(12.30 hodin)
(pokračuje Říman)

A druhá věc, kterou bych chtěl, aby tady jasně zazněla, je to, že pan ministr vnitra se účelově chytil mého slova "dojednaná výjimka". Žádná dojednaná výjimka v jednáních o přistoupení České republiky do Evropské unie na toto téma prostě neexistuje. Pokud by existovala, musela by být součástí přístupové smlouvy. A takováto výjimka, o které on tady mluví, součástí žádné přístupové smlouvy České republiky do Evropské unie prostě není. Pokud to je nějaká výjimka, tak to je něco, co bylo dojednáno na úrovni resortu a příslušné buňky v Bruselu, ale nejedná se o standardní výjimku ve smyslu, jak tomu rozumíme. Jinými slovy: mohlo býti dojednáno v podstatě cokoli.

A znovu opakuji, co jsem tady řekl dopoledne. Nedokážu si představit, že by Evropská unie byla tak zbyrokratizovaná a tak nesmyslně se chovala, že by nebyla ochotna slyšet na argumenty toho typu, že česká a slovenská hranice je díky svému vývoji v posledních několika desítkách let naprosto unikátní hranicí, protože byla třičtvrtě století hranicí společného státu, což není nikde jinde v Evropě taková zkušenost, a že by nevyslyšela naše námitky a naše požadavky na to, aby tento nadstandard, který byl bezproblémový a všemi vítán, nemohl pokračovat ne navždy, ale na "ubohé" tři následující roky, protože potom, pakliže všechno dobře půjde, a není důvod se domnívat, že by tomu tak nemělo být, všechno to, o čem se dneska tady bavíme, všechny ty prostředky, které budou muset býti alokovány do opatření, která vyvolá tato smlouva, prostě budou shozeny ze stolu a hranice přestane existovat.

Nevěřím tomu, opakuji, nevěřím tomu, že by úředníci v Evropské unii v Bruselu byli tak zaslepení, že by na tyto jednoznačné argumenty neslyšeli. My jsme je tam je prostě neříkali. V tom je ten problém. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Václav Exner, prosím. Zároveň prosím o klid ve sněmovně.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, myslím, že je na místě přečíst k této diskusi první větu předkládací zprávy k projednávanému sněmovnímu tisku pro Parlament České republiky. Tato první věta zní následovně: "Česká republika a Slovenská republika budou od vstupu do Evropské unie implementovat schengenské acquis, které oba státy zavazuje k zajištění vysoké úrovně ochrany státních hranic." Diskuse, jestli vstupujeme do Evropské unie, nebo do schengenského prostoru, touto větou nabývá poněkud jiného rozměru. My vstupujeme do Evropské unie, ale zároveň jsme se zavázali, že budeme implementovat schengenské acquis, a to ne schengenské acquis tak, jak by vyplývalo z vnitřního postavení České republiky v Evropské unii, ale jako vnější hranice uvnitř Evropské unie.

Domnívám se, že tady je potřeba konstatovat, že výsledkem jednání o přistoupení k Evropské unii bylo převzetí nevýhod schengenského acquis pro vnější hranice, ale nezajištění výhod, které by schengenské acquis mohlo přinášet, kdybychom naše hranice například se Slovenskem mohli posuzovat jako hranice vnitřní.

Myslím si, že zhoršení situace pro občany České republiky i Slovenské republiky na společné hranici je zcela jisté, a koneckonců se konstatuje také právě v předkládací zprávě. Ale jestliže příslušnou smlouvu neschválíme, vytvoříme pro vlády České republiky a Slovenské republiky prostor k tomu, aby se snažily situaci ještě změnit tak, aby to, co očekáváme, že se snad stane v průběhu několika let, mohlo na této výjimečné hranici platit už od samého počátku. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se dále hlásí pan kolega Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych ještě jenom říci jeden argument, který tady nebyl asi dostatečně zmíněn, a navázat tak na vystoupení svého kolegy Martina Římana, kde říkal, že tato smlouva zhoršuje současnou situaci a v čem je toto zhoršení. No to je přece v tom, že dnes občané mohou chodit na občanku kdykoli přes hranici, a pokud tato smlouva bude přijata, budou muset k té občance ještě mít nějaký další papír. A o tom teď budeme rozhodovat. My si to nepřejeme! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Žádnou další přihlášku nemám, proto rozpravu končím. Závěrečné slovo pro pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, mě bohužel vystoupení, která zazněla v této části rozpravy, utvrzují pouze v jediné věci. Navrhuje se odmítnutí možnosti realizovat výjimku - a teď pro pana poslance Římana: já jsem nemluvil o výjimce z rámce agendy Evropské unie z přístupového jednání, ale mluvil jsem o výjimce ze schengenského systému, ze schengenského acquis - o této výjimce budeme rozhodovat.

Odmítnutí této výjimky z realizace schengenského acquis budete dělat z neznalosti. A je mi to líto. Vystoupení pana poslance Fajmona je zcela jednoznačným důkazem, že prostě někteří z vás vůbec netušíte, o čem hlasujete. Není prostě pravda, že k občance budete potřebovat povolení pro překračování státních hranic - nebudete ho potřebovat. Nebude ho potřebovat nikdo, kdo bude překračovat přes hraniční přechod, ale nebude ho potřebovat ani nikdo, kdo bude využívat všech cest, pěšin, které dnes přes česko-slovenské hranice vedou mimo hraniční přechody. To je těch 72 míst, která si vybraly samosprávy z české i slovenské strany. Jestli nám řeknou za půl roku: "nemá jich být 72, ale má jich být 100," tato smlouva umožňuje jenom mezivládním ujednáním je na těch 100 rozšířit. Každé místo, které někdo určí, že je místem, které by mělo být určeno, tak určeno bude a žádné povolení k občance tam prostě potřebovat nebudete. Povolení k občance je zapotřebí jenom tam, když skutečně někdo bude chtít jít, jak tady hovořil pan místopředseda Svoboda, křovím, přes pole nebo někudy, kudy se běžně nechodí. Ano, tam toto individuální povolení bude zapotřebí. Jinak k občance, jak bylo řečeno, nic zapotřebí není.

A k tomu, co říkal pan kolega Zahradil. Myslím si, že to bylo vystoupení, které na rozdíl od některých jiných bylo vystoupením, které věcně bylo správné. Ano, je to výjimka ze schengenského acquis. Ano, je to minimálně v jedné položce zhoršení současného stavu. V tom má pan kolega Zahradil pravdu, to já jsem nikde nepopíral. Na druhé straně tato položka zhoršení je vykompenzována mnoha věcmi, o kterých jsem hovořil. A je vykompenzována třeba i tím, že nadstandardní režim se bude vztahovat i na občany Evropské unie, i na občany třetích bezvízových zemí, což je další impuls pro rozvoj turistického ruchu.

Nic víc k tomuto vystoupení říci nemohu. Nechci samozřejmě hodnotit vyjednávání pana kolegy Teličky, protože si myslím, že to asi nepatří do této debaty a tuto debatu bych zavedl někam jinam. Ale znovu opakuji. Je to výjimka ze schengenského acquis, to je výjimka a jinou výjimku těžko může někdo dostat.

Kolegyně a kolegové, poprosil bych vás, aby se hlasovalo skutečně s vědomím všech těchto argumentů. Protože hlasování, pokud by bylo negativní vůči této předložené smlouvě, by mohlo mít podle mého názoru velmi vážné dopady na život lidí na pomezí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP