(17.00 hodin)
(pokračuje Ouzký)

V tom případě nechápu, jak můžeme na jakoukoliv koncepci čekat pět měsíců. To je, myslím si, skutečně neúnosné.

Myslíte si, pane ministře, že deficit systému vyřeší dehonestace nebo kriminalizace nějakých programů z fondu prevence, které jsou zlomkem rozpočtu jakékoliv zdravotní pojišťovny, nebo v tomto případě Všeobecné zdravotní pojišťovny? A vy dokonce dobře víte, že ze zákona, ze stávajícího zákona, tato pojišťovna na fond prevence nemůže používat prostředky, které jsou určeny k úhradě zdravotní péče.

Opravdu jste myslel vážně své výroky o mentálně postižených a onkologických pacientech? Já se domnívám, že pan ministr buďto na fakultě neměl lékařskou etiku, nebo na ní chyběl, když se probírala, protože to byla věc, která zřejmě zarazila nejenom mě. Ale odvážit se před touto sněmovnou nastolit výroky, že pro mentálně postižené děti se ozdravné pobyty nevyplatí či pro onkologické pacienty také ne, tak to už si myslím, že skutečně překračuje rámec veškeré slušnosti.

Výroky, které se týkají tzv. systému IZIP, to znamená systému zdravotní internetové knížky, a které se mě dotýkají, protože jsem jedním z autorů tohoto systému, a říkám to zde hrdě a jsem skutečně velmi rád, protože ten útok od pana ministra přišel v trochu nepravou dobu, přišel ve chvíli, kdy tento systém jako první softwarová aplikace z České republiky byla oceněna Evropskou komisí a dostala e-Awards (?) v irském Corku minulý týden. O tento systém má zájem v EU belgické Ministerstvo zdravotnictví, irské Ministerstvo zdravotnictví, francouzské zdravotní pojišťovny, jenom zřejmě českému Ministerstvu zdravotnictví se tento systém nezdá být příliš efektivní.

Mě zarazil výrok pana ministra, že o něm hovořil s několika lékaři, nevím, jestli uživateli, nevím, jestli to byli lékaři, kteří systém používají, nebo se s ním pouze seznámili na nějaké přednášce, a vyjadřovali se o něm, prosím, ve stenozáznamu je slovo "rozpačitě". Mě zarazilo, že pan ministr, kdyby se o systém zajímal, neoslovil některého z autorů projektu, kteří jsou zároveň jeho kolegy ze sněmovny a dva roky s ním sdíleli společný výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Myslím, že by se mu informací dostalo vrchovatě a že by dokonce i některé výroky o tom, že systém se zdá být příliš nákladný nebo že je přefinancovaný, musel jistě korigovat.

Jenom pro vaši informaci, čistě technicky. Vedení vašeho případného účtu v této zdravotní knížce pacienta je asi třetinou vedení bankovního účtu. Jenom orientačně, pro srovnání. Samozřejmě se jedná o zlomkové náklady ve vztahu k jednotkovým nákladům na pacienta ve kterékoliv zdravotní pojišťovně.

A co mě zarazilo snad asi, řeknu na závěr, nejvíce, byl výrok, ke kterému se pan ministr ve svém vystoupení sice nevrátil, ale byl to výrok, který byl otištěn minulý pátek na první straně Hospodářských novin, a nevím, zdali byl myšlen vážně, či zda se jedná o větu vytrženou z nějakého kontextu, ale tam hovoří o vyřazení soukromých zdravotnických zařízení ze systému veřejného zdravotního pojištění. To, přeloženo do řeči normální a srozumitelné nezdravotníkům, znamená likvidaci systému. Já nevím, jestli tuto věc je schopen pan ministr obhájit, nevím, kolik přesně je privátních subjektů a poskytovatelů zdravotní péče, kteří poskytují tuto péči jako soukromá, tedy nestátní zdravotnická zařízení, ale myslím si, že jich bude minimálně 15 tisíc. To asi na závěr.

A já bych byl velmi rád, kdyby k těmto otázkám, hlavně k té závěrečné, se pan ministr mohl ještě blíže vyjádřit. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Ouzkému. Před řádně přihlášenou kolegyní Lucií Talmanovou se přihlásil s přednostním právem pan ministr zdravotnictví Kubinyi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Děkuji pěkně, pane předsedající. Já bych se vyjádřil ke dvěma věcem z toho, co jsem slyšel.

Za prvé bych chtěl říct, vaším prostřednictvím, pane předsedající, panu kolegovi, když chce citovat, tak ať cituje přesně. Nikdy, skutečně nikdy jsem neřekl, že léčebné nebo rehabilitační pobyty nebo pobyty u moře pro mentálně postižené děti nebo pro onkologické pacienty se nevyplatí. Řekl jsem něco jiného, najděte si to ve stenozáznamu, a příště bych byl rád, kdyby se citovalo přesně.

Druhá věc. Pokud Hospodářské noviny napsaly, že chci rušit soukromá zařízení, k tomu sděluji, že jsem nikdy nic podobného neřekl v tom duchu, že se budou rušit. Je možné, že ta věta je vytržená z kontextu, je možné, že je použita nějak jinak, ale to, z čeho jsem tady osočován, že chci zavést zpátky socialistické zdravotnictví, není pravdou, není to mým cílem a nikdy to mým cílem nebude.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou poznámkou ještě před kolegyní Talmanovou pan poslanec Miroslav Ouzký. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Dobře tedy. Dovolím si tři věty přesné citace, pokud je přesný stenozáznam.

Za prvé, kritizované změkčení pobytu nemocných dětí u moře, které je kritizováno přesně slovy: "změny indikace, respirační, dermatologické a alergologické diagnózy, indikace ORL, které nemusí kompletně odpovídat vyjmenovaným diagnostickým skupinám podle MKN 10, pokud mají recidivující charakter" - tak ty se panu ministrovi nelíbí.

Dále léčba ozdravných pobytů onkologických nemocných pacientů u moře v Chorvatsku nebo ve Švýcarsku - zajímalo by mě, proč má být z fondu prevence, který je určen na preventivní aktivity k podpoře zdraví, hrazen tento ozdravný pobyt?

Podobným způsobem VZP přidělila, opět bez výběrového řízení - což, pokud jsem byl informován, není pravda, ale k tomu já se nebudu vyjadřovat - zorganizovala zájezd mentálně postižených dětí k moři. Podle mínění odborníků může být taková náhlá změna prostředí pro mentálně postižené osoby značně stresující a je pro ně škodlivá.

Doufám že jsem citoval dostatečně přesně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní je řádně přihlášena paní poslankyně Lucie Talmanová, připraví se pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane odcházející ministře zdravotnictví - doufám, že dočasně, abych měla ke komu hovořit - stejně jako moji předřečníci si dovolím uvést střet zájmů ve vztahu k bodu o stavu českého zdravotnictví. Domnívám se, že můj střet zájmů patří mezi ty nejzávažnější - jsem totiž pacientem.

I já pevně věřím, že na koncepci záchrany kritického stavu českého zdravotnictví nebudeme čekat do září a s nám již známými odklady třeba i do konce volebního období. Věřím, že pan ministr nebude pokračovat v praxi své předchůdkyně a ignorovat veškerá usnesení Poslanecké sněmovny, která žádala napravit jakýmkoliv způsobem a předložit koncepci k řešení stavu českého zdravotnictví.

Sociální demokracie je za stav českého zdravotnictví odpovědna šest let a tato doba není zpochybnitelná. Prostřednictvím pana předsedajícího vás prosím, pane ministře, abyste se nyní, a dovolím si říci téměř na obhajobu vaší osoby na postu ministra zdravotnictví, pokusil alespoň definovat cíle této nutné transformace. Pro nás je tímto cílem spokojený pacient, jemuž systém českého zdravotnictví poskytne službu odpovídající úrovni finanční částky, kterou sám - a zdůrazňuji dobrovolně - do tohoto systému vloží a odpovídající také jeho osobní zodpovědnosti za své zdraví a zdraví své rodiny. Možná se v tom neshodneme, ale z mého pohledu neexistuje snad privátnější statek, než je mé zdraví.

Opět prostřednictvím předsedajícího - vážený pane ministře, dokážete dosáhnout svou koncepcí tohoto cíle? A dokážete pro jeho realizaci vytvořit motivační podmínky? Jestliže ano, máte k tomu moji podporu. Jestliže nesdílíte tento cíl, potom tato vláda musí veřejně občanům sdělit svoji rezignaci na řešení stavu českého zdravotnictví a nadále neslibovat nesplnitelné.

Z kroků ministra zdravotnictví, z dosavadních kroků, si dovoluji vyjádřit jednu velkou obavu. Byla bych nerada, aby se Česká republika proslavila tím, že se zbavuje schopných manažerů, ať je to ředitel IKEM, ředitelka zdravotní pojišťovny, nebo abych sáhla i do jiných odvětví, již minulý generální ředitel Eurotelu pan Valeski.

Pan ministr ve své reakci na vystoupení ředitelky zdravotní pojišťovny položil paní ředitelce pět otázek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP