(18.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Pane ministře, nemusíte mě upozorňovat. Jmenovitě upozorňuji již cca od 17 hodin. Kolega Kühnl vyslechl mou prosbu a odešel to dodiskutovat do kuloárů.

Pokud je klid ve sněmovně, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji. Většina diskutujících se opírala zřejmě o stejné podklady, které jsem měla i já k dispozici a které jsem zde uvedla ve svých osmnácti připomínkách, ale podotkla jsem, že ne se všemi osobně souhlasím, a na tom také trvám.

Chtěla bych jenom podotknout, že jako historik se zabývám současnými dějinami a dovolila jsem si v té oblasti publikovat i několik prací a vždy se opírám o prameny a fakta. Nikdy bych si zde nedovolila říci, že většina archivářů souhlasí s tím, aby tento zákon prošel v prvním čtení, kdybych si to neověřila. Já se neopírám jenom o vyjádření Vědecké archivní rady, ale opírám se o vyjádření svých přátel ze státních archivů, okresních i zemských. Obrátila jsem se osobně na mnohé archiváře v archivech specializovaných, a dokonce jsem
e-mailem rozeslala výzvu všem archivům městským, podnikovým, státním i specializovaným. Z podnětů, které jsem dostala, jsem si sestavila statistiku, a proto opakuji, že většina archivářů tento návrh podporuje, byť s výhradami.

Chtěla bych vás požádat, abyste přihlédli i ke většinovému názoru archivářů a abyste přijali a schválili tento návrh zákona v prvním čtení, a to i přesto, že zde čtyřikrát padl návrh na zamítnutí a třikrát návrh vrátit předkladateli k dopracování. Jedenkrát zde padl návrh na prodloužení termínu na projednávání případně ve výborech o 60 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce a budeme rozhodovat. Znovu se pokusím přivolat všechny poslance do sněmovního sálu, odhlásím vás a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili aktuální stav ve sněmovně.

Podle jednacího řádu budeme nejdříve hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu… Aha. Pardon. Byl tam jeden podmíněný návrh. Omlouvám se. Nejdříve hlasujeme o zamítnutí.

Věřím, že všichni, kteří mají zájem hlasovat, se již přihlásili a jsou připraveni hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 735 a ptám se, kdo je pro zamítnutí navrženého zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 735 z přítomných 140 pro 46, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat návrhem na vrácení předloženého návrhu zákona navrhovateli k dopracování. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 736 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 736 z přítomných 140 pro 62, proti 66. Návrh nebyl přijat.

 

Protože nebylo rozhodnuto o zamítnutí ani o vrácení, budeme hlasovat o návrzích na přikázání a ještě předtím rozhodneme jednotně o lhůtě k prodloužení návrhu zákona k projednání. Návrh předložil pan kolega Kvapil, jestli se nemýlím, paní zpravodajko, a ministr vnitra s tím za navrhovatele souhlasil. Prodloužení bylo o 60 dnů.

 

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 737, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 737 z přítomných 141 pro 138, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Lhůtu k projednání předloženého návrhu jsme prodloužili o 60 dnů, tedy na 120 dnů. Nyní se budeme zabývat návrhy na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. V obecné rozpravě padl návrh od kolegy Plevy na přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ptám se, kdo má jiný návrh. Nevidím jiný návrh.

Můžeme přistoupit k hlasování. Nejdříve rozhodneme o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, a to v hlasování pořadové číslo… Ještě pan kolega Ransdorf před hlasováním.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já jsem se domníval, že pro posuzování jednotlivých zákonů je důležité pro poslance stanovisko odborného orgánu. V daném případě archivní rady. Zdá se, že sněmovna se zachovala jinak, a zdá se, že co poslanec, to odborník na příslušnou problematiku, a proto navrhuji, aby všechny výbory parlamentu se zabývaly touto problematikou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já s vámi nemohu souhlasit, protože jednací řád například nepředpokládá přikázání organizačnímu výboru. Stejně tak nepředpokládá přikázání mandátovému a imunitnímu výboru a stejně tak z jednacího řádu vyplývá, že speciální postavení má výbor volební, který se zabývá jenom návrhy na projednání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, resp. členů Rady České televize. Prosím, upřesněte svůj návrh, abychom o něm mohli hlasovat, protože takto je návrh nehlasovatelný.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já chápu, že někteří kolegové by tím měli dvojitou práci, kolega Filip také, takže samozřejmě organizační výbor vyjímám z tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: A mandátový a imunitní výbor?

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Mandátový a imunitní výbor samozřejmě také. Ale všechny odborné výbory, to znamená - mohu je vyjmenovat, jestli si to přejete - nechť se zabývají touto věcí. Například tato věc bude mít i dopad na státní rozpočet. Bude mít dopad i na další obory, které tady jsou. Myslím si, že samozřejmě budeme muset také projednat specifické postavení jednotlivých archivů. Myslím si, že je důležité, aby opravdu všechny odborné výbory parlamentu se touto věcí zabývaly.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Prosím ještě, aby se pan kolega Ransdorf dostavil… Já samozřejmě nemohu přímo navrhnout, pokusil jsem se panu kolegu Ransdorfovi pomoci v tom, aby upřesnil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP