(15.30 hodin)
(pokračuje Turek)

Investiční zatížení v tuto chvíli - neodepsaná část v minulosti realizovaných investic činí 1 milion korun, nezpochybnitelná výše v současnosti realizovatelné nutné investice, čistírna odpadních vod, přesahuje 1 milion korun. Likvidátor respektoval žádost výboru pro školství, aby nepokračovala investice do objektů, a informoval o této žádosti nájemce. Lze tedy předpokládat, že zbylá část odsouhlasených investic nebyla realizována. Jedná se o výši 4 miliony korun.

Zajímavé je, že např. objekt Horní Paseky je dosud v probíhajícím soudním sporu o určení vlastnictví. I takové věci se pokoušejí realizovat někteří poslanci Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že je to v rozporu se zákonem.

Děkuji a omlouvám se, že jsem byl poněkud delší. Jak už jsem řekl, touto problematikou se parlament zabýval 14 let.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Přiznám se, že jsem měl pocit, že spíše byste měl část svého vystoupení přednést k bodu 84 a 85, což jsou zprávy o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže, nicméně už jste své vystoupení přednesl, takže aspoň máme jistotu, že v bodu 84 a 85 vystupovat nebudete.

Faktická poznámka - pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chtěl bych jen vaším prostřednictvím panu kolegu Turkovi adresovat dotaz, proč neprotestoval v minulém kole, když byl objekt zatížený soudním sporem převáděn na mladé sociální demokraty.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zazněla faktická poznámka pana kolegy Plevy. Doporučuji, pánové, abyste si otázky a odpovědi vyříkali pokud možno mimo jednací sál a bez asistence předsedajícího.

V tuto chvíli řádná přihláška paní poslankyně Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, opravdu už naposledy. Předchozí vystoupení pana kolegy Turka mě nepřesvědčilo o tom, že máme všichni jasno v tom, co se děje s majetkem, který je převáděn prostřednictvím Fondu dětí a mládeže, že jsme si jisti v tom, že se to děje podle naprosto jasných a transparentních pravidel. Z tohoto důvodu - protože mě k tomu opravdu ponouklo vystoupení pana kolegy, přestože jsem předtím uvažovala, že se týká pouze věci, kterou jsem zmiňovala prostřednictvím dopisu hnutí Brontosaurus - jsem se domnívala, že budu žádat o ojedinělé prošetření, ale v tomto případě musím změnit svůj návrh. Vystupuji s tím, že mám dojem, že zde došlo k tomu, že ze strany Fondu dětí a mládeže můžeme pochybovat o tom, zda bylo postupováno správně, zda zde nedošlo k podvodnému jednání.

Pan ministr vnitra bohužel přítomen není, ale je zde přítomen místopředseda vlády. Já tedy žádám, aby sdělil, že podávám podnět policii a Ministerstvu vnitra k prošetření nakládání s majetkem Fondu dětí a mládeže kvůli pochybnostem, které zde v tuto chvíli vznikly. Žádám, aby na příští schůzi Poslanecká sněmovna byla informována o tom, jak toto šetření ze strany policie proběhlo a s jakým výsledkem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Předpokládám, že přítomný jediný člen vlády - ne, pominu-li paní ministryni Buzkovou, ale nějak jste se tady nyní vyrojili - pan místopředseda vlády předá tento podnět panu ministru vnitra Bublanovi.

Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Pan poslanec Turek, po něm pan kolega Býček.

 

Poslanec Radim Turek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, vůbec nic nenamítám proti návrhu paní místopředsedkyně. Myslím si, že je naprosto v pořádku žádat příslušné údaje o hospodaření s vynakládaným majetkem. Mám dojem, že výbor pro vědu, školství, mládež a tělovýchovu má dokonce k dispozici několik závěrů šetření NKÚ, Ministerstva financí, kultury, takže v tom žádný problém není.

Ale paní místopředsedkyně přeslechla - a říkala to i paní zpravodajka - jeden zásadní fakt. Každé rozhodnutí Fondu dětí a mládeže, tudíž jeho výkonného aparátu, museli posvětit poslanci tohoto parlamentu od roku 1998.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: I rozhodnutí o schválení investic. Slovo má pan kolega Býček, po něm pan kolega Bratský.

 

Poslanec Ladislav Býček: Pane místopředsedo, domníval jsem se, že dostanu odpověď, že budu uspokojen a budeme pokračovat dále. Bohužel tady vzniká otázka, co s tímto problémem. Pominu zesměšňování řečníka nebo neochotu posoudit problém věcně a zatahování toho, že zástupců klubů v klubech atd. Tak na co dáváme komise, když to takto chceme řešit? Myslím, že to takto nebylo vhodné.

Navíc tady zazněl požadavek, aby se k některým otázkám vyjádřil ministr financí. Jestli stojí otázka, jak řekl kolega Pleva - buď Brontosaurus, v případě vyřazení Švýcárny, pak to propadne Ministerstvu financí, které to za úplatu prodá ledaskomu, a není ochota tento problém řešit tím, aby předkladatel materiálu za Poslaneckou sněmovnu navrhl třeba, že Švýcárna bude prošetřena, a byť by byla už převedena Ministerstvu financí, bude řešena ve smyslu příslušného zákona, protože ostatní nebyly předloženy k řešení jako takové.

Vzhledem k tomu, že není ochota kolem této věci diskutovat, doporučuji, abychom vytvořili prostor - ne ten krizový - ale abychom přerušili projednávání tohoto bodu do pátku, aby byly vysvětleny otázky, které zde byly vzneseny, a mohli jsme v pátek rozhodnout o věci bez emocí a bez zesměšňování řečníků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Bratský - zatím jako poslední přihlášený do obecné rozpravy.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedající, myslím si, že kolega Turek v reminiscenci do minulosti hezky ozřejmil, že stát je špatným hospodářem a že je velice důležité právě to, abychom poslední objekty, které mohou ještě organizace dostat v době, kdy nejsou předlužené, kdy se na nich nenapáchalo tolik škod, mohou se ještě převést bezúplatně na poslední chvíli. Vše ostatní zůstane už pod gescí Ministerstva vnitra a stane se součástí prodejů, k čemuž mělo dojít úplně na začátku. Měly se řádně ve výběrových řízeních prodat objekty a ušetřené peníze věnovat dětem a mládeži.

Navrhuji naopak, abychom při hlasování zvážili i tyto argumenty, abychom o návrhu kolegy Býčka sice hlasovali, ale záporně, abychom projednali tento materiál ještě dnes, abychom objekty převedli, jak je navrhováno výborem, který to má v gesci. Brontosauři ve Švýcárně při převodu majetku si mohou samozřejmě potom v nějakém arbitrážním řízení šetřit, jestli byly, nebo nebyly provedeny práce, které jsou jim účtovány. To je jejich právo. Myslím si, že nebudeme to za ně rozhodovat ve Sněmovně. To je součástí každého převodu, každého majetku. A i objekty, které zde nikdo nenapadl - a hovořilo se v zásadě o tomto jediném - se samozřejmě při převodech stanou součástí toho, že tam půjdou znalci a budou přebírat objekty tak, jak jim je fond předává, a budou hovořit na téma, jestli jsou ve stavu, v jakém jsou jím nabízeny.

Chtěl bych doporučit, abychom hlasovali o materiálu tak, jak jej připravil výbor, v jehož gesci je školství. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To bylo poslední vystoupení v obecné rozpravě, kterou v tuto chvíli končím.

Chci se zeptat paní zpravodajky, zda zazněl nějaký procedurální návrh. - Ještě závěrečné slovo před hlasováním paní ministryně školství.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petra Buzková Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že mi pan místopředseda nedal úvodní slovo, ale věřím, že to bylo nedopatření, pokusím se říci pouze dvě stručné poznámky, které považuji za významné, jako slovo závěrečné.

Vláda nepřijala usnesení k bezúplatným převodům nemovitostí ve správě Fondu dětí a mládeže v likvidaci, které jsou uvedeny v příloze číslo 12 a 15. V převodu nemovitosti uvedeném v příloze číslo 12 žadatel nesplnil podmínku článku I bodu 5 písmeno f) zákona 364/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a sice termín žádosti o převod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP