(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má ministr vnitra Stanislav Gross, poté pan kolega Kohlíček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Kolegyně, kolegové. Své odpovědnosti se nikdo nezbaví. Před vámi je návrh, který umožňuje ojedinělou výjimku z schengenského systému. Ojedinělou výjimku. Umožňuje překračování hranic kdekoliv nejen pro občany České republiky, ale i pro občany Evropské unie a bezvízové cizince kdekoliv na individuální povolení, umožňuje překračování státních hranic na hraničních přechodech, to je jasné, a umožňuje překračování státních hranic na určených místech, která byla ustanovena podle potřeb samospráv. Ani jedna žádost obce, města na české nebo slovenské straně nebyla odmítnuta. Všechny návrhy, které ze samosprávy vzešly, jsou akceptovány. Nelze vyjednat nic lepšího. Nelze. Protože nepřekročitelné pravidlo je, že hranice mezi státy, ať už na vnějších hranicích, nebo dočasně vnějších hranicích, se mohou překračovat pouze na hraničních přechodech a vymezených místech. Jestli tato smlouva odmítnuta bude, tak ten důsledek padá bez jakékoliv pochybnosti na ty, kteří proti této smlouvě hlasují.

Já znovu říkám: vidím deficit informovanosti, za toto přijímám díl zodpovědnosti a dá se to dohnat ve druhém čtení. Přijímám kritiku, o které tady hovořil kolega Říman, na zákon o ochraně státních hranic, protože jsme možná těch 50 metrů nevymysleli dobře, a budu hledat cestu, jak to řešit. Ten život na hranicích mnohem více komplikuje realizaci tohoto zákona a tam si myslím, že nějaké cesty se dají hledat. Ale tato smlouva je smlouva, která umožňuje, aby se neuplatňoval ten přísný režim, který se jinak uplatňovat bude, ať se to komu líbí v tuto chvíli, nebo nelíbí, protože jsme pár měsíců před vstupem do Evropské unie. Jinak to není a nikdo tady argument relevantní prostě neřekl.

Já bych skutečně poprosil, aby se hlasovalo s chladnou hlavou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. S přednostním právem vystoupit pan místopředseda sněmovny Vojtěch Filip, poté pan kolega Kohlíček, Zahradil a Říman.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové. Já si nemyslím, že to je otázka malé informovanosti. Já jsem ve svém vystoupení připomněl to, co je běžné jak uvnitř Evropské unie, tak i jenom uvnitř schengenského systému. Prosím vás, jestli někdo chce tvrdit, že mezi státy, jako je Švédsko a Norsko, existuje přechod jenom na hraničním přechodu, tak prosím vás, nemluvme o tom. To je mezi členským státem a nečlenským státem. Totéž platí mezi Finskem a Švédskem, mezi dvěma členskými státy uvnitř schengenského systému.

Já chápu snahu místopředsedy vlády a ministra vnitra obhájit svou práci a smlouvu, ale já si nemyslím, že bychom byli my tak neinformováni a domnívali se, že nic jiného, než co je dojednáno, dojednat nejde. Jde to dojednat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Kohlíček bude muset ještě chvíli vyčkat. Slovo má ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, pan kolega Filip se teď usvědčil, že opravdu vůbec neví, o čem mluví.

Pane kolego, vy - prostřednictvím pana předsedajícího - nevíte, o čem mluvíte. Norsko je členem schengenského systému, Norsko je v "schengenu", přestože není v Evropské unii. Česká republika není. Česká republika bude v "schengenu" nejdříve, pokud to dobře půjde, v roce 2007.

Proboha, kvůli neinformovanosti a neznalosti neničte život na česko-slovenských hranicích!

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan kolega Kohlíček, připraví se pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Vážení kolegové, milé kolegyně. Já se domnívám, že bychom si měli shrnout fakta. Dnes máme smlouvu o nadstandardních vztazích se Slovenskem. To je ta smlouva, kterou prý není možné vyjednat. Vstupujeme do Evropské unie, nikoliv do schengenského prostoru. Do schengenského prostoru po splnění nějakých opatření se možná dostaneme v roce 2006. Takže o čem je tady řeč? Na co potřebujeme novou smlouvu? Odpovězte si sami a podle toho hlasujte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Jan Zahradil, připraví se pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající. Já bych rád vyhověl apelu ministra vnitra, abychom se rozhodovali vlastním nebo chladným rozumem - teď nevím, které adjektivum přesně použil - abychom podle toho také jednali a vystupovali. Dobrá.

Pan ministr zde uvedl, že ten, kdo hlasuje proti tomuto zákonu, tomuto návrhu, hlasuje proti dojednané výjimce. Je zapotřebí k tomu dodat ještě druhou větu, nebo druhou část této věty, která zní: proti výjimce, která i tak zhoršuje situaci oproti stávajícímu stavu. A pan ministr tady řekl, že nic lepšího, žádné jiné podmínky dojednat nelze. Já myslím, že místo slova "nelze" by bylo spíše na místě použít slovo "neumíme", nebo "neuměli jsme". Respektive, abych byl ještě přesnější a nekřivdil tak úplně panu ministrovi vnitra nebo ostatním členům vlády, bylo by možná na místě říci, "neumí" nebo "neuměl" náš vrchní vyjednávač pro vstup České republiky do Evropské unie, a proto jsme ho zřejmě navrhli na eurokomisaře. Děkuji. (Potlesk).

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan kolega Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Dámy a pánové, já bych byl velmi rád, aby pan ministr vnitra při zdůvodňování tohoto návrhu nedělal dvě věci, kterými nás i veřejnost mate. Za prvé, aby si nebral jako rukojmí občany České republiky, kteří žijí v příhraničním prostoru na česko-slovenské hranici a netvrdil jim z tohoto místa, že on udělal všechno pro to, aby se jejich situace zlepšila. Je to argumentace, která se nedá popsat jinak než příslovím "zloděj křičí: chyťte zloděje". Protože pravda je přece taková, že situace pro občany žijící v příhraničí se touto smlouvou zhoršuje proti současnému stavu. Nikoliv zlepšuje. (Potlesk).

A to, že prý vláda, ministerstvo, ale zřejmě naši vyjednávači nedokázali vyjednat lepší podmínky pro tyto občany a pro celou Českou republiku, to přece neznamená, že automaticky budou všichni v této sněmovně skákat radostí, děkovat ministrovi vnitra a vládě a podporovat jejich špatný návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP