(Jednání pokračovalo 18.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pauza uplynula, budeme pokračovat v jednání. Já věřím, že všichni, kdo měli zájem, tak si stačili přinést materiály k našemu dalšímu jednání.

 

Budeme pokračovat projednáváním bodu 106, kterým je

 

106.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Roční finanční dohoda pro rok 2002
mezi Českou republikou a Komisí Evropských společenství
jménem Evropského společenství, podepsaná dne 28. května 2003
/sněmovní tisk 367/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí pan Bohuslav Sobotka, kterého prosím, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, 12. 6. letošního roku byla Poslanecké sněmovně předložena Roční finanční dohoda pro rok 2002 mezi Českou republikou a Komisí Evropských společenství. Od počátku roku 2000 může Česká republika využívat nového finančního nástroje předvstupních strukturálních politik Evropských společenství, zvláštního vstupního programu pro rozvoj zemědělství a venkova, programu SAPARD. Podpora Evropských společenství v rámci tohoto nástroje je zaměřena na oblast ekonomické a sociální soudržnosti, zejména ve vztahu k politice rozvoje zemědělství a venkova. Základním programovým dokumentem České republiky pro Program SAPARD je Plán rozvoje zemědělství a venkova na období let 2000-6, který byl vypracován Ministerstvem pro místní rozvoj ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, a Evropská komise tento plán schválila 26. října 2000. Dne 5. února 2001 byla poté podepsána Víceletá finanční dohoda mezi Českou republikou a Komisí Evropských společenství, jakož i Roční finanční dohoda pro rok 2000. V dubnu 2002 se pak České republice podařilo splnit veškeré náležitosti nutné k řádné implementaci programu SAPARD a program SAPARD mohl být spuštěn.

V souladu s článkem 3 víceleté finanční dohody se každý rok uzavírá roční finanční dohoda. Ta stanoví zejména finanční závazek společenství vůči České republice a dobu trvání tohoto závazku. Finanční pomoc společenství je spojena s požadavkem na spolufinancování programu ze strany České republiky. Prostředky alokované pro Českou republiku v rámci Roční finanční dohody pro rok 2002 ve výši 23 milionů 526 tisíc eur je třeba spolufinancovat z národních zdrojů částkou 8 milionů 117 tisíc eur, z toho ze státního rozpočtu 6 milionů 658 tisíc eur.

Předkládaná dohoda nevyžaduje změnu právního řádu České republiky, přirozeně není v rozporu s právem Evropské unie. Dohoda částečně pozměňuje víceletou finanční dohodu pro program SAPARD.

Chtěl bych na závěr konstatovat, že Česká republika se v implementaci programu SAPARD řadí mezi nejúspěšnější kandidátské země. Celkem proběhla tři výběrová kola pro výběr standardních projektů, jedno výběrové kolo pro výběr takzvaných povodňových projektů a jedno výběrové kolo pro výběr projektů v rámci agro-envi opatření. V rámci těchto pěti kol byly již rozděleny všechny prostředky, které budou České republice přiděleny v rámci Ročních finančních dohod 2000 a 2003.

Od zahájení programu SAPARD v České republice od 15. dubna 2002 do 30. září 2003 byla celkem proplacena konečným příjemcům 1 miliarda 584 milionů Kč, z toho 760 milionů Kč ze zdrojů Evropské unie, 188 milionů korun z kapitoly Ministerstva zemědělství, 42 milionů Kč z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj, 15 milionů Kč z regionálních veřejných zdrojů a 575 milionů Kč ze soukromých zdrojů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, po úvodu pana ministra financí je potřeba zdůraznit jenom jednu věc. Tato smlouva se jmenuje Roční finanční dohoda pro rok 2002 a dalo by se dotázat, proč se dnes, na konci roku 2003, schvaluje taková dohoda. Skutečností je, že naprostá většina nebo převážná část prostředků z této dohody bude Českou republikou čerpána v roce 2004. Ty dohody se dělají s poměrně velkou perspektivou.

Jinak je třeba konstatovat, že podíl Evropské komise na projektech krytých tím celkovým programem SAPARD činí podle této dohody zhruba 75 %, čímž dosahujeme myslím poměrně vysokého čísla. Je to dohoda jednoznačně výhodná pro předvstupní přípravu České republiky a já doporučuji její propuštění do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které vidím dvě přihlášky. Nejdříve jsem viděla pana poslance Jaromíra Kohlíčka, poté pana poslance Václava Exnera, čili já vám takto postupně dám slovo. Prosím, pane poslanče Jaromíre Kohlíčku, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, sněmovní tisk 367 nám některé věci tají. Koneckonců tak je to i s úvodní zprávou pana ministra, který sice přidal některé cifry, ale zapomněl poznamenat některé dost důležité okolnosti. Například to, že v roce 2000, od kterého se tvrdí - i v důvodové zprávě - že se mohly čerpat prostředky SAPARD, tak se nečerpaly. Ty prostředky sice byly alokovány, ale pokud jsem si dobře prostudoval materiály, nebylo možné je čerpat. V dalším tisku se dospěje k tomu, jak na to potom reaguje celá ta roční finanční dohoda na příští rok.

Důležitá věc, která nám tady nebyla řečena, je rozšíření. Nově, článek 8 v té dohodě, který je specifikován tak, že kontaktní místa jsou nově specifikována. Proti původní dohodě jsou zařazeny Kypr, Malta a Turecko, tedy rozšířen okruh zemí, které mohou čerpat z těchto programů. Rovněž je upřesněno oznámení Komisi, jakým způsobem se oznámení bude dělat, jak nesrovnalosti budou podchyceny na formulářích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP