(14.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Jsme stále ve všeobecné rozpravě, a proto se opět ptám, zda chce nyní ještě někdo v rámci této rozpravy vystoupit. Nevidím takovou přihlášku. Končím tedy všeobecnou rozpravu.

Otevírám podrobnou rozpravu. Zaregistrovala jsem, že v této podrobné rozpravě, protože nemám písemnou přihlášku, chce vystoupit paní poslankyně Miroslava Vlčková. Avizovala své vystoupení, má tedy slovo.

 

Poslankyně Miroslava Vlčková: Vážení kolegové, dámy a pánové, vracím se k předložení následujícího návrhu doprovodného usnesení.

S ohledem na významné důsledky opakovaného neplnění rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení navrhuji Poslanecké sněmovně přijmout doprovodné usnesení k tisku 621:

"Poslanecká sněmovna:

1. konstatuje, že schválené rozpočtové výdaje Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2003 byly splněny pouze na 53,8 %; že jde o opakovanou záležitost, kdy za celou dobu existence fondu na schválených 23,8 miliardy korun rozpočtových výdajů bylo smluvně zajištěno čerpání pouze v objemu 16,2 miliardy korun; že důsledkem nevyčerpaných 7,5 miliardy za léta 2000 až 2003 bylo výrazné snížení tempa bytové výstavby, nižší objem stavební výroby a potažmo též nižší příjmy a vyšší výdaje státního rozpočtu.

2. Poslanecká sněmovna vyslovuje bývalé vládě za opakované neplnění možnosti plnění rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení nespokojenost."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Další, kdo se hlásí do podrobné rozpravy, je zpravodaj pan poslanec Tomáš Kvapil. Zároveň poprosím paní poslankyni Vlčkovou, aby návrh svého usnesení panu zpravodaji předala, protože bude bezpochybně nutné posléze ještě toto usnesení mít k dispozici v případě hlasování.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, chtěl jsem poprosit právě o to, co jste udělala, abych dostal obšírný návrh doprovodného usnesení písemně.

Nicméně chtěl jsem připomenout a pro pořádek podat formálně základní návrh na usnesení, který jsme všichni obdrželi ve sněmovním tisku 621/1. V tomto tisku výbor pro veřejnou správu doporučuje, aby Poslanecká sněmovna sněmovní tisk 621 - Roční účetní závěrka Státního fondu rozvoje a Výroční zpráva o činnosti fondu - schválila. To znamená, že usnesení zní, že Poslanecká sněmovna schvaluje sněmovní tisk 621 a tak dále, jak už jsem uvedl. To je tedy základní návrh na usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Jsme v podrobné rozpravě. Má někdo nějaký další návrh v rámci této podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Jsme u závěrečných slov. Nejprve se o slovo hlásil pan ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek se svým závěrečným slovem. Prosím.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Dámy a pánové, reagoval bych na několik vystoupení, která tady byla.

Především pan poslanec Vávra, který vyslovil výhrady k činnosti Státního fondu rozvoje bydlení. Řekl bych, že z toho, co říkáte, že je značné nečerpání, že některé nástroje nebyly připraveny, nefungovaly tak, jaká byla představa, z toho podle mého názoru jednoznačně vyplývá, že je potřeba přijmout nástroje nové. A o to se také nová vláda snaží a bude snažit. Příští týden předložím do vlády návrh vládního nařízení na půjčky pro mladé lidi na pořízení bytu. V krátké době budete projednávat ve Sněmovně zákon, který směřuje k družstevní bytové výstavbě na neziskovém principu. V průběhu prvního pololetí příštího roku dostanete návrh zákona o neziskových společnostech pro bydlení.

Je tady celá řada opatření v oblasti bytové politiky, která významným způsobem změní činnost Státního fondu rozvoje bydlení i čerpání peněz. To, jestli se to promítne už od počátku roku, nebo v jeho průběhu či závěru, to je jiná věc. Samozřejmě naší snahou bude, aby se čerpalo co nejvíce peněz.

A to je do značné míry odpověď také paní poslankyni Vlčkové. Nechci se pouštět do úvah, zda fond splnil, či nesplnil. Myslím si, že v zásadě splnil své úkoly, i když to číslo, čerpání není takové, jaké bychom si všichni představovali.

Pokud jde o povodňový režim, o 300 milionů korun, které nebyly čerpány. Protože prakticky čtvrté volební období jsem členem zastupitelstva hl. m. Prahy, mohu prakticky říci, že jedna věc je, že jsou peníze připraveny, druhá věc je, aby byly akce technicky zajištěné, a to ne vždycky jde v souladu. Důležité je tedy, že byly především peníze. Horší by bylo, kdyby byly akce technicky připraveny a peníze nebyly. Jinak si myslím, že pokud hovoříte o čtyřech miliardách korun, které nebyly vyčerpány, lepší než je čerpat způsobem za každou cenu je dobré mít programy, které dávají smysl, a čerpat peníze i v dalších letech. Peníze se určitě neztratí.

To, že můj předchůdce vám neodpověděl, to je smutné. Určitě nebudete mít stejnou zkušenost se mnou. To vám slibuji, když se na mne obrátíte. Můžete se obrátit i osobně, paní poslankyně. Pokud jde o otázky, které jste mi dávala, tak ty jsou pohříchu z větší části ne ani tak faktické, jako politické. Nicméně chci podtrhnout jednu věc. Nová východiska politiky bydlení jsem tady do určité míry naznačil. Já bych vám, paní poslankyně, poslal v příštím týdnu akční program ministerstva do konce volebního období, ze kterého se dozvíte zhruba 19 opatření, která v oblasti bytové politiky chystáme. Chtěl bych říci, že s tímto akčním programem byl také předběžně seznámen příslušný výbor pana poslance Martínka, kde myslím také váš poslanecký klub má několik členů, kteří koneckonců pozorně poslouchali.

Pokud jde o pana poslance Vnoučka, mého dlouholetého přítele, který zpochybňuje určitou formulaci, která je uvedena v materiálu, myslím si, že je to pro mě trošku nepochopitelné. Pan poslanec byl v té době náměstkem ministra odpovědným za oblast bytové politiky, místopředsedou Státního fondu rozvoje bydlení. Nechápu to. Doufám, že mi to vysvětlí pak aspoň osobně mezi čtyřmi očima.

Pokud jde o návrh doprovodného usnesení, myslím, že není překvapením, že nesouhlasím s takovouto koncepcí návrhu doprovodného usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za vaše závěrečné slovo. Nyní má prostor pro shrnutí dosavadního průběhu projednávání zpravodaj k tomuto tisku pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, v rozpravě vystoupili tři poslanci. Shodou okolností jsou všichni členy buďto dozorčí rady, nebo výboru fondu, tudíž jsou s činností fondu velmi dobře obeznámeni. Na jejich otázky víceméně odpověděl pan ministr.

Pouze bych shrnul, že byly podány dva návrhy na usnesení. Jeden je od výboru pro veřejnou správu a na základě tohoto návrhu máme schválit Roční účetní závěrku Státního fondu rozvoje bydlení a Výroční zprávu o činnosti fondu. Pak zde je doprovodné usnesení paní kolegyně Vlčkové, které nebudu číst, až se o něm bude hlasovat, protože je trošku delší.

Mám za to, že můžeme přistoupit k hlasování o sněmovním tisku 621.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP