(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Tedy bod č. 7 jako šestý bod pevně zařazený na dnešní jednání.

Zahajuji hlasování o návrhu paní poslankyně Konečné. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 159 z přítomných 148 poslanců pro hlasovalo 102, proti 15. Tento návrh paní poslankyně byl přijat.

 

Program dnešního dne je tedy stanoven.

 

Jako první bod, který jsme pevně zařadili na dnešní jednání, je

 

18.
Vládní návrh zákona o výkonu zajištění majetku a věcí
v trestním řízení a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 262/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády by měl uvést místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Já vás prosím, pane místopředsedo, abyste se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo, vážená Poslanecká sněmovno, návrh zákona o zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonů byl v prvém čtení přikázán k projednání ústavně právnímu výboru sněmovny a ten k němu přijal usnesení, které vám je doručeno jako tisk číslo 262/1. V tomto usnesení je navrženo celkem 12 změn, kterými se jednak upřesňuje výčet hodnot, které nelze zajišťovat, jednak se výrazným způsobem mění práva třetích osob, a to v jejich prospěch, pokud se týče práv k zajištění věci, tak aby hned soud, který vede předmětné trestní řízení, vydal rozhodnutí o vyloučení takových věcí a nemuselo se vést samostatné řízení. Promítnutí těchto bodů do části druhé, to je do novely trestního řádu, a dále i nové zařazení části čtvrté, kde se doplňuje novela atomového zákona tak, aby správa úložišť radioaktivních odpadů měla v kompetenci i správu radioaktivních látek, budou-li podle tohoto zákona zajištěny.

Dovolte mi, abych sdělil, že všechny pozměňovací návrhy přijaté a doporučené sněmovně ústavně právním výborem jsou pozměňovacími návrhy, které zkvalitňují osnovu, zjednodušují, a jménem předkladatele, tj. vlády, s nimi souhlasíme. Děkuji a doufám, že tisk bude propuštěn do třetího čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, špatně se tady jedná. Myslím si, že se tady i špatně předkládají zákony. Není tady příliš rozumět řečníkům a já bych vás rád požádal, abyste omezili ty debaty, které v této chvíli vedete ve sněmovně, protože se špatně soustředíme na to, co máme projednávat. Opravdu vás žádám, abyste debaty přesunuli do kuloárů a my se mohli soustředit na to, co máme na programu.

Prosím, upozorňuji všechny, aby nevedli diskuse ve sněmovně.

Dovolte mi, abych pokračoval. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 262/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Jiřího Pospíšila, aby se on nyní ujal slova.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, má zpravodajská zpráva bude velmi stručná. Pozměňovací návrhy ústavně právního výboru zde odůvodnil pan předkladatel. Proto se pouze omezím na konstatování, že ústavně právní výbor předložený návrh zákona projednal na své 22. schůzi dne 4. června 2003 a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby předložený návrh schválila, a dále pak, aby jej schválila ve znění jím přijatých pozměňovacích návrhů.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji.

Pan ministr Palas má náhradní kartu č. 21.

Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které k tomuto bodu přihlášky nemám. Pokud se opravdu nikdo nehlásí, tak obecnou rozpravu končím.

Dovolte mi, abych zahájil rozpravu podrobnou. Takže probíhá podrobná rozprava k tomuto návrhu zákona. Pokud se do ní taky nikdo nehlásí, tak i podrobnou rozpravu končím. Pravděpodobně nemá nic ani navrhovatel, ani zpravodaj, takže jim děkuji.

Žádné návrhy k hlasování nezazněly. Končím druhé čtení tohoto návrhu. Ukončuji tedy projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem dnešního programu je

 

35.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb.,
o investičních pobídkách a o změně některých zákonů
(zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 345/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády by tento návrh měl uvést ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, kterého tady v této chvíli vítám. Jenom připomínám, že se jedná o návrh zákona o investičních pobídkách.

Prosím pana předsedu Ibla, aby umožnil přístup pana ministra k řečnickému pultu.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte, abych velmi krátce uvedl novelu vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů, ve znění zákona 453/2001 Sb. a zákona č. 320/2002 Sb.

Předkládanou novelou se navrhuje provést dílčí změny, o kterých mohu říci, že jsou převážně technického charakteru, v systému investičních pobídek, které jsou vyvolány blížícím se vstupem ČR do EU. Jsou to kroky nezbytné s ohledem na přenos kompetencí v oblasti veřejné podpory z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na Evropskou komisi. Tuto skutečnost je nutné včlenit do novely zákona o investičních pobídkách tak, aby mohl hladce fungovat i po vstupu do EU.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP