(15.50 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji pane ministře. A nyní se ptám, jestli se k těmto pozměňovacím návrhům Senátu chce vyjádřit zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Evžen Snítilý. Pan poslanec Evžen Snítilý - pan poslanec se chce vyjádřit.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Já jako zpravodaj jen velice krátce. Stejně jako předkladatel pan ministr podporuji pozměňovací návrhy přednesené Senátem.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu a jenom připomínám, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí senátor Jiří Brýdl. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jiří Brýdl: Vážený pane předsedo, členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci. Vzhledem k tomu, že pan ministr i pan zpravodaj vyjádřili souhlas, a vzhledem k tomu, že jste dostali pozměňovací návrhy písemně včetně zdůvodnění, a vzhledem k tomu, že se jedná o technické úpravy, tak věřím, že sněmovna zváží návrh Senátu o pozměňovacích návrzích a podpoří ho. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane senátore. Dívám se, jestli se o slovo hlásí některý poslanec, ale není tomu tak. Já vás s dovolením odhlásím. Rozpravu končím. Požádám vás, abyste se přihlásili.

Připomínám, že k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona k přijetí usnesení je nyní zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných poslanců, a přednesu vám návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se zrušuje zákon č. 124/1990 Sb., o působnosti národních výborů při provádění některých ustanovení zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor, podle sněmovního tisku 70/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 70/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto textem? Kdo je proti?

Hlasování proběhlo, je to hlasování pořadové číslo 26. Bylo přítomno 122 poslanců, pro bylo 91, proti 27. To znamená návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Já vám děkuji pane senátore.

 

Senátor Jiří Brýdl: Děkuji, paní poslankyně a páni poslanci. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tento bod končím.

 

Dalším bodem našeho programu je

 

4.
Vládní návrh zákona o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 51/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím vás, pane ministře, ten mluvicí stolek je váš.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Děkuji pane předsedo, že jste mi umožnil vstoupit za mluvicí stolek.

Dámy a pánové, paní poslankyně, páni poslanci, mým úkolem je ve druhém čtení uvést vládní návrh zákona o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů. Tento návrh zákona jsem poměrně podrobně odůvodnil v rámci prvního čtení s tím, že snad bych řekl jenom několik velmi obecných věcí k tomuto návrhu.

Tento zákon upravuje přípravu, průběh, provedení a následný soudní přezkum při volbách do Evropského parlamentu. Vychází z těch norem, ze kterých by vycházet měl, tedy z Evropské dohody zakládající přidružení mezi Českou republikou na jedné straně a Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně druhé, Smlouvy o založení Evropského společenství, Smlouvy o Evropské unii, směrnice 93/10/ES a dále Aktu týkajícího se volby zástupců Shromáždění přímým všeobecným hlasováním.

Tento návrh byl 31. října tohoto roku projednán výborem pro evropskou integraci a 6. listopadu byl projednán ústavně právním výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu.

V rámci úvodního slova chci konstatovat, že s pozměňovacími návrhy, které přijal ústavně právní výbor, které se dotýkají účinnosti zákona a rozšíření zákona o novelu občanského soudního řádu, vyslovuji jménem předkladatele souhlas, protože si myslím, že vedou ke zlepšení předlohy, nebo ke zpřesnění předlohy. Z těchto důvodů vás, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, žádám o to, abyste návrh projednali, schválili v rámci druhého a třetího čtení a umožnili druhé komoře Parlamentu České republiky, aby se tímto návrhem zaobírala.

Snad bych ještě řekl jednu záležitost, která trochu poznamená průběh projednávání tohoto návrhu. V průběhu mezidobí došlo ke změně výše jmenovaného aktu, který z velké části je - ty změny jsou zapracovány, resp. znění vládního návrhu odpovídá těmto změnám. Bude zapotřebí ještě v rámci pozměňovacích návrhů několik pozměňovacích návrhů, které se týkají neslučitelnosti funkcí, rozšířit a předpokládám, že v rámci podrobné rozpravy tyto pozměňovací návrhy zazní.

Tolik asi ode mne v tuto chvíli. A děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Připomenu, že návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru. To usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 51/2. Já poprosím zpravodaje výboru pana poslance Zdeňka Koudelku, aby se ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Ústavně právní výbor předložený návrh zákona projednal, vyslovil s ním souhlas a doporučuje, aby i sněmovna s ním vyslovila souhlas ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tento návrh iniciativně projednal také výbor pro evropskou integraci. Zde máme usnesení 51/1 a já bych poprosil zpravodaje tohoto výboru pana poslance Pavla Svobodu, aby se také ujal slova. Pan poslanec Pavel Svoboda není mezi námi. (Smích v sále.) Prosím, ale přítomen je pan poslanec Zvěřina, kterého mezi námi vítám.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Já bych chtěl, vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom velmi stručně konstatovat, že výbor pro evropskou integraci projednal tento návrh na své schůzi 31. října 2002. Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tento návrh schválila, a zmocnil zpravodaje výboru, aby o výsledku tohoto jednání informoval schůzi. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také za pomoc a otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil jako první pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Pane předsedo, dámy a pánové. Já bych chtěl konstatovat, že předložený návrh zákona by neměl vzbuzovat žádné politické rozbroje, protože si myslím, že základní principy, na kterých je postaven, jsou v pořádku a nebudou asi předmětem žádného velkého politického zápasu. Nicméně mám tady jeden drobný problém, který se týká § 4 odst. 1 - pracovní jazyky Evropské unie.

V návrhu je definováno to, že pracovními jazyky pro účely tohoto zákona se rozumí jazyk anglický, francouzský a německý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP