(12.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Jinak nebude využit efekt provedených i připravovaných reformních kroků potřebných k tomu, aby Česká republika měla v Evropské unii postavení odpovídající jejímu potenciálu. Jsem přesvědčen, že vláda tyto kroky v konstruktivní spolupráci se všemi poslanci sněmovny zvládne ku prospěchu celé naší společnosti. Nakonec víme, že se připravují ještě další kroky i v oblasti daňové, a to tak, aby se práce vyplatila, to znamená pro lidi, kteří v podstatě budou ochotni přijímat práci, a to i práci méně placenou; prostřednictvím daňových zvýhodnění, která jednak budou jako odpočitatelné položky pro děti, případně formou bonusů, a některými dalšími kroky by se měla zatraktivnit i práce krátkodobějšího charakteru, práce za nižší mzdu.

Samozřejmě jsou to výzvy, které před námi stojí, a věřím tomu, že společným úsilím se nám podaří zlomit hydru nezaměstnanosti a dosáhnout toho, že ten, kdo bude chtít pracovat, práci najde. Děkuji za milou pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Páralová, kterou bych zároveň upozornil, že bych ji pak rád požádal, kdyby zůstala u stolku zpravodajů. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se nejprve pozastavila nad tím, že vláda k právě projednávanému bodu "informace o nezaměstnanosti" nepředložila Poslanecké sněmovně žádný materiál. Buďto se vláda obává diskuse ve sněmovně, anebo je to ještě horší: vláda tím dává signál, že pohrdá těmi 570 tisíci nezaměstnanými občany. Je to o to smutnější, že mnozí z nových nezaměstnaných se ocitli na dlažbě právě díky krátkozraké politice současné vlády.

Vláda se nezaměstnaností dle mého názoru nezabývá dostatečně a tím opravdu dává najevo své pohrdání s těmi 570 tisíci občany naší země. Důkazem toho je například materiál, který se nazývá "Postupy a cíle vlády ke snížení nezaměstnanosti v průběhu jejího funkčního období". Tento materiál byl předložen do vlády 27. listopadu 2003. V tomto materiálu se mimo jiné praví: Česká republika má i nadále relativně vysokou úroveň zdanění práce dané z větší části vysokými příspěvky na sociální zabezpečení. Tato vysoká míra zdanění práce vytlačuje pracovní sílu s nižší kvalifikací z trhu práce k pobírání sociálních dávek. Zároveň existují určité důkazy o tom, že zaměstnavatelé unikají z vysokých povinných odvodů k práci načerno.

Jsem ráda, že tento vládní materiál potvrzuje, že zvýšení odvodů na sociálně zdravotní pojištění o 2 %, které provedla Zemanova vláda na návrh tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, v tuto chvíli shledává za důvod zvýšené nezaměstnanosti.

Dále vláda vznáší kritiku sama na sebe. Cituji z vládního materiálu: Jeden rok před účastí v evropské strategii zaměstnanosti a půl roku před využíváním Evropského sociálního fondu nejsou ještě optimální koordinace a zapojení aktérů do přípravy a provádění realizace národní politiky zaměstnanosti a musí se dále posílit. Nejistoty ohledně rozpočtových výdajů negativně ovlivňují jak aktivní politiku trhu práce, tak celkovou přípravu na využívání Evropského sociálního fondu.

Jak jsem uvedla, tento materiál byl avizován na projednání vlády dne 27. listopadu 2003. Jak velkou důležitost vláda vysoké nezaměstnanosti přikládá, o tom svědčí fakt, že tento materiál byl projednán ve vládě až 7. ledna 2004. V původní návrhu na usnesení stálo - cituji: Vláda ukládá místopředsedovi vlády pro výzkum a vývoj, lidská práva, lidské zdroje předložit ministrovi práce a sociálních věc do 31. března 2004 prostřednictvím poradních orgánů vlády návrh konkrétních opatření ve své působnosti ke snížení nezaměstnanosti, respektive zvýšení zaměstnanosti.

Dále zde bylo uloženo místopředsedovi vlády a ministru financí stanovit procentně ve vztahu k DPH výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti, ministru obchodu a průmyslu předložit návrh konkrétních opatření, dále ministryni školství, mládeže a tělovýchovy, ministru pro místní rozvoj ve spolupráci s hejtmany, ministru informatiky, ministru dopravy, ministru zemědělství. Bohužel do usnesení vlády se toto nedostalo. Nedostal se tam ani konkrétní termín a jediné, co tam zůstalo členům vlády, předložit komisi do 31. března 2004 návrh konkrétních opatření ve své působnosti ke snížení nezaměstnanosti, respektive zvýšení zaměstnanosti.

Ráda bych se tedy pana ministra zeptala, zda ministři splnili alespoň toto minimalizované usnesení a předložili komisi do 31. března 2004 návrh na konkrétní opatření. Protože jestliže měla sociální demokracie ve svém volebním programu plnou zaměstnanost, pak se domnívám, že problematika tak vysoké nezaměstnanosti, rekordní nezaměstnanosti, které jsme byli svědkem letos na začátku roku, by měla být prioritou pro jednání této vlády.

Hlavní důvod zvyšující se nezaměstnanosti spočívá, jak jsem již uvedla, v krátkozraké politice vlády. Díky ní nevznikají nová pracovní místa. Zaměstnavatelé této vládě nevěří, nepřijímají nové zaměstnance právě v důsledku negativního očekávání. Toto negativní očekávání je způsobeno například zvýšením daně z přidané hodnoty, jehož jsme byli právě svědky, které zhoršuje postavení našich firem, hlavně stavebních firem, ubytovacích zařízení, restauračních zařízení a dalších. V tom případě nerozumím tomu, že se pan ministr vůbec odvážil zde vyslovit to, že chce podporovat cestovní ruch, aby se právě zde zvýšila pracovní místa.

Vláda způsobuje svým chaotickým vládnutím - když několikrát za rok je novelizován tentýž zákon, když se zákony přijímají, aniž prošly připomínkovým řízením, aniž je schválila Legislativní rada vlády - že vznikají ve výrobní sféře velké problémy, nejistota. Stále se zvyšuje cena práce, zvyšují se vedlejší náklady práce. Firmy nepřijímají nové pracovníky, obávají se i dopadu vstupu do Evropské unie, protože je zřejmé, že vláda přípravu na náš vstup do Evropské unie nezvládla. Mohla bych zde jmenovat mnoho problémů, konkrétních problémů z oblasti bezpečnosti práce, z oblasti vydávání licencí na výrobky, z oblasti notifikovaných osob a tak dále a tak dále. Po pogromu na živnostníky v rámci tzv. reformy veřejných financí někteří živnostníci končí s podnikáním a odcházejí se přihlásit na úřady práce.

Sociálně demokratické metody řešení, které selhávají všude v Evropě, selhaly i v České republice a zavedly nás k dnešní rekordní nezaměstnanosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP