(10.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Chtěl bych znovu zdůraznit, že cca polovina těch výnosů, které budou nad rámec stávajících výnosů ze správních poplatků, jde do rozpočtu obcí a krajů. Poslanecká sněmovna v minulých letech schválila řadu zákonů, které převedly na obce a kraje kompetence, které jsou spojeny s určitými správními úkony. To znamená, že příjmy z těchto poplatků přispějí také ke zlepšení financování těchto činností, které jsou vykonávány ze zákona na území obcí a krajů. Nejedná se tedy o snahu vlády získat prostředky do státního rozpočtu, ale získat v některých oblastech vyšší příspěvek na zajištění fungování veřejné správy jako celku.

Pokud jde o nové poplatky, ty jsou spojeny s přijetím nových zákonů a se zpoplatněním činností, které buď vůbec zpoplatněny nebyly, nebo jsou zpoplatňovány na základě jejich vzniku, vycházejícího z přijetí speciálních zákonů. To zpoplatnění vychází také ze zkušenosti z toho, jak často jsou jednotlivé správní úkony využívány ze strany veřejnosti a jaké faktické náklady pro veřejnou správu, tedy nejenom stát, ale i veřejnou správu jako celek představují.

Chtěl bych požádat o to, aby zákon byl propuštěn do druhého čtení. Ministerstvo financí připraví pro gesční výbor informace v rozsahu, tak jak je gesční výbor a poslanci budou požadovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, v rozpravě k tomuto sněmovnímu tisku zazněly dva návrhy od kolegy Doležala. První je vrátit předmětný sněmovní tisk předkladateli k dopracování, a podmíněně - v případě jeho nepřijetí - návrh na zamítnutí tohoto sněmovního tisku. Samozřejmě předpokládám, že pokud by některý z těchto návrhů prošel Sněmovnou, je nutné stejně hlasovat o sněmovním tisku 630.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, budeme tedy hlasovat o návrhu na vrácení a na zamítnutí. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, já jsem vás odhlásil.

 

Hlasujeme o vrácení návrhu navrhovateli k dopracování sněmovního tisku 629 (bod 21). Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 49. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 141 pro návrh 40, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zamítnutí. Zahájil jsem hlasování číslo 50. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že z přítomných 144 pro návrh 39, proti 97. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá. Rozhodneme o přikázání.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 51. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Ze 145 pro návrh 130, proti nikdo. Konstatuji, že sněmovní tisk 629 byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru. Tím končím první čtení tohoto návrhu.

 

Pokud se nepletu, ve sloučené obecné rozpravě nepadl žádný návrh ke sněmovnímu tisku 630 (bod 22). Proto se budeme zabývat návrhem na přikázání. I v tomto případě navrhl organizační výbor přikázat k projednání tento návrh rozpočtovému výboru. Nikdo jiný žádný další návrh nemá.

 

Zahajuji hlasování číslo 52. Kdo je pro, přikázat tento návrh k projednání rozpočtovému výboru? Kdo je proti?

Ze 145 pro návrh 132, proti 1. Konstatuji, že i tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru. Tím končím jeho první čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 23, kterým je

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2000 Sb., o mezinárodní pomoci
při správě daní a o změně zákona č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 438/2003 Sb.
/sněmovní tisk 645/ - prvé čtení

 

I tento návrh uvede ministr financí.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh tohoto zákona byl zpracován v návaznosti na přijetí novely směrnice Rady 79/799, o vzájemné spolupráci členských států v oblasti přímého a nepřímého zdanění, a jeho přijetím by měl být splněn závazek harmonizace našeho práva s právem Evropských společenství ohledně spolupráce při výměně informací v rámci daňové správy.

Novela vyloučila z postupu podle tohoto zákona výměnu informací o dani z přidané hodnoty mezi příslušnými správci daně, neboť bylo přijato nařízení Rady o administrativní spolupráci v oblasti daně z přidané hodnoty, které je bezprostředně přímo závazné pro každý členský stát, to je i pro země, které nově přistoupily k Evropské unii.

Dále se novelou zákona podle směrnice rozšiřuje rozsah oprávnění správců daně poskytovat informace o příjmech z daně a z pojistného, která však v České republice není zavedena. Tento druh příjmů v České republice je řešen v rámci daní z příjmů. Ve vztahu k dani z pojistného budou naši správci poskytovat informace na dožádání jiných států.

Změna v ustanovení o nakládání s informacemi příslušnými správci daně rozšiřuje a přesně vymezuje dostupnost vyměňovaných informací získaných při správě daní a jejich využití. Získané informace je možné využít i pro stanovení náhrad finančních podpor, které jsou součástí Evropského zemědělského, orientačního a záručního fondu, a dále v rámci Evropských společenství při organizaci společného trhu s cukrem.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má zpravodaj pro prvé čtení - kolega Jan Mládek. (Bez reakce.) Nechám vás, lidově řečeno, vyhnít, pane poslanče. Pojďte. (Rozhovor mezi poslancem Mládkem a předsedajícím.) Bod 23 sněmovní tisk 645 - mé podklady vás uvádějí jako zpravodaje Sněmovny pro prvé čtení.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento zákon má umožnit další sladění českých předpisů s předpisy Evropské unie a přispět k další harmonizaci. Navrhuji propustit do dalšího čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se do rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Organizační výbor přikázal tento návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá.

 

Zahajuji hlasování číslo 53. Kdo je pro, přikázat tento návrh k projednání rozpočtovému výboru? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro 98, proti nikdo. Návrh byl přijat. Končím první čtení tohoto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP