(12.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

V případě, že soud rozhodne v náš neprospěch, tak Česká republika bude povinna na základě konečného nálezu, na základě uzavřených smluv se CME, poté, kdy se toto formálně potvrdí ze strany našeho právního zástupce, zaplatit CME okamžitě 10,6 miliardy korun. Pokud Česká republika neuspěje u odvolacího soudu, tato povinnost nám vznikne někdy po 15. květnu letošního roku, to znamená ten čas, který zbývá, je velmi krátký. A já si v tuto chvíli dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu, aby schválila tento návrh zákona, resp. umožnila jeho schválení ve zkrácené lhůtě k projednání, tak aby nevystavila vládu České republiky tomu, že vláda České republiky bude muset odvážně interpretovat rozpočtová pravidla České republiky tak, aby mohla s klidným svědomím uvolnit tyto finanční prostředky.

Situace je taková, vláda se do ní dostala na základě mezinárodní smlouvy o ochraně investic, která byla touto Poslaneckou sněmovnou schválena, byla podepsána, byla schválena některou z minulých vlád, je to smlouva, která je platná. Česká republika má povinnost tyto smlouvy dodržovat a já si nedokážu představit, že by Poslanecká sněmovna žádala po vládě, aby tyto smlouvy dodržovala, a sama se tvářila, že s tím nemá vůbec nic společného, a nechala vládu balancovat na hraně výkladu rozpočtových pravidel České republiky.

Proto si dovolím požádat všechny poslance a poslankyně bez rozdílu na to, jaký mají názor na příčiny tohoto arbitrážního sporu, bez ohledu na to, jaký mají názor na jeho průběh, tak bych je chtěl požádat o to, aby podpořili návrh na zkrácení projednávání tohoto návrhu.

Pokud jde o dotazy pana poslance Recmana, kterému bych chtěl poděkovat za jeho věcný přístup k této problematice. Líčení u odvolacího soudu, jak již jsem řekl, bylo ukončené. V tuto chvíli již nemáme možnost podnikat prostřednictvím našich právních zástupců jakékoliv aktivní kroky, kterými bychom mohli tuto věc ještě nějakým způsobem ovlivnit. Podnikali jsme je do poslední chvíle.

Chtěl bych také říci, že podle názoru našich právních zástupců kroky Poslanecké sněmovny, které vedly k odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a ke zvolení nové rady, podle našich právních zástupců nemají žádný vliv na probíhající řízení u švédského odvolacího soudu, to znamená oni to nehodnotili a nehodnotí jako rizikový prvek, ale v tuto chvíli se skutečně musíme omezit na to, že vyčkáme nálezu tohoto odvolacího soudu, a bude to 15. května.

Pokud jde o naše smlouvy, které máme podepsány, o ochraně investic, tak musím říci, že Ministerstvo financí v tuto chvíli analyzuje naše smluvní závazky, které se týkají zejména členských států EU, a zabýváme se myšlenkou postupně, poté kdy se Česká republika stane členem Evropské unie, přejít na jiný systém ochrany investic, než jsou tady bilaterální smlouvy. Domníváme se, že prostředí členského státu Evropské unie nám dává jiné, možná i lepší možnosti pro to, abychom chránili vzájemně investice s jinými členskými státy Evropské unie. Připravujeme analýzu smluv, které máme nyní podepsány s členskými státy Evropské unie, a na základě těchto analýz případně přijdeme do vlády s doporučeními na další postup v této oblasti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Táži se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak.

V rozpravě nepadl žádný návrh na vrácení předloženého návrhu ani na zamítnutí, tudíž se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, zda je nějaký jiný návrh. Nevidím nikoho. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh zákona byl přidělen k projednání rozpočtovému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 31 z přítomných 173 poslanců 166 hlasovalo pro, proti nehlasoval nikdo.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty. Padl návrh na zkrácení lhůty o 55 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 32 z přítomných 174 poslanců pro návrh 86, proti návrhu 44. Návrh nebyl přijat.

 

Vidím, že dochází ke kontrole výsledků hlasování. Prosím o klid. Vyčkáme výsledků hlasování na sjetině.

Zdá se, že nikdo nebude zpochybňovat výsledky hlasování. Nezbývá mi než konstatovat, že jsme přikázali tento návrh zákona k projednání rozpočtovému výboru a nevyhověli jsme žádosti předsedy vlády o zkrácení lhůty k projednávání o 55 dnů. Končím tento bod.

S procedurálním návrhem se hlásí pan poslanec Křeček. Prosím, pane poslanče. Prosím o klid.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych se na vás obrátil v záležitosti týkající se tisku č. 197, zákona o referendu. Včera proběhlo druhé čtení tohoto návrhu zákona č. 515/2002 a my jsme napevno zařadili tento bod na 16. dubna. Problém vzniká v tom, že prezident republiky musí vyhlásit referendum nejpozději do 16. května, a pokud by se projednávalo u nás třetí čtení 16. dubna, mohlo by být doručeno do Senátu až 17. dubna, Senát má 30 dní, prezident 15 dní. I kdyby nevyužili těchto lhůt, tak zbývá pouhých 28 dní. Navrhujeme, aby třetí čtení tohoto návrhu zákona proběhlo již zítra, což by umožnilo, aby ještě tentýž den byl doručen do Senátu schválený návrh zákona, aby Senát a prezident měli alespoň 35 dní na projednání.

Proto dávám procedurální návrh, aby třetí čtení tisku 197 bylo zařazeno na zítra jako první bod po písemných interpelacích, jelikož jsme od rána zařadili písemné interpelace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Domnívám se, že všichni slyšeli návrh, který vznesl pan poslanec Stanislav Křeček. Budeme hlasovat o návrhu na zařazení tisku 197, třetí čtení, na zítřejší dopoledne jako první bod po odpovědích na písemné interpelace.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 33 z přítomných 173 poslanců pro návrh 126, proti 17. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP