(18.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Posledním písemně přihlášeným je pan poslanec Petr Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, když zde poslouchám vystoupení kolegů poslanců z řad opozice, vnímám určitou rozpornost v jejich vystoupeních. Na jedné straně lze usuzovat, že i oni si uvědomují důležitost existence Evropské unie a potřebu integrace evropských států, aby obstály ve světové soutěži. Na druhé straně se zde zpochybňuje a napadá návrh evropské ústavy. Věci se líčí, jako by koaliční vláda vyprodávala české zájmy tím, že nepostupuje obstrukčním způsobem. Dokonce se zde pochybuje, zda Evropská unie má právo mít takový dokument, když je to organizace, a nikoli stát.

Vážené dámy a kolegové poslanci, myslím, že bychom si neměli nic namlouvat. Evropská unie je jistá forma státu, je to integrační uskupení evropských států. Zejména ekonomické zájmy dnes formují vznik integračních uskupení států a Evropa po všech peripetiích se emancipuje a klady těchto integračních uskupení vysoce převyšují zápory, a to zcela určitě i v případě České republiky.

Osudy tohoto světa jsou a budou určovány v budoucnu nadnárodními integračními uskupeními a velkými historickými státy. V těchto souvislostech výhrady k návrhu evropské ústavy se mi jeví jako malicherné a diskutované problémy jako nadsazené.

Závěrem bych zde chtěl říci to, co jsem již řekl stínovému ministru zahraničí na zahraničním výboru a na konferenci, kterou k evropské ústavě pořádalo Ministerstvo zahraničí. Současné aktivity opozice k evropské ústavě jsou účelové. Jde o to, že opoziční strany se v podstatě snaží o reparát referenda k našemu vstupu, pokud jde o členství v Evropské unii.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Petru Šulákovi a táži se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Nikoho nevidím. Všeobecnou rozpravu tedy končím. Ptám se pana zpravodaje a předsedy vlády, zda chtějí využít svého práva pronést závěrečné slovo. Ano. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dámy a pánové, i z hlediska času, který nás velmi tlačí, bych se pouze omezil na konstatování, že v obecné rozpravě vystoupilo 24 poslanců, z toho 12 z koalice a 12 z opozice. Myslím, že můžete otevřít podrobnou rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné, do níž mám dvě písemné přihlášky, a to přihlášku pana zpravodaje a přihlášku pana poslance Václava Exnera. V obecné rozpravě také avizoval svoji přihlášku do podrobné rozpravy pan poslanec Hynek Fajmon, který se teď také hlásí.

Pane zpravodaji, máte slovo jako první.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já jsem již v obecné rozpravě avizoval, že bych rád podal návrh usnesení, a to nejen svým jménem, ale i jménem pana poslance Laštůvky a jménem pana poslance Holáně. Toto usnesení zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky,

1. podporuje integrační úsilí evropských zemí v rámci Evropské unie,

2. považuje přijetí ústavní smlouvy pro Evropskou unii za logický krok v evropském integračním procesu,

3. schvaluje zprávu vlády o jejím postoji k návrhu ústavní smlouvy pro Evropskou unii a návrh úvodního mandátu pro delegaci České republiky na jednání Mezivládní konference k budoucímu uspořádání Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní má slovo pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubu poslanců za Komunistickou stranu Čech a Moravy přednesl návrh usnesení.

Jsme si vědomi, že o přistoupení České republiky k Evropské unii rozhodli naši občané v referendu. Přistoupili k určitému právnímu uspořádání, které v té době v Evropské unii bylo. Návrh zakládající Ústavu pro Evropu samozřejmě nejen zpřehledňuje právní řád Evropské unie, ale také ho - podle našeho názoru - významně posouvá. Dopady a změny, které případné úspěšné dokončení tohoto procesu bude mít, budou nejen na vládu České republiky, která nás přirozeně na Mezivládní konferenci zastupuje, ale budou také mít dopad na všechny občany České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, promiňte, já vás na chvilku přeruším a poprosím všechny kolegy, aby rozpustili své hloučky a usadili se do svých poslaneckých lavic a nerušili vás při přednesu návrhu usnesení. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Václav Exner: Kromě návrhů, s kterými přichází vláda a které už ohlásila na začátku Mezivládní konference, delegace jiných zemí oznámily jiné návrhy, ke kterým bude rovněž třeba zaujímat stanovisko. Z těchto věcí jsme vycházeli při návrhu našeho usnesení.

Protože návrh usnesení byl písemně rozdán, nebudu ho jako celek číst, ale vyjádřím se se stručným zdůvodněním k jednotlivým bodům.

V prvním bodě navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna požádala vládu České republiky, aby průběžně informovala obě komory Parlamentu o průběhu Mezivládní konference k budoucímu uspořádání Evropské unie a o stanoviscích, která jménem České republiky zastává, a aby s Parlamentem tato stanoviska konzultovala. Jsme toho názoru, že to snad i je úmysl vlády a že je žádoucí, aby prostřednictvím projednávání v Parlamentu byla informována také veřejnost České republiky o tom, jak konference probíhá, aby bylo možné nejen na samém začátku, ale také v průběhu jednání zaujímat postoje ke stanoviskům, s kterými se vláda bude setkávat u ostatních partnerů a která sama bude zastávat.

Za druhé navrhujeme požádat vládu, aby na Mezivládní konferenci podporovala určité typy návrhů, které v budoucím základním dokumentu zajistí určitý přístup k politice, která by měla být v zájmu občanů České republiky a České republiky jako celku.

Dále se domníváme, že je třeba podpořit deklarované úsilí vlády v tom, aby bylo zajištěno rovnoprávné postavení všech členských států s nemožností zneužití většinového rozhodování proti jejich spravedlivým zájmům.

Dále se domníváme, že členské státy potřebují určitý prostor i v oblasti ekonomické politiky, především strukturální politiky, a že v tomto směru by podle principu subsidiarity měla být zachována a posílena možnost členských zemí při tvorbě vlastní strukturální politiky a jejího uskutečňování dostatečnými kompetencemi v hospodářské oblasti.

V souladu s programem naší strany jsme pro to, aby vláda vystupovala v zájmu posílení sociální orientace Evropské unie, zajištění existenčních jistot jejích občanů v souladu s Evropskou sociální chartou a podporujeme také zaměření na hlavní prvky tzv. Lisabonské strategie.

Jsme toho názoru, jak už bylo v předchozích vystoupeních našich zástupců zdůrazněno, že jsme pro to, aby vláda podporovala návrhy, které povedou k rozšíření části II návrhu Smlouvy zakládající Ústavu pro Evropu na úroveň Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a k jasnému vyjádření závaznosti této části smlouvy. Myslíme si, že není žádoucí, aby - byť drobná - omezení, která vyplývají z úprav textu, byla přijímána a abychom jednou dosaženou úroveň v oblasti občanských a politických práv v Evropě udržovali i s dopadem na naši zemi.

Jde nám také o to, aby byl, pokud je to možné, upravován text především v preambuli návrhu tak, aby se mluvilo jen o členských státech unie a nedocházelo k neoprávněnému vyjadřování názorů za celou Evropu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP