(17.30 hodin)
(pokračuje Čermák)

S tím novým zákonem se bude muset totiž seznámit nejen veřejnost uživatelská, jak to zkráceně nazývám, ale i soudci, státní zástupci, kteří mohou také vstupovat do konkursních řízení, advokáti a celá právnická obec.

Tak toto je v této době stav prací a výhled, jak bychom chtěli dále postupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Čermákovi. Pan poslanec Pospíšil položí doplňující otázku.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Já si nejprve neodpustím drobnou připomínku. Pane ministře, myslím, že jste naše podnikatele příliš nepotěšil, že de facto za tři roky nejdříve mohou získat novou právní úpravu.

Nicméně má otázka zní: Nepřipadá vám u tohoto právního předpisu, který je tak kontroverzní, jak jste sám říkal, jako nešťastné postupovat opět salámovou metodou, to znamená, připravovat nyní drobné novely, jakousi euronovelu atd. a vedle toho paralelně pracovat na novém kodexu nebo na úplně nové úpravě? Mám obavu, že to výrazně může snížit právní jistotu u takto kontroverzního právního předpisu, kde jde o majetky, o postavení dlužníků, o postavení věřitelů. Prosím o odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. Hovořit bude pan ministr Karel Čermák.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Ano, já mám salámovou metodu stejně málo rád jako pan poslanec Pospíšil. Ale ta novela, kterou chceme předložit velmi rychle, je nutná zejména kvůli tomu, že implementuje jistou legislativu Evropské unie. A když my tu legislativu implementovat nebudeme a dojde v některém konkursu v důsledku toho, že nebude implementována, k poškození zahraničního účastníka zdejšího konkursního řízení a bude-li to moci být odvozeno od tedy nedostatku implementace, hrozí nám jisté sankce. To je ten hlavní důvod.

Ono v té novele budou ještě jisté drobné úpravy, myslím opravdu drobné, a to z těch hledisek, která se té dnešní úpravě nejvíce vytýkají, to je z toho hlediska, že může v konkursech docházet k nekalé souhře mezi soudcem a správcem konkursní podstaty zejména, a tak už tato novela by měla například jmenování správce vyhradit senátu, a nikoliv konkursnímu soudci, a jisté podobné antikorupční, lze-li to tak nazvat, úpravy, by tedy mohly nabýt účinnost daleko dříve.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Karlu Čermákovi. Nyní je příležitost pro další obvyklou dvojici, pro pana poslance Jaroslava Gongola, který bude interpelovat ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha ve věci prominutí tvrdosti zákona.

Pan ministr Zdeněk Škromach, který se nachází v kuloárech, nechť je upozorněn, že pan poslanec Gongol se ho chystá interpelovat. Pane poslanče, chviličku počkejte, pan ministr tady určitě je. (Ministr Škromach přichází do jednacího sálu.)

Už je vevnitř, takže prosím.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, pane ministře, v minulém roce jsem vás opakovaně interpeloval ve věci nespravedlivosti při výpočtu důchodů horníků podle zákona číslo 188/2001. Při posledním projednávání mé interpelace v této sněmovně jste zde slíbil, samozřejmě s úsměvem, že budete na žádosti jednotlivých žadatelů reagovat odstraněním tvrdosti zákona. I když jsem přesvědčen, že toto řešení je pro horníky ponižující, věřil jsem, že daný slib splníte a od 1. 1. 2004 jim bude tato tvrdost zákona zrušena. Dokonce jsem od vás obdržel kopii příkazu, tuším, že to byl příkaz 27 z roku 2003, kterým jste touto činností pověřil Českou správu sociálního zabezpečení.

Protože je konec února a záležitost není dořešena, chci vám položit tyto otázky: Za prvé - zda potvrzujete i dnes svůj původní slib. Za druhé - proč to dosud není vyřízeno podle vašeho příkazu k 1. 1. 2004, jak jste to slíbil. Za třetí - zda zvýšení bude uplatněno zpětně, tj. od 1. 1. 2004. A za čtvrté - zda ti, kteří půjdou do důchodu po 1. 1. 2004 a jichž se to bude týkat, čili zákon číslo 188, budou muset o toto odstranění tvrdosti žádat, nebo uvažujete o novele tohoto zákona, což by zřejmě bylo nejlepším řešením, které jsem vám doporučoval již při interpelaci.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal:Děkuji panu poslanci Gongolovi. Teď je příležitost pro odpověď pana ministra Zdeňka Škromacha.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, jednak si myslím, že to, že se problém řeší, není nic ponižujícího a že to je normální.

Já nečekám samozřejmě, že jako opoziční poslanec mě budete chválit, to asi bych byl příliš velký optimista, byť sám jsem, ale chci vás samozřejmě seznámit s tím jak věc probíhá, protože těch žádostí je výrazně více, než se původně očekávalo, a my bychom chtěli seriózně tyto věci vyřídit. Každopádně musím říci, že celá věc je řešena rychleji, než kdyby byla řešena například zákonem, protože určitě ještě v této době by nebyl zákon v účinnosti, a předpokládám, že ani do konce letošního roku.

Chtěl bych ve vaší interpelaci ve věci připomínky tvrdosti zákona úvodem pouze připomenout, že zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení mě zmocňuje k odstraňování tvrdostí, které se vyskytly při provádění sociálního zabezpečení, s tím, že mohu pověřit správy sociálního zabezpečení, aby odstraňovaly tvrdosti v jednotlivých případech. Tohoto zmocnění jsem využil v souvislosti s řešením problematiky stanovení výše důchodů některých horníků. Tento postup jsem zvolil i s ohledem na předchozí interpelace v této věci.

Jinak si vzpomínám, že ještě jako poslanec sám jsem interpeloval některé své předchůdce, takže si myslím, že ten problém je skutečně k řešení, a věřím tomu, že ten konečný výsledek bude pro horníky naprosto přijatelný.

Formou příkazu ministra č. 27/2003, který nabyl účinnosti dne 20. října 2003, jsem odstraňováním tvrdosti pověřil Českou správu sociálního zabezpečení, a to z důvodu co možná nejpružnějšího a urychleného postupu při řešení konkrétních případů. Ve svém příkazu jsem rovněž stanovil podmínky, za kterých Česká správa sociálního zabezpečení může v rámci pověření kladně rozhodovat. Současně jsem uložil ústřednímu řediteli České správy sociálního zabezpečení, aby po předchozím souhlasu mého náměstka pro oblast sociálního pojištění a příjmové politiky konkretizoval můj příkaz interním aktem řízení, a to zejména pokud jde o rozhodování, působnost na příslušných stupních řízení v České správě sociálního zabezpečení.

Na základě tohoto pak byla vydána meritorní směrnice náměstkyně ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení pro úsek sociálního pojištění. V souvislosti se zajištěním celé akce musela být provedena mimo jiné také zvláštní programová úprava, která umožňuje zvláštním způsobem zaznamenat v hlavní evidenci důchodů všechny případy hornických důchodů, které byly v rámci odstraňování tvrdosti přepočteny, což je nezbytné pro správnou valorizaci těchto důchodů v budoucnu.

Pro urychlení řízení bylo přijato opatření, aby úprava důchodů byla prováděna bez zvláštní žádosti v případech, kdy bude splnění podmínek pro úpravu důchodů zjištěno v průběhu řízení. O dávku důchodového pojištění například v rámci tzv. vyměřovací agendy. Výše důchodu se upraví od 1. ledna 2004, nejvýše však tři roky zpětně od podání žádosti o tuto úpravu. (?)

Pokud jde o nové přiznané důchody, budou upravovány ode dne, od kterého budou důchody přiznány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP