Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. června 2003 v 9.07 hodin

Přítomno: 159 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a přítomný člene vlády, zahajuji třetí jednací den 18. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré ráno, vítám vás a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, eventuálně mi oznámili, kdo z vás žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Martin Kocourek je na nemocničním léčení, na cestě ve Štrasburku je paní poslankyně Kateřina Konečná, mimo Prahu je také pan poslanec Stanislav Křeček.

Pan poslanec Bielesz má náhradní kartu č. 26.

Pan poslanec Josef Mandík je také na lékařském vyšetření, paní poslankyně Eva Nováková rovněž, pan poslanec Pavel je jako pozorovatel v Evropském parlamentu, ze zdravotních důvodu je mimo také paní poslankyně Hana Šedivá. Na zasedání Rady Evropy ve Štrasburku jsou poslanci: Kužvart Miloš, Anna Čurdová, Jiří Maštálka, Miloš Melčák a Miroslav Ouzký.

Z vlády se v této chvíli omlouvá místopředseda Pavel Rychetský, který se účastní jednak schůze Senátu, jednak 10. výročí zahájení činnosti Ústavního soudu v Brně, pan poslanec Bohuslav Sobotka je také v Senátu, paní poslankyně Marie Součková je mimo, pan poslanec Cyril Svoboda je v Litevsku a Estonsku a pan poslanec Milan Urban se účastní schůze Senátu. Omluvu tady mám také od paní ministryně Petry Buzkové z důvodu nemoci. V Senátu, jsem slyšel, je v tuto chvíli také pan ministr Šimonovský.

Co se týče programu dnešního dne, budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů v prvém čtení. Připomenu jen to, že na 12.30 jsme si zařadili body z bloku voleb, to jsou body 87, 88, 89, 90 a 95, a od 16 se budeme zabývat bodem 117, což jsou ústní interpelace. Tolik program, který máme před sebou.

Jako první bod dnešního programu, kterým bychom se měli zabývat, je bod číslo

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 71/1994 Sb.,
o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, ve znění zákona č. 122/2000 Sb.,
/sněmovní tisk 344/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr kultury Pavel Dostál. Pane ministře, já vás prosím, abyste se ujal slova.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, přeji vám pěkný den.

Hlavním účelem předkládané novely zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty je rozlišení trvalého vývozu předmětů kulturní hodnoty a vývozu předmětů kulturní hodnoty na dobu určitou a také samozřejmě zohlednění jeho specifik. Napravuje se tak výrazný nedostatek současné úpravy, ve které úprava vývozu na dobu určitou chybí, což v praxi přináší značné problémy např. při zápůjčkách na zahraniční výstavy.

Osvědčení potřebné k vývozu předmětů kulturní hodnoty z území ČR budou vydávat pouze státní odborné organizace, popřípadě Ministerstvo kultury, odbor jeho památkové péče a odbor muzeí a galerií. Tímto budou osvědčovat, že předmět není kulturní památkou, nebo že předmět není národní kulturní památkou, evidovanou sbírkou muzejní povahy nebo sbírkovým předmětem, v případě trvalého vývozu též to, že předmět nevykazuje znaky kulturní památky a není předmětem z oboru architektury ani exteriérovým objektem uvedeným v bodě 16 přílohy č. 1 k zákonu.

Návrh obsahuje podrobnější úpravu činnosti celních orgánů a jejich spolupráce s odbornými organizacemi. Dále se navrhuje doplnit ustanovení o provádění dohledu nad dodržováním povinností vyplývajících ze zákona a o některé skutkové podstaty přestupků fyzických osob a protiprávního jednání právnických osob a vybírání a vymáhání případných pokut.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP