(15.00 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ale v roce 1995 byla schválena velká novela nebo důchodový zákon č. 155 a od té doby tyto důchody jsou na základě těchto zákonů stanovovány. Já a mí úředníci, o kterých bylo hovořeno, a zase jich není tolik, kteří se v těchto věcech vyznají, těch je pouze několik v celé České republice, jednoznačně řekli, že vývoj, tak jak byl, byl v rámci zákona. A ani pan poslanec neuvedl žádný argument, který by řekl, že postup ministerstva a vlády je mimo rámec zákona, že by bylo něco porušeno.

O čem je možné hovořit, a to, co jsem zadal i panu náměstkovi Hofmanovi, aby o tom jednal, aby o tom jednal i s postiženými horníky, protože se to týká i horníků v jiných oblastech než jen Ostravy, např. z uranových dolů apod., abychom se pokusili najít řešení, jak alespoň určitým způsobem tyto věci kompenzovat. To, co je zásadní - není možná retroaktivita, to znamená abychom věci uplatňovali zpětně. Myslím si, že pokud bude dobrá vůle - a věřím tomu, že i v rámci poslaneckých iniciativ budeme hledat řešení, najdeme-li je, a v rámci nové důchodové reformy bude možné řešit i tyto věci, když dojdeme ke způsobu, jak tyto problémy vyřešit. Myslím, že to je nabídka a samozřejmě bude otázka, nakolik byla tato interpelace myšlena konstruktivně, nebo pouze jako oslovení určité skupiny voličů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, možná, že i vy máte ve své poště dopisy nespokojených horníků důchodců, kteří si stěžují právě na tento problém. Víte, že v minulém volebním období se poslanecká novela pokusila napravit určitou nespravedlnost. Ta nespravedlnost je asi takováto. V jednom domě bydlí dva lidi, dva horníci důchodci, kteří odpracovali téměř stejný počet let, pobírali téměř stejný plat a jejich důchody se liší o několik tisíc. Samozřejmě, že ten důchodce, který má nižší důchod, to cítí jako velkou újmu, brání se a oslovuje poslance.

V minulém volebním období se skupina poslanců pokusila řešit tento problém novelou. Já jsem byla shodou okolností zpravodajkou této poslanecké novely. Strávila jsem mnoho a mnoho hodin s odborníky na vypočítávání důchodů a možná, že si vzpomenete, že jsem dávala návrh na zamítnutí této poslanecké novely s poukazem na to, že se dopouštíme neústavnosti právě proto, že se zpětně mění zákony. Přesto byla tato novela přijata a stalo se to, co jsem říkala - vznikly nové a další nespravedlnosti a v té poště se objevilo daleko více nespokojených dopisů, než tomu bylo dříve. Všem těm lidem slibuji, že budeme hledat řešení, já je občas hledám, scházím se s odborníky, a skutečně je to velký a složitý problém.

Jestliže pan poslanec Gongol zná jeho řešení, nechť předloží poslaneckou novelu, ale já se domnívám, že by to měli řešit úředníci ministerstva, že by se tím možná mohl zabývat podvýbor pro důchodovou reformu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, paní poslankyně. Paní kolegyně Dundáčková se hlásí jako další do rozpravy.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přiznám se, že nepatřím k těm, kteří by se domnívali, že problematika, kterou prostřednictvím písemné interpelace zde uplatnil pan poslanec Gongol, by měla toliko směřovat k tomu efektu, že by oslovila určitou část voličské základny, neboť bezpochyby jsme oslovováni a s tímto problémem seznamováni napříč politickým spektrem, a to je vidět i v tom, že jsme oslovováni jak na pravé straně politického spektra, tak na zcela levé straně. Ten problém zkrátka existuje a vyvolává pocit nespravedlnosti v určité části bývalých horníků, protože se jedná o ty, kteří už dnes pobírají mimořádný hornický důchod. Ten problém spočívá v tom, že vzhledem k právní úpravě, která v ČR existuje, dokonce v mnoha případech lidé, kteří mají dvojnásobný počet odfáraných let, mají nižší platy než ti, kteří strávili v podzemí kratší dobu.

Přiznám se, že jsem se rozhodla vystoupit ne proto, abych nějak zasahovala do odborné diskuse na toto téma, ale spíše s výzvou k panu ministrovi v tom směru, aby se opravdu, pokud se domnívá, že ten problém je vážný a je řešitelný, ministerstvo snažilo být tím, kdo je iniciativní a kdo předloží takový návrh, který bude systémově zapadat do celého rozsahu právních předpisů, které tuto problematiku upravují. Slyšeli jsme z jeho odpovědi, že by uvítal, kdyby existovala nějaká poslanecká iniciativa. Samozřejmě je to jedna z možných cest, ale já bych se stejně jako paní poslankyně Páralová této cesty velmi obávala a myslím, že to, že tak dosud nikdo neučinil, je právě vědomí si toho, že bychom mohli tímto způsobem napáchat jen další škody a možná předložit návrh novely, který by byl neprovázaný a neproveditelný a jednoduše řečeno špatný.

Proto já bych ráda slyšela, jestli pan ministr něco takového chystá, zda by v tomto směru ministerstvo bylo nápomocno, neboť ministerstvo je tu zřízeno nejen aby vládlo, ale aby řešilo úkoly, které spadají do jeho resortu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji paní poslankyni. Ještě bude reagovat pan ministr Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem řekl ve svém vystoupení nebo na závěr vystoupení, že samozřejmě tento úkol dostali zadán ministerští úředníci tak, aby se tímto problémem zabývali. Moje určitá výzva nebo apel směřoval k tomu, že paní poslankyně a páni poslanci, kteří by měli zájem na této úpravě se nějakým způsobem podílet, samozřejmě pod gescí Ministerstva práce a sociálních věcí, budou vítáni, protože to, co bude podstatné a co by mělo být výsledkem, by měla být novela zákona v případě, že dojdeme ke způsobu řešení, které bude průchodné poměrně široce touto Poslaneckou sněmovnou a samozřejmě Senátem. Proto bych přivítal velmi spoluúčast nebo spolupráci zástupců lidí ze všech poslaneckých klubů, kteří tomu rozumějí nebo kteří na tom chtějí participovat. Musím říci, že samozřejmě tyto připomínky nebo názory horníků chodí nejen levému a pravému spektru, ale i tomu středolevému a asi všem poslancům, protože lidé, kteří cítí, že by na tom mohli být o něco lépe - a je pravda, že to vzniklo historicky tím, že tito lidé odešli v různých dobách do důchodu, za různých podmínek, přitom třeba odpracovali v dolech stejnou dobu za stejných podmínek. Čili jednoznačně garance bude mít ministerstvo práce, ale přivítám spolupráci z jednotlivých poslaneckých klubů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte i mně, abych k tomuto problému promluvil z pozice předsedy podvýboru pro důchodovou reformu a reformu nemocenského pojištění. Mám za to, že podvýbor není zrovna místem, které by soustředilo specialisty a připravovalo novely, příp. návrhy nových zákonů, ale posuzovalo to, co zpracuje příslušné ministerstvo. Přesto chci říci, že i na moji adresu přicházejí různé stížnosti a žádosti a že po této výzvě využiji příležitosti a zašlu tyto, všechny očíslované, příslušnému Ministerstvu práce a sociálních věcí, tak aby k nim dalo svá stanoviska, své analýzy včetně ekonomické a abychom mohli v podvýboru projednat přístupy k těmto věcem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP