(16.20 hodin)
(pokračuje Mikuta)

Jako zpravodaj stálé komise pro sdělovací prostředky považuji za nezbytné učinit několik poznámek k této materii a tím se tedy hlásím do obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Písemnou přihlášku do všeobecné rozpravy nemám žádnou. Registrovala jsem přihlášku obou zpravodajů, tedy v uvedeném pořadí, tak jak vystoupili, nejprve bude hovořit pan poslanec Petr Bratský a poté požádám, aby se slova ujal pan poslanec Mikuta.

Prosím, pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Objevily se některé drobné nepříznivé trendy ve výroční zprávě za rok 2002, a proto když jsem si probíral celý materiál, tak mně nedalo, abych vás neseznámil alespoň s některými z nich, protože až budeme za rok schvalovat podobnou zprávu, myslím si, že bude dobré se vrátit k tomu, o čem jsme se bavili v letošním roce

Provozní hospodaření ČTK skončilo ziskem před zdaněním 41 milionů korun. Zásluhu na tom mají tedy hlavně úspory nákladů. Vzhledem k očekávaným nákladům v roce 2003, především investic ve výši 54 milionů korun, a očekávaným poklesům tržeb přibližně o 4,5 milionu bude třeba sledovat v roce 2003 některé nepříznivé trendy, které se naplno projevily již v roce 2002. Jinak by totiž mohlo v dalších letech finanční situaci ČTK ohrozit to, že po investicích do kvalitního technického zhodnocení by mohly výnosy po letech stagnace sice ožít, ale nemusely by pokrýt propady, které stávající trend ukazuje.

Zmíním některé z nich. Osobní náklady meziročně rostly o 17,9 milionu korun a rozpočet překročily o 3,6 milionu korun. Zvýšení počtu pracovníků v kombinaci se zvýšením průměrného výdělku o 8,75 %. Samozřejmě růst průměrného výdělku nezachytil produktivitu práce, která zůstala na úrovni jenom 1,6 %. Dále jako dobrý trend lze chápat i snižování zásob, které je na velmi nízké úrovni, i pokles krátkodobých závazků. To je dobrý ukazatel. Skokově však narostlo rozdělení zisku oproti roku 2001 ze 4,4 milionu do sociálního fondu na 7,2 milionu a nově z nuly do fondu penzijního připojištění na 7,5 milionu. Celkový přínos finančních investic byl o 10 milionů vyšší než v roce předchozím.

Rozhodující zásluhu mají dividendy inkasované od akciové společnosti Economia, ale očekávaná dividenda bude klesat v letošním roce. Zvýšil se podíl na zisku vyplácený společností Newton I. T. a poprvé vyplácela dividendy i Čekia. Dobrý trend zachytila společnost Neris, která šla poprvé do mírného zisku, ale hlavně jako dobré vykročení lze chápat například činnost této společnosti v oblasti multimediálního mobilního zpravodajství. Tam patří vlastně ke špičce v naší republice. Nejzávažnější situace je nepochybně v dceřiné společnosti ČTK Repro, a. s., kde trend hospodářského výsledku jde od plus 10 milionů v roce 2000 přes minus 5,7 milionu v roce 2001 až k minus 42 milionů v roce 2002. Představenstvo učinilo kroky k nápravě včetně podnětu ke stíhání bývalého ředitele. Očekávaný mírný zisk v řádu jednotek milionů nedává dostatečné záruky k zajištění splátek leasingové smlouvy na nový tiskárenský stroj. Nakupované služby ve svém souhrnu meziročně poklesly o 11,1 milionu, což je opět příznivý trend. Zároveň poklesly i opravy a údržba o 14 %, cestovné o 10,7 % a ostatní služby mimo reklamy o 10 %. V roce 2003 se však v těchto položkách očekává nárůst.

Auditorská zpráva také neshledala vlastně žádné závady a vzhledem k tomu a k přístupu vlastně Rady ČTK ve vedení této společnosti věřím, že i v roce 2003 situace, která se zdá spíš nepříznivá, bude zvládnuta. Proto si dovolím vyslovit souhlas k výroční zprávě, tak jak ji doporučuje náš výbor, ovšem s tím, že budeme muset velice dobře sledovat hospodaření ČTK v letošním roce.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, a prosím, aby se slova nyní ujal pan poslanec Josef Mikuta.

 

Poslanec Josef Mikuta: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, vycházím z předloženého materiálu a pozitivně hodnotím kroky, které vedly ke zkvalitnění činnosti České tiskové kanceláře, jako např. vyčlenění databáze Kraje z databáze ČR a vyčlenění databáze Fakta o EU z databáze Svět. Ovšem z vlastní zkušenosti vidím i určitý dluh na komplexním zpravodajství o Evropské unii. Tabulku počtu zpráv na straně 7 nalézám méně srozumitelnou, neboť nekoresponduje s loňskou tabulkou, a tak jsem si nemohl vytvořit fundovanou argumentační linii. Protože stále roste využití propagačních materiálů zasílaných klientům v elektronické podobě, doufám, že opravdu dojde v roce 2003 k fungování jejich nové verze.

Velmi mě zajímala problematika pohledávek, které Česká tisková kancelář má, a musím říci, že došlo k poklesu pohledávek i vlastních závazků. Překvapivým se mi jeví stále vysoký nárůst mezd o téměř 9 % při inflaci 1,8 %. Ovšem tempo růstu produktivity práce 1,6 % zůstalo hluboko za růstem průměrného výdělku. Proto shledávám zavádějícím konstatování na straně 31 sněmovního tisku 302, že průměrného výdělku v ČR dosáhlo 90 % zaměstnanců ČTK. Je-li průměrný výdělek v ČTK téměř dvojnásobkem průměrného výdělku v České republice, nemá uvedená věta žádný vypovídající smysl.

Sociální program, složka penzijního připojištění, vidím ji jako nadstandardní, neboť představuje navýšení příjmových požitků zaměstnanců téměř o tisíc korun měsíčně.

Z materiálu, jehož jsem byl zpravodajem, vyplývá v podstatě, že ČTK je veřejnoprávní organizací nezávislou na státních příspěvcích či státním rozpočtu a vykazující ze své činnosti zisk, viz zpráva o činnosti rady v ČTK. Mírně jsem se však podivil nad skutečností, do kolika společností s ručením omezeným a akciových společností ČTK transformuje svoji činnost. Je to možná z pragmatických důvodů, které již snad byly Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky v minulosti vysvětleny. To nevím, pouze předpokládám. Z čistě provozního pohledu musí být takto strukturovaná činnost více nákladná. Mám na mysli například samostatné účetnictví, danění, odměny správním radám, představenstvům, dozorčím radám etc. V některých společnostech je i jiná účast než jen ČTK, to je jiné společnosti i fyzické osoby. To navádí přinejmenším k jisté možné umělé účetní neprůhlednosti.

Z předložené výroční zprávy jsem vyčetl tyto společnosti: Economia, a. s., z výpisu z obchodního rejstříku podíl ČTK nelze vyčíst, část jsou zaměstnanecké akcie, většina akcií je na jméno, generální ředitel ČTK je členem představenstva; ČTK Repro, a. s., akcie jsou na jméno, generální ředitel ČTK je předsedou představenstva; Newton Information Technology, s. r. o., podíl ČTK tvoří 50 %, zbytek drží fyzické osoby, a Newton Financial Management, a. s., generální ředitel ČTK je jednatelem; Neris, s. r. o., stoprocentním vlastníkem je ČTK; Čekia, a. s., nenalezl jsem na internetu v obchodním rejstříku; Utax Bürosysteme, s. r. o., vytváří sdružení s ČTK, její činnost a hospodaření jsou ve výroční zprávě obsaženy v jedné větě, viz strana 29 bod 2.7.7.

Závěrem bych zmínil, že již v minulosti dle mých zjištění byla vedena debata a úvahy o budoucnosti ČTK, například nad její možnou privatizací. Toto však přesahuje rámec mého příspěvku a je otázkou vůle stálé komise pro sdělovací prostředky, bude-li chtít tuto debatu vést. Ale rozhodujícím faktorem validity předmětné diskuse na půdě této ctěné sněmovny by byla především její politická vůle a zde nemohu a nechci nic předjímat.

Zbývá mi již jen dodat, že objektivita a všestrannost poskytovaných informací, kterou já považuji za zcela zásadní, je vždy dána úhlem pohledu každého z nás, a v této chvíli tedy toto téma nebudu dále rozebírat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Žádnou další přihlášku do této všeobecné rozpravy nemám. Zeptám se vás ještě, jestli chce někdo vystoupit nyní. Ale nevidím žádnou takovou přihlášku, a proto všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podobné. Ani do ní nemám písemnou přihlášku. Prosím, ptám se, zda někdo chce v této podrobné rozpravě vystoupit. Ale ani takovou přihlášku neregistruji, a proto končím i podrobnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP