(18.10 hodin)
(pokračuje Ransdorf)

Myslím si, že to jsme našemu kontinentu dlužni. Bylo by málo, kdybychom opírali evropský integrační proces jenom o to, čeho jsme se zbavili, že jsme se zbavili strachu z válek, nepřátelství mezi Teutony a Galy, ale důležité je, k čemu pozitivně bude evropská idea směřovat.

Rozhodně si myslím, že co jsme zatím dlužni evropským národům zejména my v České republice, je to, abychom vysvětlili smysl celé té konstrukce, v čem přináší nové příležitosti a v čem přináší také rizika. Myslím si, že na prvním místě je ale třeba občanům říci: už to není Evropa mezistátní spolupráce, která by byla definována pouze jednotným trhem, ale také to ještě není federalistická Evropa, které se mnozí bojí. Je třeba říci, jaký je prostor, aby občané se v něm mohli svobodně a odpovědně pohybovat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Miloslavu Ransdorfovi. Nyní slovo uděluji panu poslanci Zdeňku Koudelkovi, připraví se pan poslanec Zbyněk Novotný.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, v dnešní dlouhé diskusi mě zaujaly především výroky pana kolegy Římana a pana kolegy Fajmona. Byl jsem překvapen, s jakou vehemencí se ODS i oni osobně pustili do obhajoby myšlenky nacionálního státu, myšlenky, kterou bych nazval vykopávkou z 19. století. Nacionální stát je nám předestírán jako něco absolutně lepšího a dokonalejšího proti jiným politickým společenstvím, ať už to je Evropská unie, nebo se i s pohrdáním mluví o krajích nebo obcích.

Pro ODS má hodnotu člověk ve své politické dimenzi pouze jako základ nacionálního státu. Otec moderního liberalismu von Hayek, ke kterému se tato strana hlásí, by zaplakal. Tato strana obhajuje nacionální stát. Já si myslím, že jedinec a lid má stejnou hodnotu, ať je základem jakéhokoliv politického společenství, ať je to nacionální stát, nebo Evropská unie, nebo obec, nebo kraj. Poslanci tohoto parlamentu mají stejnou demokratickou legitimitu, danou přímými volbami, jako poslanci Evropského parlamentu, jako zastupitelé obcí či krajů. Nikdo není více, nikdo není méně. Odmítám to pohrdavé mluvení o bruselských úřednících. V čem jsou oni horší než ti úředníci, kteří sedí na centrálních úřadech v Praze? V čem jsou pražští centrální úředníci lepší než bruselští? V mnohém jsou horší, v mnohém jsou stejní.

Mluvilo se tady o suverenitě parlamentu, jestli tento parlament přijetím evropské ústavy svoji suverenitu ztratí. Nemůže nikdo ztratit něco, co nemá. Tento parlament není suverénem, protože suverénem v moderní demokracii je lid, a lid rozhodne, jestli něco přenese na národní parlament, na kraj, nebo konkrétně na Evropskou unii.

Cílem politiky má být budovat rozumný a dobrý prostor pro život lidí. Politická společnost je pouze nástrojem, nikoliv cílem tohoto snažení. A je jedno, jestli formou této společnosti je Evropská unie, nacionální stát, nebo územní samospráva.

V této chvíli a v této době si myslím, že Evropská unie je dobrý a rozumný prostor pro současnou Evropu, a pro Evropskou unii v této době a v této chvíli je dobrá a rozumná navrhovaná ústava, především proto, že zdůrazňuje roli občana.

Znovu zdůrazňuji - nikoliv stát, ale občan je pro mne prioritní, a právě ústava odbourává tento tzv. demokratický deficit a ústava zvyšuje roli evropského občana - nebo občana evropských států, ať to nazveme jakkoliv - v evropské politice a jeho vliv na evropské instituce. Proto si myslím, že i pro občany České republiky - znovu zdůrazňuji: pro občany - je výhodné a správné žít v Evropě, v EU, a to pod novou navrhovanou ústavou.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Koudelkovi.

Pro stenozáznam vyhlašuji, že pan poslanec a zároveň ministr průmyslu a obchodu Milan Urban má náhradní kartu č. 22.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Zbyňku Novotnému. Připraví se pan poslanec Petr Šulák, který je posledním písemně přihlášeným do obecné rozpravy. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, náš starý výrok o mnichovské dohodě praví "o nás, bez nás". Na jaltská ujednání se vztahuje totéž rčení. Vstup do EU za podmínek vyjednaných a vyjednávaných touto vládou přinese důsledky ještě mnohem fatálnější a o to horší, že se to děje s naší účastí. Následky Mnichova trvaly sedm let, následky Jalty 44 roky, následky "cesty do Evropy" pod praporem Špidlovy vlády mohou trvat ještě déle.

Masivní oficiální kampaň, ve své podstatě demagogická, nekonkrétní a téměř jednostranně vedená, dezorientovala většinu účastníků referenda. Možnost stejně účinné propagace názorů varujících před vstupem do EU nebyla poskytnuta. Na čelné místo často kladená zavádějící otázka, kolik euro si kdo vydělá a za co kolik zaplatí, se jeví jako podružná v porovnání se základními problémy. K těm patří především ztráta státní suverenity a národní svébytnosti.

Na tomto místě musím připomenout neblaze proslulou teorii Brežněvovy omezené suverenity. Tato teorie je nám totiž podsouvána ve staronové podobě jako jediná možná. Stejně jako v minulosti jsou kritici označováni za brzdu pokroku apod.

Možnosti následných legislativních úprav, navržených našimi zástupci v Evropském parlamentu, jsou iluzorní. Pozbytí účinnosti domácího právního řádu nadřazenou unijní ústavou je jednoznačné a pochybné.

České země se tedy rozhodly svěřit se do ochrany nikoliv vůdce a říšského kancléře, ale převážně levicové socialistické EU a budoucího evropského prezidenta. Tento se stane i představitelem evropských monarchií. Bude stát nejen společensky, ale i státoprávně mocensky nad evropskými panovníky. V tomto bodě by mohl ministr zahraničních věcí, popř. premiér, přijít s legislativní iniciativou o zřízení evropského císaře. Jak si EU bez této iniciativy poradí, to skutečně netuším. Zřejmě dokončí francouzskou buržoazní revoluci. Nabízí se řešení v minulosti již vyzkoušené - tradiční gilotina.

Evropa je a v nejbližší budoucnosti bude i nadále řízena v intencích socialistických idejí a sociálních plánovačů, kteří dojdou k dokonalosti svých komunistických předchůdců a naplánují, kolik sardinek uloví norský rybář, kolik ředkviček zaseje belgický zahrádkář, kolik mléka nadojí český sedlák apod. Volení i nevolení europředstavitelé ruku v ruce s celou bruselskou byrokracií se stále budou potýkat s nadměrnou nezaměstnaností, chronickými stávkami, přívalem imigrantů, nekonkurenceschopným zemědělstvím atd. Evropané totiž už zapomněli, že celý hospodářský systém komunistického plánování se před třinácti lety zhroutil pro svou absolutní neschopnost, a posedlí sociální a socializující inženýři budou opět uskutečňovat "novuju ekonomičeskuju politiku".

Závěrem si dovolím připomenout, že český stát, ať již knížectví, království nebo republika, existuje od počátku svých dějin v srdci Evropy. Byl, je a bude v Evropě i nadále a nepotřebuje k tomu ani souhlas kohokoli, a už vůbec ne evropskou ústavu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil s přednostním právem ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, toto bylo jako z Rudého práva před rokem 1989. Neuvěřitelný text. Já se divím, že může něco takového poslanec demokratického parlamentu sdělit o procesu, který probíhá, že tedy někdo dělá něco o nás bez nás, a přirovnávat to k socialistickému plánování. Doufám, že to voliči a občané dobře slyší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP