(Jednání pokračovalo ve 12.13 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste zaujali místa ve sněmovně. Vážení kolegové, ještě jednou prosím, abyste zaujali svá místa. Budeme pokračovat v přerušeném projednávání bodu číslo 93.

Na úvod sdělení. Byl bych rád, kdybychom předešli možným procedurálním sporům. Přiznám se, že jako řídící schůze mám trochu problém s tou procedurou, která znamená, že po uzavření obecné rozpravy, po přeběhnuvších několikerých hlasováních je rozprava znovu otvírána a padají nové návrhy. Nicméně - (Domluva s ministrem vnitra mimo mikrofon). Děkuji. - Je to problém, který by znamenal de facto relativizaci celé procedury, která je jinak přesně stanovena. Teď jsem zaznamenal návrh pana ministra vnitra na stažení svého návrhu na zkrácení lhůty. Mohu logicky z toho dedukovat, že pan kolega Nečas adekvátně stáhne svůj návrh na opakované zamítnutí? (Ne.) Tak asi já logicky špatně dedukuji. Chyba je na mé straně, kde jinde by mohla být. Dobře tedy.

V každém případě rozprava, pokud se nepletu, ještě nebyla uzavřena, ta znovu otevřená rozprava? (Ministr vnitra mimo mikrofon předpokládá vrácení do stavu před znovuotevření rozpravy.) Dobře, takže rozprava je otevřená, rozprava běží. Já jsem vyjadřoval své osobní námitky vůči takto zvolené proceduře, nicméně platí tedy, že rozprava byla otevřena. Pan ministr mi sděluje, že v případě, že byla otevřena a je považována za standardní obecnou rozpravu, ve které mohou padat různé návrhy, potom platí jeho návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů, platí návrh pana poslance Nečase hlasovat o zamítnutí.

Prosím pana kolegu, aby se ujal slova jako další přihlášený.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážení kolegové a milé kolegyně, já bych chtěl doplnit a zdůvodnit návrh kolegy Nečase. Je to poněkud netradiční, ale chtěl bych vám říci, že pokud nepřijmeme tuto mezinárodní smlouvu, ono se toho mnoho nestane. Já vám řeknu proč. Celá procedura, o které zde hovořil pan ministr, trvá zhruba tři roky. Tato smlouva má být určena na tři roky. Tím bych chtěl zdůvodnit, proč podporuji to, co zde říkal kolega Nečas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Já také v rozpravě. Já jenom jednu věc, kolegyně a kolegové. Vybrali jste si velmi nešťastné téma k takovéto půtce z jednoho prostého důvodu. Návrh na zamítnutí této smlouvy je návrh na zamítnutí realizace výjimky ze schengenského systému. Vy odmítnete tu výjimku, po které tady voláte. Nic jiného tento návrh není. Chcete-li tuto výjimku odmítnout, dobrá, ale znamená to, že pak bude muset být realizován standardní systém. Já vám to opakuji se vší vážností a nevím, co víc v tuto chvíli tady lze říci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Do rozpravy se přihlásil ještě místopředseda sněmovny pan kolega Vojtěch Filip. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, já slova pana ministra vnitra a místopředsedy vlády musím odmítnout ze zásadních důvodů. My nic neodmítneme. My odmítneme současné znění smlouvy a je na vládě, jestli si opravdu chce vzít na svou odpovědnost zhoršení podmínek pro občany České republiky na česko-slovenské hranici, nebo jestli začne jednat znovu.

Já jsem nabízel spolupráci a pomoc, a nechť pan ministr nemyslí, že když je odpovědný za mediální politiku vlastní strany, že to mediálně zvládne. Tohle, pane ministře, těžko zvládnete. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo sněmovny, kolegyně, kolegové, tohle není mediální záležitost, tohle se týká lidí, kteří tam žijí. (Ohlasy ze sněmovny.)

Já podruhé ve své kariéře v této sněmovně sněmovnu o něco žádám. Rozhodujte podle rozumu a skutečných faktů. Odmítáte výjimku ze schengenského systémů, který budeme muset aplikovat od 1. 5. Prostě po výjimce se volá, výjimka je tady před vámi předložena, a bude-li to odmítnuto, budeme mít opravdu vážný problém, ale lidem na pomezí tím nepomůžete. Opravdu je to takto a ne jinak. Nic víc, nic míň.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stále běží rozprava, do které se hlásí pan kolega Petr Nečas. Prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já bych chtěl v prvé řadě kvitovat, že si pan ministr vnitra všiml, že na moravsko-slovenském pomezí žijí lidé. Chtěl bych připomenout interpelaci z minulého týdne, kdy jeho vystupování na toto téma tomu neodpovídalo. Takže to je pozitivní krok.

Za druhé. Vážený pane ministře, my neodmítáme výjimku ze schengenského systému, my hlasujeme proti špatně dojednané smlouvě, kterou vy jste špatně dojednal s našimi slovenskými partnery. (Potlesk z lavic ODS.) Hlasujeme proti tomu, aby tato špatně dojednaná smlouva poškodila život lidí na moravsko-slovenském pomezí. A bude-li od 1. května zaveden na moravsko-slovenské hranici schengenský systém, vážený pane ministře, jste za to plně zodpovědný vy a je to opravdu na vaši demisi. (Tleskají poslanci ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP