(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Jaromíru Kohlíčkovi a ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím. Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Budeme se tedy zabývat přikázáním výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, zda má někdo další návrh. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 327 z přítomných 143 poslanců pro návrh hlasovalo 112, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

82.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s přístupem:

1) Úmluva vypracovaná na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii
o používání informační technologie pro celní účely,

2) Protokol ze dne 29. listopadu 1996 vypracovaný na základě článku K.3
Smlouvy o Evropské unii o výkladu Úmluvy o používání informační technologie
pro celní účely prostřednictvím rozhodnutí o předběžné otázce
vydávaných Soudním dvorem Evropských společenství,

3) Protokol ze dne 12. března 1999 vypracovaný na základě článku K.3
Smlouvy o Evropské unii týkající se rozsahu úpravy praní výnosů obsažené
v Úmluvě o používání informační technologie pro celní účely a týkající se zahrnutí
registrační značky dopravního prostředku do Úmluvy - Prohlášení,

4) Protokol ze dne 8. května 2003 vypracovaný v souladu s článkem 34 Smlouvy
o Evropské unii, kterým se mění Úmluva o používání informační technologie
pro celní účely, pokud jde o vytvoření identifikační databáze celních spisů,

a k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda ze dne 26. července 1995
o prozatímním uplatňování Úmluvy vypracované na základě článku K.3
Smlouvy o Evropské unii o používání informační technologie pro celní účely
mezi některými členskými státy Evropské unie
/sněmovní tisk 606/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení poslanci, vážené poslankyně, délka názvu tohoto bodu je ovlivněna mimo jiné tím, že Poslanecká sněmovna bude dávat svůj souhlas k přístupu České republiky k jedné úmluvě, třem protokolům a bude dávat souhlas k ratifikaci jedné dohody. Úmluva je právním aktem, který spadá pod třetí pilíř Evropské unie, jehož cílem je napomáhat předcházení, šetření a stíhání závažných porušení vnitrostátních právních předpisů zvýšením účinnosti spolupráce a kontroly celních správ členských států prostřednictvím rychlé výměny informací mezi těmito orgány. Úmluvu doplňují tři - jak už jsem zmínil - později přijaté protokoly, které jsou její součástí. Současně s úmluvou byla přijata dohoda o jejím prozatímním uplatňování. Tato dohoda byla přijata proto, aby před ratifikací úmluvy všemi členskými státy unie mohla být úmluva uplatňována mezi těmi členskými státy, které již splnily příslušné ratifikační procedury.

Do celního informačního systému jsou vkládány požadavky na provedení přesně definovaných akcí v souvislosti s přestupem osob, zboží nebo dopravních prostředků přes hranice Evropské unie s třetími zeměmi. Těmito akcemi mohou být: zaznamenání přestupu zájmového objektu, nahlášení jeho přestupu přes hranice, provedení kontroly, případně diskrétní sledování. Úmluva spolu s doplňujícími protokoly umožňuje vytvoření identifikační databáze celních případů, která má sloužit k tomu, aby orgány odpovědné za celní vyšetřování mohly při otevírání spisů fyzických či právnických osob zjistit a identifikovat orgán, který již vede nebo vedl vyšetřování vůči těmto osobám v Unii. Tato výměna informací napomůže účinnějšímu boji s kriminalitou a ochraně vnitřní bezpečnosti členských států Evropské unie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Tomáš Dub.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, já si dovolím doplnit pana ministra financí a místopředsedu vlády jenom několika větami.

Jedná se o soubor smluv, ke kterým Česká republika musí přistoupit dle indikativního seznamu smluv a nástrojů vyplývajícího z aktu o podmínkách přistoupení k Evropské unii. Věcně jde o používání informační technologie pro celní účely mezi některými státy Evropské unie. Díky této smlouvě se vytváří CIS neboli Celní informační systém, který by dle této smlouvy mělo spravovat Generální ředitelství cel. Zvláště je v této smlouvě řešena ochrana osobních údajů, tak jak je v materiálu navrhováno. Ochranu osobních údajů by na úrovni České republiky měl řešit nebo kontrolovat a zabývat se jí Úřad pro ochranu osobních údajů České republiky jako nezávislý orgán. Do Celního informačního systému kromě těch partnerských ředitelství cel bude mít přístup i finančně analytický útvar Ministerstva financí České republiky a útvary Policie České republiky. Dále údaje CIS budou moci používat státní zastupitelství i soudy.

Já bych řekl, že tato úmluva není rozporu s ostatními smlouvami, kterými je vázána Česká republika, ani s naším právním řádem, nebude zřejmě klást dodatečné nároky na státní rozpočet.

Doporučuji, aby byla postoupena do druhého čtení, a doporučuji, aby byla přikázána k projednání výboru zahraničnímu. Nicméně vzhledem k tomu tématu ochrany osobních údajů se též domnívám a doporučuji, aby byla přikázána i výboru pro obranu a bezpečnost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Dívám se na pana poslance Jaromíra Kohlíčka, který se mimořádně nehlásí, a nehlásí se ani nikdo jiný, takže obecnou rozpravu končím. (Veselost v sále.)

Budeme se tedy zabývat pouze návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh zahraničnímu výboru. Pan zpravodaj navrhl také výboru pro obranu a bezpečnost. Ptám se, zda má někdo jiný, další návrh. Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat - nejdříve o přikázání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 328 z přítomných 146 poslanců pro návrh hlasovalo 117, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana zpravodaje na přikázání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 329 z přítomných 146 poslanců pro návrh hlasovalo 49, proti 26. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Nyní přistupujeme k bodu 120, dostáváme se ke zprávám. Je jím

 

120.
Zpráva o stavu zemědělství České republiky za rok 2002
/sněmovní tisk 427/

 

Prosím, aby se slova ujal ministr zemědělství pan Jaroslav Palas a předloženou zprávu uvedl.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, na základě § 6 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, předkládám z pověření vlády České republiky Poslanecké sněmovně Zprávu o stavu zemědělství České republiky za rok 2002 neboli takzvanou zelenou zprávu, která je již desátá v pořadí. Zelená zpráva je koncipována na základě získaných zkušeností ze zpracování předchozích zelených zpráv, na základě výsledků předchozích připomínkových řízení a ve snaze o zvyšování odborné úrovně a vypovídající schopnosti tohoto materiálu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP