(Jednání pokračovalo ve 14.04 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zahájila naše odpolední jednání. Na úvod mi dovolte, abych vám oznámila, že požádal o omluvení své neúčasti z našeho odpoledního jednání od 18 hodin místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

Kolegyně a kolegové, naším dnešním ranním hlasováním jsme rozhodli o tom, že prvním bodem našeho odpoledního jednání bude bod 118, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 551 z roku 1991 Sb., sněmovní tisk č. 444. Je obvykle v této sněmovně zvykem, že se pevně zařazený bod předřazuje před rozjednaný bod. Nicméně se domnívám, že bychom v tomto případě - a i po poradě s paní navrhovatelkou - měli a bylo by vhodnější, abychom dokončili rozjednaný bod jednání, tedy jednání a hlasování o dani z přidané hodnoty. Pokud proti tomu nebudete mít námitek, tak tento bod dokončíme, potom bychom projednali bod paní poslankyně Emmerové, který bude velmi krátký, jak jsem slyšela, a poté bychom pokračovali bodem č. 105. Vidím, že není proti tomu žádných námitek. Budeme tedy pokračovat v hlasování a projednávání. Ještě se pokusím všechny kolegyně a kolegy přivolat. (Opakovaně zazněl gong.)

 

Předtím než budeme pokračovat, poprosila bych pana zpravodaje, aby mě teď sledoval. Domnívám se, že pan místopředseda Langer ukončil rozpravu. V té rozpravě padl návrh na opakování druhého čtení a také tam padaly návrhy legislativně technických úprav. Takže my budeme hlasovat o návrhu na opakování druhého čtení, ale ještě předtím, než nechám o tomto návrhu hlasovat, se ptám pana zpravodaje a pana navrhovatele, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Nechtějí.

Snažím se gongováním přivolat všechny kolegy, kteří chtějí hlasovat. Takže ještě chvilku počkáme. Sděluji vám, že hlasovat začneme ve 14.08 hodin.

Pan poslanec Doktor se hlásí.

 

Poslanec Michal Doktor: Paní místopředsedkyně, neb já jsem naslouchal, i teď konzultoval s předkladatelem návrhu s panem poslancem Kučerou to, jakým způsobem byl míněn jeho návrh na hlasování na vrácení tohoto sněmovního tisku k projednání ve druhém čtení. Bylo tak zamýšleno, aby bylo hlasováno po ukončení těch vystoupení, která jsou věnována technickým a legislativně technickým úpravám. Myslím, že by prospělo našemu jednání, aby zazněly tyto opravy a posléze bylo dáno hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já mám za to, že tyto návrhy padly - legislativně technické, ty už byly předneseny. Nicméně vám vyhovím a dávám slovo panu zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Legislativně technické úpravy zazněly v rozpravě, ale já děkuji panu poslanci Doktorovi, který ač z opozice, zjevně je tolerance sama. My jsme totiž teď měli - těsně před obědem jsem byl k tomu ještě vyzván, abych přednesl návrh procedury. Takže pokud by s tím kolegové souhlasili, tak by mohla být přednesena a domluvena procedura, a pak by se mohlo hlasovat jak o proceduře, tak o návrhu na vrácení do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Správně je to obráceně, nicméně já se nebráním tomu postupu, který navrhujete. Myslím si, že nemá velkého významu, v jakém pořadí to bude. Takže prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pokud sněmovna laskavě dovolí, prosím, sledujte mě k návrhu procedury.

Nejprve bychom hlasovali o legislativně technických připomínkách, které jsem přednesl já a pan poslanec Martínek, a to en bloc. O legislativně technickém návrhu, který předložila paní poslankyně Bayerová ke svému pozměňovacímu návrhu, bychom nehlasovali v tomto bloku, ale hlasovali bychom o něm až v rámci jejího pozměňujícího návrhu ve smyslu přednesené legislativně technické připomínky. Potom bychom hlasovali o pozměňujících nebo alternativních návrzích k tisku č. 496/2, tedy k usnesení rozpočtového výboru. Jednalo by se o návrhy C4 až C8, D5 až D20, F1 až F4, I, K2, P, T, U1 a U2 a Y. V textu je ještě jeden pozměňující návrh k usnesení rozpočtového výboru, a to je návrh pana poslance Býčka, který navrhuji po dohodě s navrhovatelem elegantněji vyřešit tak, že o bodu 233 usnesení rozpočtového výboru bychom hlasovali samostatně jako další krok. Poté navrhuji hlasovat o usnesení rozpočtového výboru en bloc, poté hlasovat o pozměňujících návrzích, které padly ve druhém čtení k vládnímu návrhu, poté za předpokladu, že by nebyly schváleny příslušné body usnesení rozpočtového výboru, o návrzích pana poslance Martínka K3 a K4, které byly předloženy podmínečně pro případ, že by nebyly schváleny příslušné pozměňující návrhy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP