(Jednání pokračovalo v 15.40 hodin)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas vypršel, předkladatelé se mezitím zkonsolidovali a já prosím pana ministra Bohumila Sobotku, aby se ujal slova a uvedl nám návrh této smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, ale tento bod byl zařazen na základě pozměňovacího návrhu během jednání o programu této schůze Poslanecké sněmovny a byl zařazen poměrně výrazně dopředu oproti původně plánovanému pořadí.

V této chvíli se nacházíme ve fázi druhého čtení tohoto návrhu na mezistátní smlouvu s tím, že se jedná o standardní smlouvu o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a majetku, která byla podepsána v Mexiko City 4. dubna letošního roku. V tuto chvíli mohu vyjádřit pouze souhlas s usnesením rozpočtového výboru, které mám k dispozici a které doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem vyjádřila souhlas.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Návrh projednaly zahraniční výbor a rozpočtový výbor, jejichž usnesení vám měla být rozdána. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Mládka, aby nám návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, zahraniční výbor projednal Smlouvu mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku dne 30. října 2002. Dospěl k tomuto doporučení:

Doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými o zamezení dvojímu zdanění atd. na základě smlouvy podepsané v Mexico City dne 4. dubna 2002. Se smlouvou byl plný souhlas, nevyskytly se žádné námitky proti jejímu schválení. To je vše.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Prosím zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Svatomíra Recmana, aby i on odůvodnil návrh výboru.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor se zabýval předmětnou smlouvou na své 5. schůzi, která proběhla 30. října letošního roku, a přijal k němu usnesení č. 63, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 26/1. Návrh této smlouvy v rozpočtovém výboru odůvodnila náměstkyně ministra financí paní Legierská a zpravodajskou zprávu přednesl poslanec Recman. Po úvodním vystoupení paní náměstkyně a po rozpravě, rozpočtový výbor přijal usnesení v tomto znění:

Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a majetku, podepsané v Mexico City dne 4. dubna 2002. Rovněž v tomtéž usnesení zmocnil zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, což jsem učinil. K předmětu smlouvy nezazněly žádné výhrady, čili já jako zpravodaj doporučuji v tomto znění, jak jsem je přečetl, vyslovit souhlas s předmětnou smlouvou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které jsem písemné přihlášky neobdržel ani se do rozpravy nikdo nehlásí. Rozpravu tedy končím. Oba výbory navrhly shodná usnesení, a můžeme tedy hlasovat o jejich textu.

Všechny bych vás nyní odhlásil a požádám vás, abyste se znovu přihlásili.

Budeme hlasovat o textu usnesení, kde Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a majetku, podepsané v Mexico City dne 4. dubna 2002.

 

Zahajuji hlasování o tomto textu a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 25 bylo přítomno 92 poslanců, pro hlasovalo 86, proti žádný, čili návrh této smlouvy byl sněmovnou přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodajům.

 

Postoupíme k dalšímu bodu dnešního programu schůze, kterým je

 

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu
nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se zrušuje
zákon č. 124/1990 Sb., o působnosti národních výborů při provádění
některých ustanovení zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor
/sněmovní tisk 70/3/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 70/4.

Vítám mezi námi senátora Jiřího Brýdla a prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážený pane senátore, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych uvedl krátce návrh zákona, kterým se mění zákon o nájmu a podnájmu nebytových prostor. Tento návrh zákona ve znění, v jakém ho vláda postoupila do Poslanecké sněmovny, měl řešit situaci, kdy od 1. ledna 2003 by obce o souhlasu s výpovědí tzv. chráněných nájmů, které vznikly před rokem 1990, rozhodovaly v samostatné působnosti. Zákon tedy měl stanovit, že o takovémto souhlasu budou obce rozhodovat v přenesené působnosti ve správním řízení.

Poslanecká sněmovna do tohoto návrhu začlenila zrušení některých přežitých ustanovení, mimo jiné i zrušení tohoto ustanovení o souhlasu s výpovědí těchto dříve vzniklých nájmů. Souhlasil jsem se změnami, které Poslanecká sněmovna přijala při projednávání tohoto vládního návrhu zákona, a to z tohoto důvodu, že ustanovení, která Poslanecká sněmovna zrušila, se skutečně jeví jako přežitá.

Senát projednal návrh zákona a přijal změny, které se týkaly legislativně technického provedení tohoto zákona a jeho vstupu v účinnost. Se změnami, které navrhuje Senát, souhlasím, a proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s návrhem znění postoupeným Senátem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP