(15.40 hodin)
(pokračuje Buzková)

Uvedeným objektem je trafostanice Kroměříž, evidenční číslo 7122, která je umístěna v areálu Justiční školy Kroměříž, která o tento objekt jako jediná požádala, ale nedodržela termín uvedený k podání žádosti. K uvedenému objektu není přístup, nemůže být žádným jiným způsobem využíván. Z tohoto důvodu vláda nemohla rozhodnout o převodu na Justiční školu Kroměříž, protože nebyly formálně naplněny podmínky. Nicméně parlament takovéto rozhodnutí učinit může, protože parlament není vázán těmito formálními podmínkami, a já velmi doporučuji podpořit návrh výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a tento pozemek skutečně přidělit Justiční škole Kroměříž.

Podobná situace je u přílohy číslo 15, a sice tolik diskutované Švýcárny. Tady se jedná o bezúplatný převod nemovitosti evidenční číslo 7117, hotel Švýcárna. Tento převod podléhá zdůvodnění ve smyslu článku 6 odst. 4 písm. c) přílohy číslo 1 usnesení vlády číslo 98 ze dne 28. ledna 2004, to znamená v případě, že bude komise rozhodovat o velkých administrativních budovách a hotelech, dosud výhradně komerčně využívaných, posoudí hodnotu této nemovitosti pro práci s dětmi a mládeží a při návrhu nového nabyvatele své rozhodnutí odůvodní. Dále je tento převod nutno realizovat v souladu s článkem číslo 5 odst. 5 přílohy číslo 1 tohoto usnesení, neboť na uvedeném objektu je investiční závazek ve výši 4 miliony Kč podle sdělení likvidátora. Majetek, na kterém váznou známé závazky a břemena, bude převáděn na nové nabyvatele pouze v případě, pokud s nimi nabyvatel bude souhlasit a převezme jej.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, paní ministryně. Omlouvám se, že zasahuji do vašeho vystoupení. Kolegyně a kolegové, chci vás poprosit o klid ve Sněmovně a o to, abych nebyl donucen opětovně v rámci projednávání jednoho bodu jednání Sněmovny přerušit.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petra Buzková Děkuji. O hotel Švýcárna projevily zájem tři organizace: Česká tábornická unie, Kolpingovo dílo České republiky a hnutí Brontosaurus. Česká tábornická unie nesplnila podmínky z toho důvodu, že neměla v pořádku zřizovací listinu. Organizace Kolpingovo dílo nedoložila vyrovnání závazku vůči programu Phare. Co se týče hnutí Brontosaurus, v době projednávání vlády nebyl znám souhlas hnutí Brontosaurus s tím, že v případě převodu by bylo nuceno zaplatit částku 4 miliony Kč, což je investiční závazek, který zde vázne. Pakliže hnutí Brontosaurus později vyslovilo takovýto souhlas a vyslovilo jej dostatečně prokazatelně pro výbor pro vědu, vzdělání, kultur, mládež a tělovýchovu, není samozřejmě problém, aby Poslanecká sněmovna takovýto převod schválila, a já osobně takovýto převod také podporuji.

Jinak bych chtěla říci, že souhlasím s usnesením výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a prosím o jeho podporu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní ministryně. Jen poznámka - já s vámi počítám, ale podklady, které mám k projednávání tohoto bodu, s vámi nepočítaly.

V tuto chvíli konstatuji, že jsme ukončili všeobecnou rozpravu. Nezazněl žádný procedurální návrh. Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné. Mám zde zatím jedinou písemnou přihlášku pana poslance Vladimíra Koníčka, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám navrhl doplnění usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu o odrážku 9: Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas
s 9) bezúplatným převodem objektu číslo 1015, LV 1429, klub mládeže Sádka, číslo popisné 1360, 140 00 Praha 4, na nabyvatele AMAVET, Asociace pro mládež, vědu a techniku, Bubenská 6, 170 00 Praha 7, IČO 564613, uvedený v příloze tisku 734, číslo 16.

Nyní krátké zdůvodnění. AMAVET podal řádně v termínu přihlášku do výběrového řízení, byl však likvidátorem vyřazen, protože je dlužníkem fondu. Komise tedy zájemce vyřadila a dále o žádosti nejednala. Také při projednávání ve výboru likvidátor trval na dluhu AMAVETu vůči fondu. Likvidátor uváděl dluh ve výši 110 320 Kč za pronájem objektu Lomená 45 v Mostě. Tento dluh má ale vůči fondu jiná organizace, a to Elektron. Ta byla původně součástí AMAVETu, ale ke dni 7. března 1999 ukončila své členství v AMAVETu. Dluh na nájemném vznikl v době duben 1999 až říjen 2000, tedy v době, kdy byl nájemcem objektu Elektron. Od listopadu 2000 byl klub mládeže Lomená 45, Most, pronajat opět přímo AMAVETu. Poslanecká sněmovna v roce 2001 v prvním kole výběrového řízení klub mládeže převádí na AMAVET. Ptám se: Pronajal by likvidátor v roce 2000 objekt dlužníkovi? Převedla by Sněmovna objekt na dlužníka? Já tvrdím, že ne, že žádný dluh AMAVETu neexistoval v roce 2001, neexistuje ani v roce 2004. Likvidátor uvedl výběrovou komisi v omyl stejně jako výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a já proto věřím, že schválením mého pozměňovacího návrhu napravíte jednání likvidátora.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Druhou přihlášenou je paní kolegyně Konečná, po ní pan poslanec Býček.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, já nemám žádnou změnu, ale mám doprovodné usnesení, které bych chtěla přednést, a to z toho důvodu, že se ještě, jak pevně doufám a věřím, po roce konečně budeme bavit o tom, jak fond hospodařil nebo nehospodařil, ale hlavně proto, že jsou velké nesrovnalosti a že už více jeho zpráv nebudeme projednávat než tyto dvě, které máme na programu této schůze.

Dovolte mi přednést doprovodné usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá likvidátora Fondu dětí a mládeže v likvidaci, aby ke 30. 11. 2004 předložil informaci o stavu převodu majetku Fondu dětí a mládeže v likvidaci týkající se objektů přidělených ve všech kolech bezúplatných převodů a předložil ji Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Jinak totiž žádná jiná kontrola toho, zda likvidátor bude, nebo nebude fungovat, není možná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto byl návrh doprovodného usnesení. Nyní má slovo pan kolega Býček.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážení kolegové, pane místopředsedo, za prvé navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu do pátku, poněvadž to několikrát tady bylo řečeno a odpověď jsme nedostali.

Za druhé, jestliže výbor navrhuje proti komisi, která vyřadila, zařadit nabyvatele, pak tím může klidně navrhnout i změnu nabyvatele výbor u objektu v příloze 15, protože tvrzení paní ministryně, která uvedla, že ČTU neměla v pořádku zřizovací listinu - ptám se: měla Česká tábornická unie v pořádku zřizovací listinu ve druhém kole? Když ve druhém kole měla v pořádku zřizovací listinu, tak pravděpodobně měla mít zřizovací listinu v pořádku i ve třetím kole. V čem je tedy vlastně problém? Prokazatelně ve druhém kole byl schválen Jackov, který dosud není převeden a je ve zvláštní kategorii 19, ale to je jiný tisk.

Doporučuji přerušit bod do pátku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. To je procedurální návrh na přerušení a odročení projednávání tohoto bodu. Chci se zeptat, zda o tom chcete hlasovat ihned, nebo po ukončení podrobné rozpravy. Za normálních okolností bych měl dát hlasovat ihned. Dobře, ihned. To je procedurální návrh, který zazněl - přerušit projednávání do pátku tohoto týdne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP