(Jednání pokračovalo v 16.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, dalším bodem našeho pořadu jsou

 

110.
Ústní interpelace

 

které jsou určeny předsedovi vlády ČR a poté ostatním členům vlády. Bohužel v tuto chvíli zjišťuji, že pan premiér se nenachází v jednací síni. Nezbývá mi, než doufat, že je někde poblíž a že si je vědom toho, že v 16.00 má být zde a má odpovídat v tomto schváleném pořadu naší schůze poslancům na jejich interpelace.

Jenom dodám, že ve čtvrtek 15. května 2003 proběhla první část ústních interpelací podle vylosovaného pořadu. Nyní budou v kladení ústních interpelací na předsedu vlády ČR v čase od 16 do 17 hodin pokračovat další poslanci.

Ještě chvilku počkám. Pan poslanec tu je, který se má ptát, ale pan premiér tu není. To je ten problém, že mně se nechce interpelace ukončit proto, že tady není pan premiér, a ani mi to neumožňuje jednací řád. Jeho povinností je zde být. Takže já bych poprosila, pokud je to možné, ostatní členy vlády, jestli mají telefonní kontakt, nebo pracovníky Kanceláře, aby zajistili jeho přítomnost.

Protože pan premiér se přece jenom dostavil do jednací síně, můžu požádat v tuto chvíli, aby se slova ujal pan poslanec Hynek Fajmon, který byl vylosován na šestém místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády Vladimíra Špidlu. O dalším postupu vás budu informovat. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, jsem rád, že jste nakonec nedal přednost oslavám 140. výročí sloučení lassalistů s marxisty v Německu a že se budete věnovat dnešním interpelacím.

Dnes bych se vás chtěl dotázat jménem 418 občanů obce Straky, kteří se na mě obrátili se svojí peticí ve věci obnovení leteckého provozu na letišti Boží Dar v Milovicích. Konkrétní můj dotaz je jednoduchý a zní následovně: bude obnoven letecký provoz na tomto bývalém vojenském letišti, nebo nebude? Vláda rozhodla již v lednu o tom, že by toto letiště mělo být zprivatizováno, a dosud žádná smlouva uzavřena není. V mém volebním obvodu toto vyvolává velmi vzrušené debaty, jejichž dokladem je i ta petice, kterou předám petičnímu výboru. Bylo by tedy velmi vhodné, abyste, pane premiére, odpověděl občanům nymburského okresu, zda trvá záměr vlády prodat toto letiště a kdy dojde k definitivnímu rozhodnutí v této věci.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, a prosím, aby se slova ujal premiér Vladimír Špidla. Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, jsem velmi rád, že mohu v tak významný den, jako je oslava 125. výročí SPD, vystoupit na interpelaci v Parlamentu ČR ve věci, která se týká zaměstnanosti v kraji, který pracovními místy neoplývá. Dovolte mi tedy, abych na podnět pana poslance Fajmona odpověděl.

Je záměrem vlády, aby letiště Boží Dar bylo letiště s leteckým provozem, aby tímto způsobem vznikl nový podnikatelský subjekt, který poskytne řadu pracovních míst. Proto vláda schválila privatizaci tohoto letiště k realizaci kupní smlouvy s nabyvatelem. Tato kupní smlouva byl schválena usnesením vlády č. 128/2003. K realizaci této smlouvy bude možno přistoupit až po její konečné korekci, tzn. doplnění o některé podmínky, které vláda výše uloženým usnesením uložila vtělit do návrhu kupní smlouvy se společností Tara Aerospace, a. s. Jednání o definitivní podobě textu doplňku smlouvy mezi Fondem národního majetku ČR a firmou Tara Aerospace dosud probíhají. Jejich ukončení lze očekávat v červnu t. r.

Čili abych mohl odpovědět na vaši otázku jednoslovně, tj. ano, letecký provoz bude obnoven. Je nutno vyčkat do června t. r., kdy by mělo být ukončeno vyjednávání o smlouvě s firmou Tara Aerospace.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Zeptám se pana poslance, zda chce uplatnit možnost doplňující otázky. Není tomu tak.

V tom případě mám jednoduchou práci, protože mám pro vás všechny sdělení, že Ivan Langer, který byl přihlášen jako další na interpelaci na premiéra, svou interpelaci stahuje. My budeme pokračovat interpelacemi na další členy vlády od 17 hodin do 18.30. Končím tedy v tuto chvíli blok interpelací na předsedu vlády ČR.

 

(Jednání přerušeno v 16.06 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP