(17.50 hodin)

Poslanec Jan Kavan: Chtěl bych zdůraznit, že nevnímám své postavení předsedy Valného shromáždění OSN jakkoliv v rozporu se svým postavením poslance Parlamentu ČR a v rozporu se svým svědomím. Nikdy bych toto v politice, v níž nejsem od včerejška, nedopustil. Zdůrazňuji ale, že ve svých veřejných vystoupeních musím brát v úvahu - a nevadí mi to, je to zcela v souladu s mým svědomím - názory většiny členských států OSN, a připomínám, že tato většina dává jasně najevo, že si přeje mírové řešení. Je to zcela v souladu s mým svědomím a jsem rád, že v tuto chvíli mohu tuto práci vykonávat. Jsem diplomat a budu se samozřejmě snažit o vyčerpání všech diplomatických a politických prostředků k nalezení mírového řešení.

Mírové řešení není možné vnímat jako nepřímou podporu režimu Saddáma Husajna, ale jen jako snahu vyhnout se válce, která by mohla znamenat ztráty životů velkého množství nevinných civilistů a mohla by vést k destabilizaci nejen Iráku, ale i celého regionu. Mírové řešení rovněž nemůže znamenat toleranci nebezpečí plynoucího ze zbraní hromadného ničení, pokud o jejich existenci budou inspektoři přesvědčeni a budou informovat Radu bezpečnosti OSN.

Osobně se domnívám, že pokud bude tato existence prokázána, nebude se týkat nukleárních zbraní, ale bude se týkat chemických a bakteriologických zbraní. Mírové řešení rovněž neznamená ani toleranci podpory terorismu. Jakýkoliv důkaz, například propojení Al-Káidy s režimem Saddáma Husajna, o spojitosti Bagdádu s útokem proti New Yorku z 11. září loňského roku ani nemluvě, by se pravděpodobnost vojenské akce samozřejmě nesmírně zvýšila, ale zatím tyto důkazy předloženy nebyly.

Jako předseda Valného shromáždění OSN velmi pozitivně vnímám, že vláda ČR nenavrhuje účast našich jednotek v bojových akcích bez mandátu OSN. To pro mne znamená právě to respektování mezinárodních pravidel a řádu mezinárodního práva. Předpokládám, že Rada bezpečnosti vyhodnotí zprávu inspektorů, kterou Blix předloží 27. ledna, a že k nim v nejbližších dnech po 27. lednu zaujme stanovisko. Jsem přesvědčen, že bude-li toto stanovisko mandátem OSN pro zahájení vojenské akce, tak to v newyorské centrále zazní. Nebude-li to jasné, předpokládám, že se k této věci i Parlament ČR vrátí.

Není to tedy, jak zde zaznělo z úst pana poslance Grebeníčka, jednohlasný souhlas vlády ČR s naší účastí v nějaké americké válce. Je to souhlas s akcí, pokud k ní bude vydán mandát Rady bezpečnosti OSN. Rovněž velmi oceňuji, že vláda ČR nepředjímá, že k vojenské akci automaticky dojde. Nelze vyloučit, že k této akci dojde, ale je možné říci, že je pravděpodobná, ale rovněž nelze vyloučit, že inspektoři vedení panem Blixem požádají i teď, koncem ledna, o více času pro svoji práci. Nelze vyloučit, že Rada bezpečnosti jim vyhoví. Nelze také vyloučit, že inspektoři budou potřebovat pro dokončení své práce ještě několik měsíců, a je pochopitelné, že během jejich práce na území Iráku k žádné vojenské akci nedojde.

Jsem rád, alespoň tak interpretuji a vnímám rozhodnutí vlády a návrh, který máme před sebou, který je zcela v souladu s uvažováním Rady bezpečnosti OSN a s uplatněním mezinárodního práva. A proto se domnívám, že je možné tento návrh, v této formě, v této interpretaci podpořit.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Kavanovi. Dále bude hovořit paní poslankyně Soňa Marková a připraví se pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslankyně Soňa Marková: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, zaznělo zde mnohé o současné irácké krizi po stránce vojenské, zahraničněpolitické, o tom, že válka s Irákem je téměř nevyhnutelná a účast naší republiky v ní nutná a žádoucí.

Zamrazilo mě při vystoupení ministra obrany, kde potvrdil, že toho o útrapách války moc neví nebo spíš nechce vědět. Dovolte mi ale z tohoto místa pozvednout svůj hlas spolu s většinou obyvatel tohoto světa a téměř 70 % našich občanů, kteří válku proti Iráku nepodporují.

Spojené státy americké po nás požadují, abychom dali souhlas s použitím svých vojáků dříve, než zbrojní inspektoři ukončí svou kontrolu, a dříve, než Rada bezpečnosti OSN zaujme své stanovisko. Neriskujeme potom, že se budeme podílet na přepadení země, která má sice problematickou minulost, ale momentálně nikoho neohrožuje, a také země, kde již nyní umírají děti na nedostatek potravin a léků v důsledku dlouhého embarga?

Připomínám, že podle vyjádření vedoucího mise UNICEF je dnes dětská úmrtnost v tomto státě osmkrát vyšší než v Africe.

Dámy a pánové, myslím si, že je důležité si připomenout, kam spěje civilizace, která ignoruje hodnoty, jako je úcta k vzájemné různosti, jako je respekt k těm kategoriím, které nelze převést na ekonomický mocenský kalkul, jako je kategorie domova. Kam spěje civilizace, která není soustředěna kolem života, jeho předpokladů a potřeb?

Staří Římané říkali historia magistra vitae - historie je učitelkou života. Poučili jsme se dostatečně ze skutečností 20. století, ze dvou strašných světových válek, které přinesly smrt a zmrzačení milionům lidí, nejen vojáků, ale i civilistů?

Organizace spojených národů vznikla v roce 1945 také proto, aby se válka již nikdy neopakovala a lidé získali naději na řešení problémů mírovým jednáním. Charta OSN proto užití síly a vyhrožování silou zakazuje. Přesto následovalo množství válečných konfliktů a také jsme byli svědky ostudného, i když prý humánního, bombardování Jugoslávie. Zničené školy a nemocnice, nevinné oběti - to jsou výsledky války.

Kolegyně a kolegové, souhlasím s názorem, že válka je prohrou lidstva a ztroskotáním schopností řešit problémy. Na rozdíl od paní poslankyně Parkanové poslankyně za KSČM nepodpoří nikdy žádnou agresi a nezvednou ruku pro účast ve válce. Jsem přesvědčena o tom, že tak nemůže učinit žádný člověk, který chce být člověkem nazýván.

Děkuji vám. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Markové. O slovo se přihlásil místopředseda vlády Petr Mareš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP