(17.30 hodin)
(pokračuje Palas)

Výjimky z dodržování veterinárních požadavků jsou uplatňovány u podniků uvedených v seznamu podniků s přechodným obdobím, který je součástí přílohy přístupové smlouvy.

Z původního počtu 42 provozů 22 provozů odstranilo již v předstihu zjištěné závady, anebo pozastavilo svou činnost na dobu nutnou k odstranění nedostatků.

Pro vaši informaci bych chtěl podle posledních oficiálních podkladů Státní veterinární správy uvést, že stav provozů zpracovávajících suroviny nebo vyrábějících potraviny živočišného původu je ke dni 13. 1. následující: máme celkový počet schválených provozů, které zpracovávají potraviny, 3686, počet pozastavených provozů 33, počet podniků, které ukončily činnost, je 809 - a z toho 414 provozů ukončilo činnost z ekonomických důvodů, nikoli tedy z důvodů, že nesplňovaly kritéria daná Evropskou unií, a 395 provozů ukončilo činnost z důvodu nesplnění hygienických požadavků.

V posledních dnech, zhruba před 14 dny, zde byla kontrola, veterinární kontrola našich provozů. Musím říci, že to je otázka pohledu. Samozřejmě se domnívám, že inspektor Evropské unie za peníze Evropské unie musí vykázat činnost, a musí tedy vždycky najít ať už nějaké provozní nedostatky, nebo podobně. Zhruba v sedmi případech našel - a je to názor těchto inspektorů, názor naší veterinární služby je jiný, je to tedy vždycky věc pohledu - že by činnost měla být ukončena; bylo kontrolováno zhruba 80 provozů. Musím říci, že podstatnou část těchto provozů označili za průměrné. Ale znovu opakuji, že to je věc pohledu. Já mám o našem potravinářském průmyslu, a předpokládám, že i vy, pane poslanče (k poslanci Pešánovi), mínění poměrně solidní; myslím si, že máme poměrně dobrou úroveň, a uvidíme, jak obstojíme v Evropské unii. Já jsem přesvědčen, že náš potravinářský průmysl i naše zemědělství je konkurenceschopné.

Ještě jste mi položil otázku o koncepci potravinářského průmyslu. Chtěl bych říci, že teze koncepce potravinářského průmyslu jsou zpracovány a pracuje se nyní na detailech koncepce potravinářského průmyslu.

Tolik k vašemu dotazu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi a táži se pana poslance, zda chce položit doplňující otázku. Ano, prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji. Pokusím se být teď rychlejší. Děkuji panu ministrovi za odpověď, i když musím konstatovat, že ač to bylo zajímavé, že to nebyly odpovědi na mé položené otázky, ale to nevadí.

Chtěl jsem jen upozornit na to, že dlouhodobě je podle mého názoru zpracovatelský průmysl mimo pozornost Ministerstva zemědělství. Pan ministr tu sice citoval nějaké částky, které tam šly, jsem si toho vědom, ale ve srovnání s penězi, které šly do agrokomplexu do prvovýroby, se to nedá srovnat. Jen pro příklad bych uvedl subvencování přebytků mléka ve výši 2,5 miliardy. Právem se proto zpracovatelé cítí jako přívěsek - já jsem to tak říkal - Ministerstva zemědělství, a proto jsem položil tu otázku, zda Ministerstvo zemědělství je opravdu připraveno tento sektor mít pod svými křídly a jestli by nebylo lepší, aby zpracovatelé přešli pod Ministerstvo průmyslu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má ministr zemědělství pan Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Už jsem řekl, pane poslanče, že pokládáme zpracovatelský průmysl za součást agrárního komplexu. Je to samozřejmě věcí také potravinářů, kde se příslušně cítí - jestli více u nás v agrokomplexu, anebo v potravinářském průmyslu.

Znovu zdůrazňuji, že my jsme v posledních dvou letech dali do tohoto systému ať už z prostředků národních zhruba 600 milionů korun, z prostředků Sapardu a národních zhruba další zbytek do miliardy, byla to zhruba miliarda zdrojů, které vyprovokovaly investice zhruba v objemu tří miliard, takže si myslím, že jsme něco udělali, a chci říci, že s mým nástupem do funkce ministra zemědělství začalo se dít dost změny struktury potravinářského průmyslu a jejího zlepšení. To je potřeba myslím říci objektivně, a já se k tomu hlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. V další interpelaci vystoupí paní místopředsedkyně Němcová, která bude interpelovat místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí pana Cyrila Svobodu. Dalším vylosovaným je pan poslanec Jiří Bílý, který bude interpelovat pana místopředsedu a ministra vnitra Stanislava Grosse.

Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Vážený pane místopředsedo vlády, dámy a pánové.

Chtěla bych se vás, pane místopředsedo, zeptat na tuto věc. Ze sdělovacích prostředků známe informaci o tom, že vás na některých zahraničních cestách doprovází předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pan Petr Pospíchal. Naposledy to bylo na vaší cestě na Filipíny a Nový Zéland. Cestovní náklady hradí Ministerstvo zahraničí, náklady pobytu hradí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Tiskový odbor Ministerstva zahraničních věcí informaci potvrdil s tím, že pan Pospíchal s vámi cestuje jako váš poradce.

Protože to považuji za neuvěřitelné, a chci se vyvarovat slova skandální, ale nedá mi na ně nemyslet, chci se vás zeptat: Byl pan Petr Pospíchal vaším poradcem již v době, kdy probíhala volba členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání? Nedomníváte se, že je neetické jednání, jestliže předseda nezávislého kontrolního orgánu je poradcem vysoce politicky postavené osoby?

A za druhé: Doprovází vás do lokalit, které mu z titulu předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání - a o tom jsem hluboce přesvědčená - nemohou přinést zásadní poznatky o možnosti regulování médií? Mám teď na mysli konkrétně jednu cestu, kde s vámi byl také v Tádžikistánu, nebo ony už zmíněné Filipíny.

Zároveň vás žádám o informaci, dle jakých kritérií jsou vybírány osoby, které vás do zahraničí doprovázejí, a zároveň vás žádám, abyste mi písemně předložil seznam všech vašich cest s tím, kdo se jich zúčastnil, a důvod účasti jednotlivých členů.

Děkuji vám za tyto informace.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, sice nevím, co se tady děje neuvěřitelného, moc tomu nerozumím, ale pokusím se odpovědět, co se tu jeví jako neuvěřitelné.

Pan Petr Pospíchal je předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což je správní úřad, jako tu je více správních úřadů, a na cestách Ministerstva zahraničních věcí, tedy na mých cestách, jezdí různí náměstci, i na cestu, o které vy mluvíte, jel náměstek ministra financí, a pan Petr Pospíchal jel na tu cestu jakožto šéf správního úřadu.

Náklady, které mnělo Ministerstvo zahraničních věcí, jsou, mohu říci, zásadně nulové, protože se letělo letadlem speciálním, jak se létá - létá tak prezident republiky, létá tak premiér, ministři zahraničních věcí a další ministři, kteří užívají toto letadlo po řádném schválení vládou. Znamená to tedy, že ty náklady jsou stejné a není s tím žádný zvýšený náklad.

Pokud jde o hrazení pobytu pana předsedy Pospíchala, tak ho hradil z prostředků zřejmě rozpočtových, protože měl tuto cestu schválenu Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, usnesením této rady měl tuto cestu schválenu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP