(17.50 hodin)
(pokračuje Říman)

Ano, pan ministr mi napovídá, že importujeme lihoviny i z Ruska. Nicméně v tom celkovém množství se nejedná o tak významnou položku, aby musela být explicitně zmiňována jako první ze zásadních cílů tohoto návrhu.

Co se týče daňových úniků, celá ta novela včetně myšlenky zlepšení daňového výběru je založena na víře, že s kolkování alkoholu vlastně vymizí černá výroba alkoholu nebo lihovin, lihu v České republice. Je to asi stejné jako věřit tomu, že zavedením prohibice přestanou lidé pít alkohol a přestane být alkohol položkou, po které je vysoká poptávka. Pokusy na toto téma, ať už stoprocentní - viz předválečné Spojené státy, nebo pokusy méně drastické - viz skandinávské země, vedou k jednoznačnému závěru, že poptávka po lihovinách tímto omezením nabídky neklesá. A jestliže neklesá poptávka, tak vždycky existuje nabídka levnější produkce, tedy produkce nezdaněné. Prostě myšlenka, že pásky nalepené na hrdlo láhve pomohou k lepší identifikaci, k lepší orientaci státu v tom, co je a co není zdaněné, je sice líbivá, na první pohled si troufnu říct, že vypadá i realisticky, ale ve skutečnosti právě z těch důvodů, které jsem uvedl, totiž že poptávka trvá, je zcela nereálná a nesprávná. Výroba a distribuce nezdaněného lihu je přece výnosná a lukrativní, velmi lukrativní činnost, jinak by ji nikdo neriskoval. Nikdo není takový blázen, aby přestupoval zákony, pokud z toho něco nekouká. To je alfa a omega každé takové nelegální činnosti.

Domníváme se tedy snad, že kolkování lihu je taková komplikace, že touto komplikací tak zvyšujeme náklady na provozování této činnosti, že tyto náklady již v tomto momentě převýší výnosy z této činnosti? Opravdu se domníváme, že je kolkování lihu tak nepřekonatelnou bariérou pro výrobce nedaněného nebo falešného nebo pančovaného lihu, že kvůli tomu výrazným způsobem sníží svou snahu v tomto smyslu? Naopak. Zdražení, ke kterému kolkování povede jednoznačně v řádu minimálně jednotek korun, ta kalkulace je evidentní, mluvili jsme o ní. To povede ve svém důsledku ke zvýšení lukrativnosti vyrábět nedaněný líh, protože marže těchto obchodníků se de facto zvýší, nikoliv sníží. Ten legální líh bude dražší a ten nedaněný bude relativně proti tomu samozřejmě levnější. To znamená, motivace k výrobě takového zboží jenom poroste. Koneckonců vidíme to i na cigaretách. A opatřit si falešné kolky, pokud by někdo chtěl jít touto cestou, je - jak ukazuje kolkování cigaret, které je navíc složitější vzhledem k výrobkům, k balení, tak že by přestaly existovat nezdaněné cigarety, že by se nedařilo těmto strukturám šedé ekonomiky ty kolky nalepovat na svoje nezdaněné cigarety, tak o tom nemůže být ani řeči. A nejenom v českém kontextu, ale i v kontextu mezinárodním. Takže tolik omezení daňových a celních úniků.

Mimochodem, v důvodové zprávě u takového zákona, který je výrazným zásahem do podnikatelského prostředí, je to výrazná regulace, její součástí by měla být nějaká ekonomická kvantifikace výnosů a nákladů. To tam absolutně chybí.

Za druhé. Efektivnější a hospodárnější provádění daňových kontrol. Tady je třeba říci, že to, zda daňové kontroly - jakékoliv, ne jenom tohoto typu - budou nebo jsou efektivněji a hospodárněji prováděny, to přece dominantně záleží na těch, kteří kontrolu provádějí. To nesouvisí s dalšími regulačními opatřeními, která v horším případě mohou pouze vytvořit prostředí pro další zmatky a další možnost pohybovat se v šedé ekonomice. Přece již dnes existuje legislativa, která umožňuje sledovat oběh lihu. Proč se ještě ne plně využívá, proč se ne všude zdaleka kontroluje prodej přes například daňové sklady? Řeknu to jednoduše. Pokud budou naše daňové kontrolní orgány pracovat jako celníci z Břeclavi, pak je každý další takový zákon k ničemu. To je třeba si uvědomit. Chrlením dalších norem a nezodpovědnou prací při naplňování těchto norem nikam nedojdeme. (Potlesk z lavic ODS.)

Za třetí. Třetí cíl vlády - ochrana spotřebitele. Ochrana spotřebitele je samozřejmě heslo, pod kterým se s oblibou schová úplně cokoliv. A kdo chrání spotřebitele, je vždycky na té správné straně, takže to je velmi populární heslo, které v tomto případě samozřejmě chybět nemohlo. Ale tak jako předchozí dva cíle, tak také toto je absolutní mýtus. Přece naopak růst ceny kolkovaného alkoholu povede - jak jsem se snažil ukázat v předešlé řeči - povede jedině k tomu, že bude tlačit vzhledem k cenovému diferenciálu na růst produkce výroby levnějšího, tedy asi ve svém důsledku - to je míněno tou ochranou spotřebitele - stále méně kvalitního alkoholu načerno.

Čtvrtý cíl - ochrana výrobce a dovozce. Obávám se, že když si prostudujete poměrně komplikovaný systém kolkování, jak navrhuje tento zákon, když si spočtete náklady na pořízení kolkovacích strojů, další agendu pásek, když si připočtete k tomu snížení produktivity práce díky této operaci, kterou budou muset lihovarníci zavést - někteří uvádějí snížení produktivity práce až o 30 %, já to považuji za přemrštěné, ale kdyby to byla polovina, tak je to hodně, a zase to bude mít tlak na cenu - tak ze všech těchto ustanovení zákona, která budou muset výrobci dodržovat, nemůžeme nedojít k závěru, že poctiví výrobci, tedy ti, kteří daní a budou případně kolkovat, získají jedno jediné: pouze další komparativní nevýhodu vůči těm nepoctivým, ne výhodu, jak se snaží nám namluvit vláda. Nevýhodu. A nedojde tedy ani k tomu dalšímu, co si vláda slibuje, tedy k vytvoření rovných konkurenčních podmínek na trhu. Naopak, ty s nůžky se ještě více otevřou.

V této souvislosti, co se týče ochrany výrobců a dovozců, stojí za zmínku fakt, že toto patření odmítá oficiálně i Evropská konfederace výrobců lihovin, která sdružuje prakticky všechny významné výrobce lihovin v Evropě. To znamená, netýká se to pouze nějaké skupiny českých výrobců, kteří toto odmítají, ale všichni evropští výrobci jsou velmi skeptičtí k tomuto prostředku. Domnívá se snad vláda pod dojmem této skutečnosti, že oficiální výrobci lihovin mají zájem na podpoře výroby a prodeje nezdaněného lihu? Protože jinak se tato kontradikce mezi odporem oficiálních výrobců lihovin a stanoviskem vlády nedá přece vysvětlit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP