(17.10 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Tyto otázky byly velice inspirující a myslím, že byly velice dobře zvolenými otázkami, jejichž odpovědi by měly napovědět mnohé o řešení stavu českého zdravotnictví. Takže já si na závěr své řeči dovoluji opět, již potřetí prostřednictvím pana předsedajícího, požádat pana ministra, jestli by nám on nyní na tyto otázky byl ochoten a schopen odpovědět.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Lucii Talmanové. Pro pořádek ocituji § 59, a to je, že poslanec neoslovuje jiné poslance přímo, ale jenom prostřednictvím předsedajícího, protože právo interpelace nelze vykládat, tento paragraf, než že pana ministra můžete oslovovat přímo. Jinak já to samozřejmě každému panu ministrovi rád sdělím, na co jste se ho chtěli zeptat.

Prosím, pane ministře, jestli máte zájem? Nemáte. Dobře, budeme pokračovat v rozpravě. (Pan ministr hovoří s poslankyní Talmanovou.) Počkám, jestli se domluví s paní kolegyní Talmanovou. Jinak samozřejmě můžete na závěr svého závěrečného slova - nebude nikomu kráceno.

Nyní vystupuje pan poslanec Miroslav Beneš a připraví se pan poslanec Jaroslav Krákora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, páni ministři, paní ředitelko, dámy a pánové, možná se divíte, proč po řadě těch, kteří zde ohlašovali konflikt zájmů, se podruhé objevuje člověk, který řekne, že má také konflikt zájmů. Ale nikoliv, dámy a pánové, jménem těch padesáti tisíců lékařů či sto padesáti tisíců zdravotníků, ale jménem těch deseti milionů tří set pojištěnců. Je to číslo výrazně vyšší, a já bych chtěl upozornit na název bodu, který se jmenuje "Informace ministra zdravotnictví o jeho záměrech v resortu a o stavu systému veřejného zdravotního pojištění".

Pan ministr ve své řeči, když hovořil o 150 miliardách obratu veřejného zdravotního pojištění v České republice, tak zmiňoval kumulovaný deficit ve výši deseti miliard korun - a ve své analyticko-kritické části se, dámy a pánové, zmiňoval o 300 milionech korun, to je o plných dvou promile tohoto obratu. Já, jestli dovolíte, nebudu v žádném případě rozebírat projekt Mořského koníka, zájezdů k moři či evidence, protože to považuji za naprosto marginální, a uvedu na jednom příkladu, kterak resort Ministerstva zdravotnictví škodí, kterak škodí každému z vás, kterak škodí každému z občanů této republiky, kterak škodí všem deseti milionům pěti stům tisícům obyvatel. Uvedu to na něčem, co je možná někomu směšné, nicméně je to něco, co se jmenuje česká hospoda.

26. června roku 2003 jsem zde interpeloval tehdejší ministryni zdravotnictví ve věci zákona o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000, resp. následně vydané vyhlášky, která říkala, že ve stravovacích zařízeních a přípravnách jídla musí být umyvadla pro mytí rukou vybavena teplou a studenou tekoucí vodou, přípravkem pro čištění rukou a prostředky pro hygienické osušení. Vážené dámy, vážení pánové, toto je přesná dikce evropské normy. Jak došlo k aplikaci do ministerské vyhlášky? Upozorňuji, že ještě za ministra Fišera. Ve vyhlášce se nám objevilo, že toto zařízení musí být vybaveno mísicí baterií bez ručního nebo pažního ovládání. A protože, dámy a pánové, mezi obyčejnou baterií, kterou pořídíte za tisíc až dva tisíce korun, a baterií bez ručního nebo pažního ovládání, kterou pořídíte za osm až deset tisíc korun, je poměrně velký rozdíl, tak jsem upozorňoval paní ministryni, že je to naprosto zbytečné a že je to tahání nikoliv, prosím vás, peněz z kapes hospodských, ale že to je zbytečné tahání z kapes občanů této země. Paní ministryně se mi dušovala, kterak je to nezbytně nutné, kterak můj překlad evropské směrnice je asi špatný, protože ona má lepší.

A tak šel čas, plynula voda ve Vltavě, v pořadí další ministr zdravotnictví si možná ani nevšiml, že při odchodu paní ministryně ještě stihla podepsat vyhlášku novou. Vyhlášku novou, ve které říká, že ministerští úředníci podlehli - a já nevím, jestli záměrně, nebo nezáměrně - tlaku lobbistů. Prostě proto, že v nové vyhlášce, která platí od tuším že poloviny března tohoto roku, se již hovoří o mísicí baterii s ručním ovládáním bez uzavírání tekoucí vody, tedy že se sama zavře. Tato baterie, dámy a pánové, zase je o něco dražší než ta obyčejná za jeden až dva tisíce, která plně vyhovuje evropské směrnici. Stojí už jenom tři až čtyři tisíce, ale mezitím všichni hospodští, pokud nespoléhali a neměli informace z Ministerstva zdravotnictví, utratili tamty peníze. Víte, dámy a pánové, že ta suma, o kterou připravilo Ministerstvo zdravotnictví díky podlehnutí tlaku lobbistů, je takřka jedna miliarda korun? Zkuste si to spočítat. Vynechal jsem záměrně vybavení kuchyní, které jsou ve všech školních jídelnách. Tam nepochybně jste se setkali s tím, že se na vás obracel starosta a chtěl na vás několik set tisíc korun na rekonstrukci příslušné kuchyně v souvislosti se zavedením této normy.

No a protože tlak lobbistů nevyzněl naprázdno, tak vážené dámy a vážení pánové, mi dovolte, abych se s panem ministrem podělil o další poznatek. Ona evropská směrnice říká, že v té přípravně musí být přípravek pro čištění rukou. A jakže si to vykládá vyhláška, kterou zpracovali jedině a pouze ministerští úřednici, a teď je jedno, jestli pod vedením pana ministra Fišera, paní ministryně Součkové, nebo pana ministra Kubinyiho? Ta vyhláška říká, že musí být umyvadlo vybaveno dávkovačem prostředku na mytí rukou s náplní. Dámy a pánové, dalších 750 až 1250 Kč z peněz občanů této země naprosto zbytečně vynaložených.

Vážený pane ministře, toto je konkrétní příklad toho, kterak působení vašeho resortu stojí občany této země stamiliony korun ročně v naprosto marginální oblasti. Ve svém vystoupení o 150 miliardách korun jste neřekl ani slovo o desítkách procent, které v oblasti léků utíkají nikoliv ve prospěch pacientů. Nemluvil jste ani slovo o tom, kolik lékařů v této zemi působí na rozdíl od počtu lékařů v jiných zemích na tisíc obyvatel.

Vážený pane ministře, byl bych rád, kdybyste se při zpracování či oprášení jakýchkoliv návrhů na řešení problémů českého zdravotnictví nezabýval dvěma promile, ale abyste se zabýval alespoň devadesáti procenty.

Děkuji za pozornost. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Benešovi. Slova se ujme pan poslanec Jaroslav Krákora, připraví se paní poslankyně Alena Páralová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych předtím, než začnu svůj projev, zareagoval na to, že je tady jeden člen, který má smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a který dokonce je jejím revizním lékařem. Jsem to já a já se za to nestydím, protože když jsem se stal poslancem, tak jsem měl pediatrickou ambulanci. Tu samozřejmě s kolegyní doktorkou Janů provozuji dále a nevidím nejmenší důvod tuto ordinaci rušit. Myslím si, že všichni ostatní kolegové lékaři tyto ordinace a smlouvy s VZP mají také. Takže to je za prvé.

Za druhé. Co se týče revizního lékaře, dělám pro okres Chomutov v nejmenším možném úvazku a moje odměna v roce 2003 byla 6 500 Kč a týká se to hlavně schvalovací, povolovací a posudkové činnost ze stran léků, prostředků zdravotnické techniky, lázní, ozdravoven a dětských léčeben. Toť vše.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP