(12.40 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Že se Ministerstvo financí domnívá, že je možné dodat chybějící finance státnímu rozpočtu v řádu stovek miliard korun prodejem podniků, jejichž reálná cena se pohybuje v řádu jednotek miliard korun, a zcela logicky mě děsí představa, co se v našem regionu bude dít, když se privatizace nepovede, nebo lépe řečeno provede, a pak se vítěz s největší nabídkou ujme výkonu vlastnických práv zcela pod diktátem výhradně ekonomických pravidel o návratnosti investic."

Další citát: "Chci však pevně věřit, že to, co mě děsí, nebude cestou vlády, která jistě udělá vše pro udržení zaměstnanosti a stabilitu regionu a vybere takového nabyvatele státního podílu v Sokolovské uhelné, který bude schopen a ochoten své závazky nejen deklarovat, ale také je přijmout jako závazky smluvní a následně jim pod jasně formulovanou sankcí dostát."

Toto je několik citací. Můžete si troufat hádat, kdo je řekl, ale možná se spletete. Převážnou část citátu kolega Suks z ODS, pan Jakobec - starosta města Sokolov, také člen ODS, a Oto Němec, předseda Svazu podnikatelů Karlovarského kraje, osoby, které vůbec nejsou spjaty se sociální demokracií. Samozřejmě uvádějí tyto věci. Osobně s jejich názory souhlasím.

Aby to nebylo tak úplně jednoduché, protože důležitost privatizace hnědouhelných společností a zvláště Sokolovské uhelné - mluvím za region Sokolovska, jsem poslancem z Karlovarského kraje - zajímala více subjektů a ty se k tomu vyjadřovaly.

Dovolím si citovat z usnesení rady města Sokolova: Jde o největšího zaměstnavatele v našem kraji a stávající vedení zatím velice citlivě přistupuje k politice zaměstnanosti a k sociálním otázkám. Jakýkoli otřes v už tak napjaté sociální situaci sokolovského okresu by mohl mít téměř smrtící důsledky.

Usnesení rady Karlovarského kraje: Doporučuje vládě ČR privatizaci hnědouhelného hornictví vnímat jako ucelený proces a zvážit současnou privatizaci v Ústeckém a Karlovarském kraji, a zabránit tak nerovnému postavení jednotlivých producentů hnědého uhlí na trhu. Při privatizaci Sokolovské uhelné, a. s., Sokolov, upřednostnit projekt zajišťující vyšší ekonomickou prosperitu a sociální stabilitu Sokolovska, resp. celého Karlovarského kraje.

Abych se u vyjádření krajských představitelů zdržel více, mám tady materiál, který zaslal hejtman Karlovarského kraje pan doktor Pavel na vládu - vyjádření k podmínkám privatizace. Jak víte, byla diskuse o podmínkách v návrhu způsobu nakládání s majetkovou účastí státu. K těmto podmínkám se vyjadřuje takto - vyberu jen dvě věci, protože materiál je trochu širší, dovolím si to zjednodušit. To, co doporučuje vládě, jak vnímat privatizaci, jsem citoval před chvílí.

K podmínce A se hovoří: Předpokládáme, že podmínka, aby to dělala firma, která má oprávnění, neznamená vyloučení managementu Sokolovské uhelné z privatizace. Je všeobecně známo, že podporujeme regionální privatizaci za účasti současného vedení, která svými výsledky při vedení Sokolovské uhelné a také chováním v regionu je pro nás garancí pozitivního vývoje území kraje i po doprivatizaci společnosti. Plně se ztotožňujeme s tím, že cena nemůže být hlavním a jediným kritériem soutěže, a její maximalizace by mohla přinést nejen Sokolovské uhelné, ale celému našemu regionu nedozírné následky. Proto doporučujeme, aby se provedlo objektivní ocenění státních podílů nezávislým subjektem, a takto stanovené ceny by velice usnadnily diskusi o podhodnocení nebo nadhodnocení ceny a tento postup by ulehčil hodnocení objektivity jednotlivých nabídek.

Mohu pokračovat dále. Mám tady prohlášení Zájmového sdružení právnických osob Sokolov-západ. Hovoří: Proto chceme vyzvat vládu České republiky, která proklamovala sociální jistoty jako základ své politiky, aby při svém rozhodnutí zvážila závažnost nastalé situace, a jednak se nám krátkodobý efekt zisku vrátí v daleko větších nákladech, které bude muset stát vyplatit na sociálních dávkách a při řešení zaměstnanosti.

Zájmové sdružení právnických osob Sokolov- západ je složeno ze starostů. Hejtman Karlovarského kraje je delegován za stranu ODS.

Jsou to názory na podmínky, kterých se měla týkat privatizace, zcela jasné.

Další vyjádření k rukám předsedy vlády je od účastníků jednání podnikatelů Karlovarského kraje: Žádáme komplexní provedení rozhodnutí o doprivatizaci hnědouhelného průmyslu, podporujeme doprivatizaci manažerskou cestou.

Prohlášení starostů chodovského regionu: Je třeba vytvořit srovnatelné podnikatelské prostředí. Zkušenosti s uskutečněnými privatizacemi významných regionálních podniků Mattoni nebo Becherovka jsou pro nás varováním. Upozorňují na jisté sociální dopady neuvážené privatizace tohoto velkého primárního vlastníka.

Další je Klub pro rozvoj regionu SPKK atd.

Tyto subjekty všechny oslovovaly a vyzývaly k vícekriteriální soutěži, mnohdy naznačily i otázky podmínek, které by tam měly být. Je tady i vyhlášení Hospodářské a sociální rady Sokolovska, které mám čest být předsedou, když jsme se privatizací Sokolovské uhelné již zabývali před dvěma lety a letos znovu na jaře. V tomto prohlášení Hospodářské a sociální rady se jednoznačně praví: Proti privatizaci Sokolovské uhelné a Severočeských dolů jako takové nejsou zásadní výhrady, ovšem privatizace by se měla dostat do rukou takových vlastníků, kteří prokázali svou schopnost řídit. Bylo zde také vzpomenuto, že v čele ČEZ musí být někdo, kdo umí tzv. jádro, a je pochopitelné, že je zde požadavek, že jestli někdo chce privatizovat hnědouhelné společnosti a chce, aby byly provozovány - to chceme - musí tam být někdo, kdo umí uhlí.

Jestli si myslíte, že Hospodářská a sociální rada Sokolovska zastupuje nějakou úzkou skupinu, mohu citovat několik členů, kteří jsou členy Hospodářské a sociální rady: Regionální hospodářská komora Poohří, regionální rada odborových svazů ČMKO z Karlovarského kraje, Odborové sdružení železničářů, Sdružení odborových organizací Sokolovského regionu pracovníků v hornictví, geologii a naftě, Sdružení podnikatelů Poohří, Sdružení podnikatelů Karlovarského kraje atd. Opět to jsou lidé, kteří vědí, o čem mluví, mnozí z nich pracují v hnědém uhlí a v hornictví, takže vědí velice dobře, jak posoudit a případně doporučit, jakým způsobem vybrat toho nejlepšího vlastníka.

Na závěr bych se chtěl odvolat na prohlášení Svazu obcí Kraslicka, které bylo 28. 11. publikováno v našem regionálním tisku - výzva o tom, aby privatizace proběhla tak, aby byl nadále zajištěn sociální smír a rozvoj území.

Tím vším a výzvami, které tyto orgány a organizace zaslaly vládě, bylo formulováno a bylo nastíněno, nejen že je nutná vícekriteriální soutěž, která zajistí rozvoj regionu, ale byly nastíněny i jednotlivé podmínky, které vláda, resp. meziresortní komise uplatnila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP