(17.20 hodin)
(pokračuje Šula)

Občané, kteří odešli z České republiky například v roce 1985, tak nabyli cizí občanství někdy až dlouho po roce 1990. Tito lidé v rozporu s cílem zákona jsou v tuto chvíli z možnosti znovunabytí občanství vyloučeni. Náš návrh proto mění termín doby ztráty občanství. Je to ten druhý závažný důvod.

Po projednání v Senátu byl přijat ještě vhodnější princip, který neváže dobu možného znovunabytí občanství prohlášením na jeho udělení, ale na dobu odchodu z republiky, a to v termínu od 24. 2. 1948 do 31. 12. 1989.

Senát podporuje celkově významně liberálnější přístup k českému občanství. Velká skupina našich občanů žijících v zahraničí z bývalého Československa na tuto novelu velice čeká. Návrh je však v tuto chvíli maximální možnou formou, kterou lze ze strany Senátu odpovědně připravit. Proto vás prosím o zvážení a propuštění této novely do druhého čtení, protože je skutečně jedinou možností do 2. 9. tuto normu změnit tak, abychom definitivně nevyloučili velké množství občanů bývalého Československa, kteří v tuto chvíli nemají možnost znovunabytí občanství, tak jak jsem řekl na počátku, které bylo cílem právě tohoto zákona z roku 1999.

Dámy a pánové, já děkuji za to, že propustíte tuto novelu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi Jaroslavu Šulovi. Žádám pana zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Václava Votavu, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte prosím, abych v roli zpravodaje velice stručně seznámil plénum Poslanecké sněmovny se sněmovním tiskem číslo 612, senátním návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 193/1990 Sb., o státním občanství některých bývalých československých státních občanů. Tento návrh zákona byl vypracován a do legislativního procesu předložen skupinou senátorů v lednu letošního roku. Orgány Senátu a posléze i jeho plénum vyslovilo s jeho zněním souhlas a jako takový byl tedy, již jako projev zákonodárné iniciativy horní komory Parlamentu svěřené jí Ústavou České republiky, postoupen k projednání Poslanecké sněmovně.

Senátní návrh zákona novelizuje platné znění zákona o státním občanství některých bývalých československých státních občanů v zásadě tím, že jeho platná ustanovení bez dalšího výrazného a hlubšího zásahu do materie jím upravené ve své podstatě změkčuje proto, aby bylo dosaženo pokud možno ještě vyšší a kvalifikovanější nápravy křivd způsobených totalitním režimem osobám, které v letech 1948 až 1989 území bývalého československého státu opustily a již se nevrátily zpět. Tato skutečnost také měla vliv na jejich státní občanství.

Horní komora Parlamentu navrhuje změnit rozhodné období, v němž mohla příslušná osoba pozbýt státního občanství Československé republiky nebo Československé socialistické republiky nebo České socialistické republiky nebo České republiky, tak, že prohlášení o státním občanství České republiky by mohly pro účely tohoto zákona činit do budoucna všechny osoby, které některé z výše uvedených státních občanství pozbyly v době po 24. únoru 1948. Dosud je rozhodným obdobím doba ohraničená dnem 25. února 1948 na jedné a 28. března 1990 na straně druhé.

Dovolte nyní, abych vás seznámil se stanoviskem vlády České republiky k výše uvedené zákonodárné iniciativě Senátu.

Předně: Problém dvojího státního občanství chápe vláda dle svého stanoviska k senátnímu návrhu zákona za natolik důležitý, že již v roce 2003 uložila prvnímu místopředsedovi vlády a ministru vnitra zpracovat a v roce 2005 předložit komplexní právní analýzu problematiky dvojího státního občanství, případně společně s návrhem její nové právní úpravy. Bez ohledu na tento úkol, na jehož splnění by bylo jistě záhodno vyčkat a do té doby tedy platnou právní úpravu, není-li to nezbytné, neměnit, se však vláda i tak domnívá, že senátní návrh zákona trpí nedostatky ve vztahu k zákonu číslo 40/1964 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Rovněž relevantní je i další námitka vlády, a to, že se již dnem 1. ledna 1990 mohl na naše území svobodně vrátit každý pobývající do té doby v zahraničí. Přičemž neučinil-li tak do této doby, musel si být vědom, že nabytím státního občanství jiného státu či propuštěním ze státního svazku české státní občanství pozbude.

Další navrhované úpravy předložené v senátní novele jsou víceméně technické a sledují také uvedený záměr horní komory Parlamentu.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že senátní návrh zákona bude brzy následovat komplexní vyhodnocení problematiky dvojího občanství připravované vládou, ponechávám na zvážení pléna, zda by nebylo vhodnější vyčkat případné vládní novely zákona, a tedy vyslovit s tímto senátním návrhem zákona nesouhlas. Zamítnutí senátní novely budu také navrhovat v obecné rozpravě, do které se tímto hlásím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Vnímám jeho přihlášku do obecné rozpravy a konstatuji, že je to v tuto chvíli jediná přihláška do obecné rozpravy, kterou zároveň otevírám. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Pan zpravodaj má slovo jako první přihlášený v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, jak jsem již uvedl ve své zpravodajské zprávě, a to i přes to, že chápu důvody, které vedou předkladatele právě k předložení takovéto novely, domnívám se, že by opravdu bylo vhodnější vyčkat připravované vládní novely zákona, a proto navrhuji senátní novelu zákona v prvním čtení zamítnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další má zájem vystoupit v rozpravě? Pan předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych připomněl, že 2. září letošního roku uplyne pětiletá lhůta, která je stanovena jako podmínka pro to, aby mohlo být nabyto české státní občanství čestným prohlášením. A to je ten důvod, pro který je tato novela předkládána. A to je také důvod, proč si já myslím, že není možné čekat na to, až vláda podá nějaké posouzení, protože prostě ten termín 2. září uplyne, a pak už nebude možné tímto způsobem české občanství nabýt. Proto doporučuji, abychom tuto novelu postoupili do druhého čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP