(10.10 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Dovolte mi závěrečné shrnutí. Toto není žádná reforma. To je možná soubor, nebo spíše poskládaná zdražování, šacování, sahání lidem a podnikům do kapes. Reforma by to byla, kdyby k něčemu pozitivnímu vedla, kdyby měla nějaký cíl, kdyby vedla k růstu, kdyby něco systémového řešila. Toto není ani systémové, ani to nemá cíl, nikomu to nepomůže, není to reforma. Na rozdíl od jiných zemí si dokonce neklade za cíl ani to, co je hlavním programem této vládní koalice, a to je proevropskost. Vy totiž dokonce ani neplánujete splnit maastrichtské kritérium - což na to, že vstup do Evropské unie, přijetí společné měny a všechny proevropské kroky jsou vaší prioritou číslo jedna, jak říkáte, je velmi překvapivé, že ve skutečném hospodaření si splnění maastrichtského kriteria neplánujete. To také necháváte na svých nástupcích. Neodstraňujete negativní tendence ve vývoji veřejných financí. Uvedl jsem tady, že plánujete zvýšit státní dluh na tisíc miliard do konce svého funkčního období. Nenavrhujete nic, co by podpořilo aktivitu občanů a aktivitu podniků.

Úplně na závěr mi dovolte, abych vám doporučil: podívejte se do některých jiných zemí, které usilují o vstup do Evropské unie, podívejte se, jak tam přistupují k reformám, podívejte se, jak už jsem tady mnohokrát řekl, například na Slovensko, ale i jinam, a přemýšlejte, dámy a pánové, o jiných reformách.

Na závěr svého vystoupení, v jehož úvodu jsem navrhl zamítnutí všeho toho, co tady je projednáváno, mi dovolte učinit nabídku. ODS je připravena účastnit se racionálních jednání o skutečných reformách, které by měly ty jediné možné cíle, které také navrhujeme a které jsou druhou částí našeho materiálu s názvem Modrá šance. Přece společným zájmem této politické reprezentace, když odhlédneme od zbytečných sporů, je dosáhnout ekonomického růstu, který umožní České republice dostihnout země EU nejen v životní úrovni, ale i ve stavu ekonomiky, ve stavu práva a mnoha jiných věcech. Tohoto cíle nemůžeme dosáhnout s růstem kolem 1,5 %, 2 % nebo 2,5 %. Jedině návrat k růstu nad 5 %, který byl dosahován právě za dob tady panem premiérem kritizovaných Klausových vlád, jedině s růstem nad 5 %, který byl v polovině 90. let a na začátku 90. let, má Česká republika šanci dostihnout evropské země a zařadit se mezi ty vyspělejší. Projednávání takovýchto nesmyslů, jako tady dnes projednáváme, k tomuto cílu určitě nevede. Ale my s vámi chceme jednat o těch skutečných reformách. A protože pozitivním obsahem vašeho materiálu je, že přiznáváte vážnost situace - a pan premiér dokonce na jednom vystoupení pravil, že nedojde-li k určitým reformám, budou se velmi negativně vyvíjet mzdy, ještě negativněji důchody - tak pokud toto přiznáváte, pokud sami ve svých dokumentech říkáte, že skutečné systémového reformy přijdou po roce 2006, ODS vám nabízí připravenost o nich jednat hned, protože Česká republika tyto reformy potřebuje okamžitě.

Děkuji za pozornost. (Silný potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji předsedovi poslaneckého klubu ODS Vlastimilu Tlustému. Nyní má slovo s faktickou poznámkou pan kolega Kraus, poté pan kolega Mládek.

 

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, dovolte mi, abych se krátce v rámci faktické poznámky vyjádřil k projevu pana Tlustého. Velice mě mrzí to, že hovořil dlouze, ale bohužel ne racionálně, ale politicky účelově, a hovořil také nepravdivě a neseriózně.

ODS se rozhodla škodit. Hovoří o tom, že reforma přichází pozdě, proto je potřeba ji zamítnout. ODS se rozhodla strašit občany této země. Straší je znehodnocením úspor, přičemž znehodnocení úspor může nastat, pouze bude-li inflace nekontrolovaná. Inflace však je 1 %, a pokud by se měla zvýšit, musela by spadnout měna, koruna naopak zpevňuje. Muselo by se zdražit, ovšem reforma připravuje nárůst cen o 0,5 %. Rozhodla se strašit otevřenou krizí, ovšem sami přiznávají, že celkový deficit veřejných financí i v tom krizovém výdaji by nepřesáhl 50 % HDP. Celá řada evropských zemí v EU má celkový deficit vyšší než 50 %, a dokonce přísná maastrichtská kritéria připouštějí 60 %.

Myslím si, že to, co nám připravuje ODS v rámci své Modré šance, také ukazuje, že ODS místo této reformy se rozhodla škrtit. Chce snížit počet úředníků, ale to vláda také, až o 30 %. Chce snížit počet poslanců, což by přineslo efekt rovnající se jedné desetině tisíciny výdajů státního rozpočtu. Rozhodla se připravit rovnou daň, která by chudým nepomohla, bohatým přidala a ve skutečnosti by okradla státní rozpočet až o 60 mld. Kč. Rozhodla se postavit důchod na úsporách. Z toho, co si uspořím, budu žít v důchodu. A rozhodla se také pro - (Předsedající: Pane poslanče, čas!)

Chtěl bych jenom říci, že to, co nám přednáší ODS v rámci Modré šance, by mohlo připravit takový blahobyt, až by každý zmodral.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, víte, že jsem coby řídící schůze nesmírně tolerantní, nicméně upozorňuji všechny na povinnost dodržení časového limitu. Tam byl časový limit dvě minuty.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Mládek: Dámy a pánové, vážení kolegové, i já budu reagovat na vystoupení pana předsedy Tlustého. Chtěl bych doplnit jednu závažnou věc, kterou on nezmínil, když mluvil o bankovním sektoru. Nezmínil to, že banky po dobách vlád vedených ODS měly zápornou čistou hodnotu, a kdyby ODS měla odvahu k tržnímu řešení, musely odejít do konkursu, případně likvidace. Chtěl bych říci, že vedení spořitelny přišlo pro vyvedení prvních 12 mld. tři měsíce po nastoupení vlády Miloše Zemana, menšinové sociálně demokratické vlády. Jaksi ty dluhy nebyly vyrobeny za tyto tři měsíce, ale byly vyrobeny za vlád vedených ODS. Ale to není to nejdůležitější.

Teď bych chtěl učinit prohlášení ani ne jako poslanec, ale jako ekonom. Pan předseda tady strašil občany a jeho vystoupení hraničilo se šířením poplašných zpráv. Chtěl bych jasně sdělit, a nepovažuji to za velkou legraci, že nebudou znehodnoceny úspory, nebude inflace. Jestli tuto ekonomiku něco trápí v této době, tak jsou to spíše deflační tlaky, a nehrozí žádná bezprostřední krize. Finanční potíže hrozí, pokud neproběhnou reformy zhruba v horizontu pěti let. Mimochodem, pro vládu by bylo daleko nejlepší nedělat nic a přenechat to jiným vládám, ale protože je zodpovědná, snaží se reagovat a dosáhnout obratu dříve. Čili pokud přistoupíme na návrh pana předsedy Tlustého, odsuneme reformu veřejných financí nejméně o rok a vzdálenost od potíží zkrátíme z pěti na čtyři roky.

Proto bych chtěl vyzvat všechny zodpovědné poslance i z opozice, aby hlasovali pro tento balík vládních reforem, a teprve poté může nastat diskuse o tom, které další kroky budou opatřeny, a to eventuálně i s použitím iniciativy ODS, ale ne předtím. Nejprve je nutné udělat tyto stabilizující kroky, a pak teprve diskutovat o dalších záležitostech.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní pro stenozáznam sděluji, že pan kolega Miroslav Svoboda má náhradní kartu číslo 1, pan kolega Kalousek náhradní kartu číslo 24.

Žádné přihlášky s faktickou poznámkou nevidím, a proto budeme pokračovat v obecné rozpravě, a to podle pořadí řádně písemně přihlášených kolegyň a kolegů. Nyní uděluji slovo panu poslanci Martinu Doktorovi, připraví se pan kolega Martin Kocourek.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i já přednesl alespoň část svého připraveného vystoupení, neboť bych nerad opakoval některé pasáže, které zcela korektně a v souladu s obsahem diskuse, která je očekávána, popsal už můj předřečník kolega pan poslanec Vlastimil Tlustý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP