(18.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Podpis poslanců, jichž je více než 50, námitka podle § 90 odst. 3, kterým nelze projednat návrh zákona způsobem, který byl uveden, to znamená schválením v prvním čtení. Konstatuji to, a budeme tedy pokračovat podle § 90 odst. 1, resp. 3, 4, 5, s tím, že otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku. Ptám se tedy, kdo se hlásí z místa.

Prosím, pan kolega Vlček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych navrhnout zkrácení doby projednávání tohoto zákona o 55 dnů, dále pak přikázat tento zákon příslušnému gesčnímu výboru a zařadit druhé a třetí čtení do programu této schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Kdo dál se hlásí do obecné rozpravy? Pan ministr Pavel Dostál a pak pan místopředseda Ivan Langer. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Jelikož předáním onoho textu s podpisy více než 50 poslanců dochází k té situaci, že zřejmě, pokud nebude návrh zamítnut, dojde ke druhému čtení, tak myslím, že je nutné, abych na záznam řekl, co jsem slíbil poslankyni Levé, že v případě druhého čtení budu souhlasit s pozměňovacím návrhem týkajícím se používání jazyka v elektronických prostředcích, ovšem s tím, že bude použito regulérní textace z předpisu etického kodexu České televize, který máte všichni k dispozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Nyní pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl požádat předkladatele onoho procedurálního návrhu, aby zvážil jeho zařazení, aby nenutil následně opozici, aby využívala všech možných procedur, které dává zákon o jednacím řádu, abychom tu atmosféru zbytečně nevyhrocovali již teď a dostali se skutečně k věcnému projednání tohoto bodu, neboť můžeme jednak zablokovat ono zkrácení lhůty, jednak zavetovat zařazení tohoto bodu na program této schůze, takže by stejně toho účelu nebylo dosaženo.

Takže prosím vaším prostřednictvím, pane předsedající, kolegu Vlčka, zda by nezvážil stažení svého návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vzhledem k tomu, že jde o poměrně složitou procedurální situaci, která má několik variant, nechám tři minuty na poradu předsedů klubů, aby sdělili svá stanoviska k tomuto procedurálnímu návrhu, který samozřejmě má řadu alternativ. Budeme dále pokračovat v 18.45.

 

(Jednání na 3 minuty přerušeno.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Věřím, že porada s předsedy klubů a předkladateli skončila. Pokračujeme v obecné rozpravě, hlásí se do ní pan kolega Vlček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, stahuji svůj návrh na zkrácení lhůty a jen bych chtěl doporučit, aby byl tento návrh přikázán i gesčnímu výboru, výboru pro vědu, mládež atd.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ptám se, jestli má ještě někdo další zájem vystoupit v obecné rozpravě. Zatím pokračujeme v obecné rozpravě. Prosil bych o relativní klid ve sněmovně. Ptám se tedy, jestli má ještě někdo zájem vstoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím a ptám se zástupce vlády, pana ministra kultury, jestli má zájem vstoupit. Nemá. Ptám se zpravodaje? Nemá zájem vystoupit.

Budeme tedy pokračovat, a to návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl, aby předložený návrh byl přikázán výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Já se ještě pokusím svolat všechny, kteří mají hájem o hlasování, do sněmovny. Odhlásím vás pro jistotu, abychom zjistili přesný stav ve sněmovně a požádám vás o registraci. Budeme o předložených návrzích hlasovat v hlasováních pořadové číslo 69 a 70.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 69 a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto tisku výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 139 poslanců pro 137, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 70 o přikázání stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 139 poslanců pro 125, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi kultury, děkuji panu zpravodaji a konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Zároveň tak končím bod č. 31.

 

Konstatuji, že do skončení dnešního jednacího dne máme 12 minut a před námi je bod, který pravděpodobně zaslouží větší pozornost, než je 12 minut k jednání. Je to totiž zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. I když je tady přítomen jak pan ministr, tak pan zpravodaj pro prvé čtení, neotevřu tento bod a dnešní jednací den ukončím, protože považuji předmětnou látku za tak důležitou, že je jí potřeba věnovat příkladnou pozornost zítřejšího jednacího dne.

Před skončením jednacího dne dám jen informaci podle jednacího řádu, jak budeme zítra pokračovat. Zítřejší jednací den má napevno zařazené body na dopolední jednání ve 12.30. Jsou to změny v orgánech Poslanecké sněmovny a volební body - jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury, volba člena Nejvyššího kontrolního úřadu, volba člena Rady Státního fondu kinematografie a volba člena vyšetřovací komise Diag Human. Samozřejmě po 16. hodině začínají interpelace. Takže na dopoledním jednání do 12.30 budeme pokračovat schválenými body pořadu, bodem č. 32, který jsem již ohlásil, bodem č. 33 - o státní sociální podpoře a sociálně-právní ochraně dětí, bodem č. 34 - o vnitrozemské plavbě. Potom, pokud se dostaví předseda vlády, bude projednán bod č. 20.

Děkuji vám za pozornost, přeji příjemný večer a končím dnešní jednací den.

 

(Jednání skončilo v 18.52 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP