(12.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dalším bodem našeho programu je bod číslo 142. Je to

 

142.
Informace vlády o opatřeních souvisejících s růstem nezaměstnanosti

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl pověřený člen vlády, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo. (V sále je značný hluk.)

Prosím o klid ve sněmovně! (Předsedající zvoní.)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl materiál "informace vlády o opatřeních k nezaměstnanosti". Materiál jste obdrželi v písemné podobě, takže úvodní slovo bude poměrně krátké.

Nezaměstnanost v České republice dosáhla koncem února rekordní úrovně 10,9, za měsíc březen to bylo 10,7 % registrovaných uchazečů o zaměstnání na úřadech práce, což je asi 570 000 nezaměstnaných osob. Je to skutečně maximum, které bylo dosud dosaženo. V písemné informaci o situaci na trhu práce, kterou jste obdrželi, jsou dostatečně popsány příčiny této situace. Stručně řečeno, jde o kombinaci důsledků procesů působících na naši ekonomiku, především stagnace hospodářského růstu v hlavních zemích našeho exportu, pokračující restrukturalizace prakticky všech odvětví naší ekonomiky, paradoxně úspěšná transformace zpracovatelského průmyslu, doposud našeho hlavního zaměstnavatele, který svojí rostoucí produktivitou práce "plodí" rušením stávajících pracovních míst, ročně cca kolem 30 až 40 (?) míst, nové nezaměstnané. V neposlední řadě je to převažující strukturální charakter naší nezaměstnanosti způsobující, že nezaměstnanými se stávají lidé i s vysokou kvalifikací nebo dovednostmi, které ale nemohou uplatnit v nově vznikajících pracovních místech.

Chci se ale věnovat především otázce, jak tuto nezaměstnanost snížit na přijatelnou úroveň, která je opatřením, které již vláda realizovala nebo které připravuje. Vláda se v prvé řadě zaměřila na reformu veřejných rozpočtů, aby se snížil tlak na státní rozpočet a vytvořil dostatečný prostor pro podporu maximálně možného hospodářského růstu, který je základní podmínkou snížení nezaměstnanosti, snížení daně z příjmu právnických osob na 24 % apod. Ve druhé fázi reformy vláda realizuje opatření v oblasti prorůstových daňových změn. Zejména jde o snížení základní sazby DPH, zrychlení odpisů - (Stále hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře. Jen upozorňuji, že ruch ve sněmovně neumožňuje moc poslouchat vystoupení pana ministra. Žádám vás, abyste rozhovory přenesli jinam. Prosím o klid.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Myslím, že hlasování o DPH bylo tak vzrušující, že samozřejmě chápu pohnutí v myslích mnoha svých kolegů a kolegyň. O nezaměstnanosti už jsme tady hovořili poměrně dlouho a věřím tomu, že to je věc, která bude také svoji pozornost vzbuzovat, ale později.

Takže ve druhé fázi reformy vláda realizuje opatření v oblasti prorůstových daňových změn, zejména jde - jak už byl vlastně nyní zákon o DPH - o snížení této základní sazby DPH, zrychlení odpisů u moderních technologií a vývoje, ale i drobnější úpravy v podmínkách zdanění či sociálního pojištění, které zvyšují motivaci občanů k přijetí zaměstnání. Opatření proti nezaměstnanosti musí být zaměřena v nezbytné míře na odstraňování následků nezaměstnanosti, ale hlavní opatření musí směřovat na odstranění jejích příčin. Znamená to realizovat tři hlavní systémové kroky.

Změnou podmínek sociálního dávkového systému zvýšit jeho adresnost, podmínit příjem dávek k aktivační činnosti a tím zvýšit motivaci občanů k přijetí zaměstnání a udržení se v něm. Ministerstvo práce a sociálních věcí už na tomto úkolu dlouhodobě pracuje.

Zavedením plošně fungujícího systému celoživotního učení, zejména v oblasti dalšího profesního vzdělávání, postupně řešit dopad strukturálního charakteru nezaměstnanosti a vytvořit podmínky pro obecně dostupnou změnu a zvýšení kvalifikace. Řešení tohoto problému se ale týká i zaměstnaných občanů, zejména skupiny věkově starších občanů od 55 let. Vzhledem k demografickému vývoji naší společnosti musíme řešit financování důchodového systému. Návazně na prodlužování věku odchodu do starobního důchodu potřebujeme vytvořit předpoklady, aby tato věková skupina mohla pracovat a nespadla mezi nezaměstnané. Místopředseda vlády pan Mareš a kolegyně Buzková už také pracují na tomto systému.

Snížením nákladů práce, zejména v oblasti pojistného, zvýšením motivace zaměstnavatelů ke zřizování nových pracovních míst, a to hlavně v oblasti absolventských pracovních míst. Zároveň snížit zájem o nelegální zaměstnávání našich občanů i cizinců. Na jednání v Kolodějích se představitelé koaličních stran dohodli i na podpoře tohoto problému.

Realizace takových systémových kroků relativně rychle umožní výrazné snížení celkového počtu nezaměstnaných. Toto snížení by umožnilo úřadům práce pracovat s nezaměstnanými na úrovni jejich personální kapacity, z hlediska dnešního stavu nedostatečné, bez výraznějších dopadů na státní rozpočet.

Nezbytným předpokladem pozitivního dopadu těchto opatření je silný hospodářský růst výrazně nad současná asi 3 % růstu hrubého domácího produktu ročně, který by zvýšil poptávku i po méně kvalifikované pracovní síle, a to obzvláště v oblasti terciárního sektoru, čili v oblasti služeb, a to ať už služeb v oblasti např. cestovního ruchu, tak i třeba v oblasti sociálních služeb, kdy jsou poměrně velké rezervy a možnosti pracovních příležitostí.

Začátkem roku vláda rozhodla o zřízení meziresortní komise, v níž jsou zastoupeni náměstci nejdůležitějších resortů i zástupci sociálních partnerů. Úkolem této komise je koordinovat opatření všech resortů v souladu s požadavky trhu práce a evropské strategie zaměstnanosti. Promítnout je do národního akčního plánu zaměstnanosti na léta 2004 - 2006, který bude v červnu předložen vládě k projednání a následně bude dán k projednání do Bruselu.

Po strukturálních reformách v ekonomice je nezbytné rozvíjet strukturální reformy v návazných oblastech, v sociální politice a v politice zaměstnanosti, ve vzdělávací politice a v politice rozvoje lidských zdrojů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP