(10.10 hodin)
(pokračuje Hašek)

Připomínám, že tato sněmovna rozhodla o tom, že tento majetek kraje získaly bezplatně, a kraj Vysočina na všech jednáních argumentuje tím, že bude požadovat po někom, ať už po státu, nebo po Jihomoravském kraji, majetkové vyrovnání v hodnotě stamilionů korun.

Já myslím, že tento přístup ve srovnání s ostatními kraji také o něčem svědčí. Jihomoravský kraj je ovšem vstřícný a zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo jakýsi záměr majetkového vyrovnání. Ten se ovšem netýká účetní hodnoty majetku. Jihomoravský kraj je ochoten uhradit ze svých prostředků kraji Vysočina to, co kraj Vysočina ze svého vlastního rozpočtu, tedy nikoliv prostřednictvím státních dotací, do majetku, který by měl přejít, vložil.

Čili chtěl jsem, aby kolegové a kolegyně v této sněmovně byly také informováni o tom, jak které kraje přistupují k další problematice, která není výslovně řešena předloženým vládním návrhem zákona.

Na závěr mi dovolte, abych vás všechny požádal o to, abyste umožnili schválení návrhu zákona v předložené podobě. Pokud padnou pozměňovací návrhy, jako že už některé zde byly avizovány, poměřujme je prosím stejným kritériem a hlediskem, jaké bylo uplatněno při sestavování tohoto návrhu Ministerstvem vnitra a vládou. Tedy podívejme se na to, zda kontinuálně minimálně dvě volební období komunální samosprávy vyslovovaly požadavek na přechod mezi jednotlivými kraji.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo se ještě hlásí do obecné rozpravy. Žádnou přihlášku nemám, obecnou rozpravu proto končím.

Pokud se nepletu, nezazněl v obecné rozpravě žádný návrh na vrácení nebo zamítnutí, a proto přikročíme k podrobné rozpravě, do které mám tři písemné přihlášky, a to kolegu Václava Votavu, Tomáše Duba a Ladislava Šustra. Slovo má první jmenovaný.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si podat pozměňovací návrh k právě projednávanému tisku číslo 604.

Část třetí. Změna zákona o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností. Paragraf 7 zákon číslo 314/2002 Sb., o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností, se mění takto: V příloze číslo 1 v odstavci s názvem Plzeňský kraj se vkládají za slovo "Kašperské hory" nová slova "Kasejovice, Kaznějov," a za slovo "Sušice" se vkládá nové slovo "Štěnovice,".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Tomáš Dub. Připraví se kolega Ladislav Šustr.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovoluji přečíst v návaznosti na své vystoupení v prvním čtení pozměňovací návrh, který v bude znít:

V části první se za § 2 vkládá nový § 3, který zní: § 3. Vymezení hranic Středočeského kraje a hlavního města Prahy se mění takto: Pozemkové parcely číslo 160/2, 160/40, 160/41, 160/42, 160/43, 160/44, 160/45, 160/46, 160/47 a 160/48 v katastrálním území Zdiměřice přecházejí z území obce Jesenice a okresu Praha-západ ve Středočeském kraji do území hlavního města Prahy.

Jak jsem již podotkl na začátku, jedná se o pouhou změnu jedné ulice, která je zcela logická. Budu rád, když to bude vyřešeno.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan poslanec Šustr. Připraví se pan kolega Karel Černý.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji zařadit obec Jiřek do Jihomoravského kraje. Obec přísluší matričně do Nedvědice a ta do Jihomoravského kraje pravděpodobně přejde právě rozhodnutím této sněmovny. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan kolega Karel Černý, který je předposledním přihlášeným do podrobné rozpravy. Poté pan poslanec Schling.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji, pane místopředsedo. V návaznosti na své vystoupení v obecné rozpravě navrhuji následující pozměňovací návrh.

V části první § 1 se vypouští obce Borovník, Černvír, Doubravník, Drahonín, Katov, Křižínkov, Kuřimská Nová Ves, Kuřimské Jestřabí, Lubné, Nedvědice, Níhov, Olší, Pernštejnské Jestřabí, Rojetín, Říkonín, Tišnovská Nová Ves, Újezd u Tišnova, Vratislávka a Ždárec.

Nový § 1 zní: "Vymezení území kraje Vysočina a Jihomoravského kraje se mění takto: Území obcí Borač, Dolní Loučky, Horní Loučky, Kaly, Senorady a Skryje přecházejí z území kraje Vysočina do území Jihomoravského kraje."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, tak jak jsem avizoval v obecné rozpravě, přednesu tři pozměňovací návrhy.

První se týká oněch obcí, které se sice přihlásily k tomu, že chtějí přejít z kraje Vysočina do kraje Jihomoravského, ale podíváme-li se na mapu a podíváme-li se na to, jak vypadá krajina v onom prostoru, zjistíme, že by bylo mnohem rozumnější do budoucna především, kdyby zůstaly v kraji Vysočina. Proto navrhuji, aby v § 1 vládního návrhu se vypustily názvy obcí Borovník, Černvír, Katov, Křižínkov, Nedvědice a Níhov.

Druhý pozměňovací návrh se týká Dačicka-Slavonicka. Navrhuji tedy, aby v § 1 byl doplněn další odstavec, který by zněl: "Vymezení kraje Vysočina a Jihočeského kraje se mění takto: Území obcí Báňovice, Budeč, Budíškovice, Červený Hrádek, Český Rudolec, Ciskrajov, Dačice, Dešná, Dobrohošť, Heřmaneč, Horní Meziříčko, Horní Němčice, Horní Slatina, Hříšice, Kostelní Vydří, Teč, Písečné, Slavonice, Staré Hobzí, Studená, Třebětice, Volfířov a Županovice přecházejí z území Jihočeského kraje do území kraje Vysočina.".

Třetí pozměňovací návrh se týká oné jedné obce, která požádala o přechod z kraje Jihomoravského do území kraje Vysočina. Tento pozměňovací návrh by zněl tak, že do § 1 vládního návrhu se doplní slova: "Území obce Vratěnín přechází z území Jihomoravského kraje do území kraje Vysočina."

Všechny tyto tři pozměňovací návrhy jsou vzájemně nezávislé, a mohou být tedy hlasovány ve třetím čtení samostatně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ještě pan kolega Martínek do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, jak jsem avizoval v obecné rozpravě, přednesl bych nyní pozměňovací návrh k tisku číslo 606, což je tedy vládní návrh zákona o změně hranic krajů a o změně zákona číslo 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů, a zákona číslo 314/2002 Sb., o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP