(10.20 hodin)
(pokračuje Martínek)

Takže navrhuji následující změny:

Za prvé. V názvu zákona se za slova "s rozšířenou působností" doplňují slova "a zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů".

Za druhé, druhá změna. Za část třetí se vkládá nová část čtvrtá, která zní: Část čtvrtá. Změna zákona o hlavním městě Praze. § 8 zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění zákona č. 145/2001 Sb., zákona č. 273/2001 Sb., zákona č. 320/2001 Sb., zákona č. 450/2001 Sb., zákona č. 311/2002 Sb., zákona č. 312/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 22/2004 Sb. a zákona č. 216/2004 Sb., se mění takto:

Za prvé. V § 12 odst. 1 zní: (1) Připojení sousední obce k hlavnímu městu Praze nebo oddělení městské části, která územně souvisí s jinou obcí, od hlavního města Prahy je možné provést pouze zákonem. Změny hranic hlavního města Prahy, při nichž nedochází k připojení sousední obce k hlavnímu městu Praze nebo k oddělení městské části, které územně souvisí s jinou obcí, od hlavního města Prahy, se uskutečňují na základě dohody hlavního města Prahy a sousední obce po projednání s příslušnými katastrálními úřady. Uzavření dohody se oznámí Ministerstvu financí a příslušným finančním úřadům.

Za druhé. V § 12 odst. 2 se slovo "odloučením" nahrazuje slovem "oddělením". Dosavadní část čtvrtá včetně dosavadního § 8 se přeznačí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nemám žádnou přihlášku, rozpravu tedy končím. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

66.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Dodatkový protokol mezi Českou republikou a Spojenými státy
americkými k Dohodě mezi Spojenými státy americkými a Českou a Slovenskou
Federativní Republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic,
podepsané dne 22. října 1991 ve Washingtonu
/sněmovní tisk 581/ - druhé čtení

 

Prosím, aby tento tisk uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, jak už jsem zmínil při svém vystoupení v prvém čtení k těmto dodatkovým protokolům, chtěl bych konstatovat, že tento proces byl absolvován v rámci přípravy České republiky na vstup do Evropské unie. Proces byl zastřešován ze strany Evropské komise tak, aby všechny země, kterých se změna dohody o ochraně investic se Spojenými státy týkala, které vstupují do Evropské unie, postupovaly v jednání vůči Spojeným státům společně. Zásady, které jsou v těchto protokolech obsaženy, jsou tedy obsaženy i ve změnách, které se týkají všech ostatních zemí.

Platí, že stávající smlouva o ochraně investic se Spojenými státy i nadále zůstává v platnosti.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh projednal zahraniční a rozpočtový výbor. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 581/1, resp. 2. Prosím nejprve zpravodaje zahraničního výboru pana kolegu Mládka, aby nás informoval o jednání výboru.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové zahraniční výbor projednal tuto smlouvu dne 15. dubna s tímto doporučením:

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dodatkového protokolu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými k Dohodě mezi Spojenými státy americkými a Českou a Slovenskou Federativní Republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsané dne 22. října 1991 ve Washingtonu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní prosím o informaci o jednání výboru zpravodaje rozpočtového výboru kolegu Svatomíra Recmana.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo, rozpočtový výbor předmětnou materii projednal na 26. schůzi rozpočtového výboru, která se uskutečnila 3. března letošního roku. Předložený materiál obhajoval náměstek ministra financí Šulc. Rozpočtový výbor přijal usnesení č. 351, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 581.

Rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s tímto dodatkovým protokolem. Zároveň zmocnila zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, což jsem svým vystoupením učinil.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otvírám rozpravu. Pan kolega Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení kolegové, milé kolegyně, dovolte mi, abych poznamenal ke smlouvě o ochraně investic se Spojenými státy, že tato smlouva byla typicky nerovnoprávnou smlouvou. Podobné smlouvy uzavřely Spojené státy na začátku 90. let s devíti státy, z nichž podstatná část v současné době přistupuje k Evropské unii. Bez změny této smlouvy by se mohlo stát, že prostřednictvím těchto nevhodně formulovaných smluv by nadstandardní ochrana a jednoznačná ochrana ve prospěch Spojených států u investic mohla být aplikována ve všech zemích Evropské unie.

Dovolil bych si poznamenat, že i po tomto vylepšení smlouvy o ochraně investic je ta smlouva výrazně nadstandardní a výhodná jednoznačně výrazně pro Spojené státy. Čili bude úkolem jak této, tak dalších vlád na tyto smlouvy se soustředit a v koordinaci s dalšími vládami ty věci, které tam jsou nestandardní, nadále pečlivě sledovat. Domnívám se, že přesto se jedná o výrazný pokrok proti původní - ještě jednou zdůrazňuji nerovnoprávné - smlouvě, a proto si myslím, že bychom měli ve druhém čtení tuto smlouvu podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do rozpravy? (Nikdo.) Rozpravu končím.

Podle mých propozic bychom měli hlasovat o návrhu usnesení předloženém zahraničním výborem. Prosím pana zpravodaje, aby ještě jednou přednesl návrh, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zopakuji ještě jednou, o čem budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dodatkového protokolu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými k Dohodě mezi Spojenými státy americkými a Českou a Slovenskou Federativní Republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsané dne 22. října 1991 ve Washingtonu."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP