(16.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Máme před sebou hlasování o dvou usneseních. Opět se opakuje situace, jako tomu bylo u předchozích bodů. To znamená, že jak výbor, tak mediální komise doporučily Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas v jednom případě a v druhém zprávu schválit. Proto můžeme přistoupit k hlasování o návrhu usnesení, kterým je návrh usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Hlasování bude mít pořadové číslo 328, které zahajuji, a táži se vás, kdo je pro to, aby toto usnesení bylo přijato. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 328 z přítomných 153 pro hlasovalo 108 (podle světelné tabule 107), proti jeden. Návrh byl přijat.

 

A tím jsme skončili projednávání schváleného bodu pořadu schůze č. 104.

 

Já tady mám teď jednu procedurální přihlášku, a to od pana poslance Jiřího Patočky, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, paní předsedající, vážené dámy, pánové. Já bych si dovolil navrhnout, abychom vyřadili z programu této schůze dva body, a to sněmovní tisk 324, Informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik, a Informaci o financování vývozu se státní podporou, sněmovní tisk 361. Je to bod 107, 108. Tyto věci budou projednávány v rozpočtovém výboru až 9. července, čili považuji za správnější, aby tyto body byly projednány až následně po rozpočtovém výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Myslím, že lze použít oba postupy. Buďto ten, kdy Poslanecká sněmovna z tohoto logického důvodu vyřadí tento bod z tohoto programu schůze, nebo jej můžeme také zahájit a poté přerušit, pokud takový návrh padne, a doprojednat v termínu, který by zde zazněl.

Já tedy nechám hlasovat o návrhu, který předložil pan poslanec Jiří Patočka, tedy o procedurálním návrhu, kterým navrhuje vyřadit body číslo 107, sněmovní tisk číslo 324, a bod číslo 108, sněmovní tisk číslo 361, z pořadu této schůze.

O tomto procedurálním návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 329, které zahajuji, a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 329 z přítomných 153 pro se vyslovilo 100, proti byl jeden. Návrh byl přijat. Body číslo 107 a 108 byly vyřazeny z programu této schůze.

 

Nyní se tedy budeme zabývat bodem číslo

 

105.
Roční účetní závěrka Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2002
a Výroční zpráva o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení
/sněmovní tisk 278/

 

Předložený návrh uvede ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych přednesl úvodní slovo k účetní závěrce Státního fondu rozvoje bydlení. Předkládán je vládou ke schválení Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Státní fond rozvoje bydlení v roce 2002 ve smyslu schváleného rozpočtu použil 6 mld. korun na podporu výstavby nájemních bytů a na podporu výstavby bytů v domech s pečovatelskou službou. Současně objemem ve výši 252 mil. korun podpořil poskytování úvěrů na opravy a modernizace bytových domů povolené bankami ve výši přibližně 1 mld. korun a rovněž poskytl nízkoúročené úvěry za 350 mil. korun na opravy a modernizaci bytového fondu a přibližně 70 mil. korun na úvěry pro mladé domácnosti na novou bytovou výstavbu. Shora uvedené reprezentuje podstatnou část finančních prostředků určených na podporu bydlení v rámci veřejných rozpočtů.

Úkoly Státního fondu rozvoje bydlení, definované jednotlivými nařízeními vlády a rozpracované v příslušných položkách schváleného rozpočtu na rok 2002, byly beze zbytku splněny.

V horizontu příštích let předpokládáme poměrně výrazný přechod na revolvingový způsob poskytování podpor fondem, kdy v následujícím roce se uvažuje o menším objemu nenávratných dotací z finančních prostředků fondu, spíše z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj. To znamená, že Státní fond rozvoje bydlení se plně soustředí a bude upřednostňovat poskytování návratných forem jednotlivých podpor bydlení v oblasti bytových investic. V tomto lze spatřovat důvod, proč pro příští období počítá rozpočet fondu na rok 2003 schválený Poslaneckou sněmovnou s částkou 9 mld. korun jako počátečním vkladem pro revolvingový způsob financování podpor v oblasti bydlení.

Jsem přesvědčen o tom, že účetní závěrka i výroční zpráva zásadně vystihuje veškeré podstatné informace o podpůrné činnosti fondu, který je možné prezentovat jako důležitý článek mezi současnými nástroji bytové politiky. Doporučuji proto, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila Státním fondem rozvoje bydlení předloženou roční účetní závěrku a zprávu o činnosti fondu za rok 2002.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Předložený tisk projednal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 278/1. Prosím, aby se nyní ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Miroslav Váňa a informoval nás o jednání tohoto výboru a přednesl také návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážená Poslanecká sněmovno. Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 18. schůzi dne 3. června 2003 přijal usnesení číslo 91 a pověřil mne jako zpravodaje, abych vám jej sdělil.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 18. schůzi po odůvodnění doktora Jaroslava Gacky, náměstka ministra pro místní rozvoj, po zpravodajské zprávě poslance Miroslava Váni a po rozpravě I. schvaluje sněmovní tisk 278, II. doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 278 projednat a schválit.

Má zpravodajská zpráva bude velmi stručná, poněvadž roli zpravodaje mi velmi usnadnil pan ministr, který ve svém úvodním slově shrnul vše podstatné a vše důležité.

Dovolte mi, vážení kolegové, abych z toho místa přeci jenom ocenil přehlednost a detailní členění nám předloženého materiálu, a to jak té pasáže, která se týká roční účetní závěrky Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2002, tak i té pasáže, která pojednává o Výroční zprávě o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení. Roční účetní závěrka za rok 2002 Státního fondu rozvoje bydlení nám nabízí jednak přehled ukazatelů finančního hospodaření fondu, jednak celou oblast rozvahy, komentář k finančnímu hospodaření fondu a jednak správu auditora. Co se týče výroční zprávy o činnosti fondu, tak zde máme možnost seznámit se se základními informacemi o činnosti fondu a komplexně se všemi programy, se kterými fond po dobu roku 2002 pracoval.

Samostatnou oblastí výroční zprávy je potom pasáž pojednávající o komplexní kontrolní činnosti Státního fondu rozvoje bydlení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP