, proč je nebezpečí z prodlení. Pokud by se nám to nepodařilo, protože tato smlouva musí ještě do Senátu, takže času není příliš nazbyt, proto jsem dal návrh, aby tato sněmovna odsouhlasila podle § 91 odst. 2 zkrácení lhůty ze 60 dnů na 45.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Na 45. Děkuji. Táži se, zda se k tomuto návrhu chce ještě někdo vyjádřit. Pokud ne, přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zkrácení na 45 dní, tak je to ze 60 zkrácení o 15 dnů. Budeme tedy hlasovat o textu: Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednávání sněmovního tisku 26 ve výborech o 15 dnů.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zkrácení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 24 přítomno bylo 173 poslanců, pro hlasovalo 93, proti žádný. Tento návrh na zkrácení byl přijat.

 

A nyní můžeme přistoupit k projednání bodu

 

2.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými o zamezení
dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,
podepsaná v Mexico City dne 4. dubna 2002
/sněmovní tisk 26/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr financí Bohuslav Sobotka (dále po odmlce), kterého mezi námi nevidím.

(Ministr Sobotka po chvíli přichází do sněmovny a listuje ve svých materiálech.) Prosím vás, pane ministře, abyste se ujal této mexické záležitosti. Je to sněmovní tisk číslo 26. (Domlouvání mimo mikrofon.)

Omlouvám to zdržení. Zdá se, že tím zařazením bodu jako prvního jsou zaskočeni všichni od zpravodajů až po ministra, ale věřím, že budeme schopni bez přerušení pokračovat.

(Ve sněmovně je velký hluk.)

Vážení poslanci, protože zařazení tohoto bodu pan ministr nečekal, dávám vám pětiminutovou pauzu. (Domluva mimo mikrofon.)

Budeme pokračovat v 15.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP