(9.10 hodin)
(pokračuje Dostál)

Součástí návrhu zákona jsou také čtyři přílohy obsahující seznam předmětů kulturní hodnoty, seznam odborných organizací a vzory formulářů žádostí o osvědčení vývozu na dobu určitou a k trvalému vývozu.

Tady mám ještě jednu poznámku pro pana poslance Plevu, který byl spolunavrhovatelem zákona v minulém volebním období a který v té souvislosti také navrhl změnu zákona o DPH. Ministerstvo kultury uplatnilo zásadní připomínku k návrhu zákona o dani z přidané hodnoty, kterou poslalo Ministerstvu financí do meziresortního připomínkového řízení v květnu tohoto roku. Připomínka spočívá v požadavku stanovení snížené sazby DPH při dovozu uměleckých děl sběratelských předmětů a starožitností, tak jak navrhoval právě pan poslanec Pleva. Jinými slovy chci říci, že jsme to nezahrnuli do této komplexní novely proto, že by to mělo být v daňových zákonech, a kde jsme to uplatnili.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pan poslanec Jaromír Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, co je obsahem příslušné novely zákona č. 71/1994 Sb., nám řekl pan ministr a nemá smysl, abych to tu já opakoval. Dovolím si ve své zpravodajské zprávě malinko vrátit do minulosti.

Jistě všichni víte, že krádeže předmětů kulturní hodnoty jsou jednou z nejčastějších položek ve výčtu kriminality. Jsou dokonce objekty, zejména sakrální objekty, které jsou jakýmsi předmětem nájezdu dokonce organizovaných skupin, které zde odcizené předměty mají za úkol co nejrychleji buď vyvézt, nebo zpeněžit na nějakém trhu. Zejména proto byl v roce 1994 schválen zákon, který dnes máme novelizovat, který chtěl vymezit podmínky pro legální vývoz a legální prodej předmětů kulturní hodnoty. Znovu připomínám, že to bylo v roce 1994, že už je to téměř deset let, co tento zákon je v účinnosti, a že z jeho aplikace je nutno provést některé úpravy, o kterých tady pan ministr hovořil.

Chci také připomenout, že pokusy jsme učinili už několikrát. V roce 1998 byla poprvé panem ministrem Stropnickým předložena novela tohoto zákona a ti z vás, kteří zde byli v minulém volebním období, si jistě vzpomenou, že v únoru nebo v lednu minulého roku jsme projednávali podobnou novelu tohoto zákona, která prošla až do třetího čtení, ale protože byl schválen pozměňovací návrh tehdejšího našeho kolegy Ježka, který, řeknu-li to velice stručně, řekl "to, co stát nepovolí vyvést, musí koupit", což by vyvolalo velký tlak na státní finance, tak byl se souhlasem sněmovny vzat zpět panem ministrem.

Nyní tedy máme podobnou novelu, která byla předložena v minulém období. Chci konstatovat, že některé problémy, o kterých se v minulém volebním období diskutovalo, ministerstvo zapracovalo do návrhu této novely, a proto si myslím, že je dobře, abychom zákon propustili do dalšího čtení a případné dílčí úpravy po debatě ve výborech do něho začlenili.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Aleš Rozehnal.

Ještě sdělím, že náhradní kartu č. 27 má poslanec Jaroslav Tvrdík.

Prosím pana poslance Rozehnala.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Dobrý den, dámy a pánové, vážený předsedo, vážená vládo. Byl jsem upozorněn panem ministrem, že bych měl v prvé řadě upozornit ctěnou sněmovnu na konflikt zájmu v mém případě, jelikož jsem po 14 let galeristou a zabývám se prodejem hlavně moderního umění, ale pochopitelně i umění starého. Domnívám se, že to není na škodu a že jsem v této oblasti ne expertem, ale člověkem, který se v tom pohybuje po řadu let.

Musím říci, že to, co řekl ve své zprávě pan ministr, je pravda, že to, čeho chtěl dosáhnout, tzn. metodika vývozu na dobu určitou a určité změny, o kterých mluvil, v této novele jsou, to znamená, že novela účel asi splňuje. Srovnával jsem si ty čtyři novely - toto je čtvrtá novela, včetně té z roku 1998 - po textové stránce i po smyslové stránce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP