(18.40 hodin)
(pokračuje Kohlíček)

Všimněte si, je to zajímavé, když porovnáte sněmovní tisky 367 a 423, že nejdůležitější změny se týkají právě nesrovnalostí při čerpání prostředků. Daleko méně už se věnují tyto tisky i komentáře tomu, jak tyto prostředky efektivně využívat.

Podle mě je dobře, že pro program SAPARD v rámci tisku 367, tedy v Roční finanční dohodě pro rok 2002, bylo odsouhlaseno devět dotačních titulů a navíc, a to bylo opomenuto u mých předřečníků, povodňová pomoc byla celkově shrnuta, a to i z nečerpaných prostředků z minulých let, na 129 mil. eur.

Mě osobně by samozřejmě zajímalo, a věřím, že to projednáme v zahraničním výboru, případně ve výboru pro evropskou integraci, jak byly tyto prostředky skutečně efektivně využity, jestli budeme schopni specifikovat, kam tyto prostředky byly alokovány a do jaké míry už byly čerpány, protože ty se měly čerpat do podzimu letošního roku, řádově do září až října. Myslím tedy, že tyto otázky budou velmi zajímavé na jednání výboru, a doporučoval bych ještě jednou, aby byl tento tisk projednán ve výboru pro evropskou integraci a případně v zahraničním výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové. Při projednávání Roční finanční dohody pro rok 2001 jsem upozornil právě na text, který hovořil o tom, že Česká republika může využívat nového finančního nástroje, předvstupních strukturálních politik Evropských společenství, zkráceně programu SAPARD, počínaje rokem 2000. Chtěl bych poprosit pana ministra - který ani teď neposlouchá - jestli by mohl tuto věc upřesnit, protože jak v tisku 367, tak v tisku 423 se v druhém odstavci předkládací zprávy pro Parlament České republiky znovu konstatuje, že počínaje rokem 2000 může Česká republika využívat tohoto nového finančního nástroje. Ve skutečnosti pan ministr i dnes v úvodním slově řekl, že skutečné čerpání nastalo až po 15. dubnu 2002, kdy byly splněny předpoklady pro to, aby skutečně došlo k čerpání finančních prostředků, a podle statistické zprávy zpracované Ministerstvem zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem financí skutečné čerpání z programu SAPARD nastalo až od července 2002.

Pane ministře, můžete tedy potvrdit, že údaje opakovaně udávané v předkládacích zprávách a ve vystoupeních předkladatelů týkající se toho, že z programu je možné čerpat počínaje rokem 2000, nejsou správné? Tuto informaci při jednání zahraničního výboru o Roční finanční dohodě pro rok 2001 potvrdil jak zástupce Ministerstva zemědělství, tak příslušný zástupce Ministerstva financí. Přesto se tedy znovu opakuje tato věc, která není správná.

Myslím si, že je potřeba vyjasnit, že čerpáme prostředky, které jsou alokovány v rozpočtu na rok 2000 jako první, ale nebyly splněny předpoklady k tomu, abychom v roce 2000, 2001 a v podstatě až do dubna 2002 cokoliv z tohoto fondu čerpali. Pravděpodobně i nové návrhy umožní, budou-li schváleny předložené projekty, kterých podle mých informací v současné době je spíše nadbytek, abychom všechny alokované prostředky vyčerpali, což si myslím, že je i žádoucí situace. Nenavrhuji také žádné zdržení v projednávání obou tisků 367 ani 423. Je podle mého názoru potřeba je schválit, aby k čerpání prostředků mohlo dojít. Ale domnívám se, že není správné, aby ministerstvo uvádělo chybnou informaci, a to opakovaně i po upozornění na to, že jde o informaci, která neodpovídá skutečnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vidím pana poslance Karla Vymětala, který chce také vystoupit v rozpravě. Prosím , pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. K otázkám, které byly položeny, bych si dovolil ještě položit jednu otázku, pane ministře.

Projednáváme nyní Roční finanční dohodu pro rok 2002, v následujícím bodu pro rok 2003. Byl byste tak laskav a sdělil sněmovně, jak daleko je příprava této dohody pro rok 2004, abychom ji neprojednávali v roce 2005? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Jestliže nikdo, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda pan ministr a poté pan zpravodaj chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Je tomu tak. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vzhledem k tomu, že tady zazněly skutečně vážné otázky, a vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí není odpovědné za čerpání těchto finančních prostředků, považuji za důležité, abych absolvoval konzultaci s ministrem zemědělství v této věci a s ministrem pro místní rozvoj, tak abychom mohli připravit kvalifikovanou odpověď na dotazy, které zde zazněly. Předpokládám, že by bylo možné přerušit projednávání tohoto bodu do zítřka, tak aby zítra tato odpověď mohla být tady Poslanecké sněmovně poskytnuta.

Navrhuji, abychom tento bod přerušili do zítřka, tak aby tento bod byl znovu projednáván jako první bod po polední přestávce.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Chci jenom upozornit, že jako první bod máme zítra pevně zařazen bod o veřejných zakázkách. Ale předtím, než nechám hlasovat o vašem návrhu, chce ještě vystoupit pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, také já považuji tyto otázky za důležité. Přesto bych požádal jejich pokladatele o určitou shovívavost. Myslím si, že pan ministr ve spolupráci s ostatními ministry je schopen odpovědi na tyto otázky dát, ale domnívám se, že to není nezbytně důvodem pro odklad nebo přerušení tohoto bodu. Myslím si, že když propustíme tuto a další smlouvu do druhého čtení a pánové ministři, členové vlády, poskytnou odpovědi na tyto otázky po příslušné konzultaci a za přítomnosti příslušných ministrů, mělo by to dostačovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP